Hoe overleef ik het consultatiebureau?

Consultatiebureau

Ik kom op het consultatiebureau, super trots op mijn mooie dochter van een paar maanden. Ik kleed haar uit om te gaan wegen en meten. Bijna acht kilo, echt goed denk ik nog. Fout! Ik kom binnen bij de arts en deze zegt dat mijn dochter wel een beetje zwaar is. Ze vraagt hoeveel ze eet en als ik vraag wat we moeten doen als ze zo blijft groeien krijg ik als antwoord:”Als ze echt maar vier flessen krijgt kunnen we daar niet zoveel aan doen.” Met een rotgevoel vertrek ik weer, ben ik een slechte moeder? Ik verzin toch niet dat ze maar vier flessen krijgt, denkt ze dat echt? Inmiddels is mijn dochter bijna 14 maanden en zit netjes op de curve en maak ik me al lang geen zorgen meer om wat het consultatiebureau zegt.

Treffen

Als ik het om mij heen hoor en lees denk ik dat je het moet treffen met je consultatiebureau. De personen die daar werken zijn ook gewoon mensen met een eigen mening en opvoeden is nu eenmaal geen zwart of wit verhaal. Heel vaak moet je toch naar grijs en welke tint grijs dan het beste is, daar kan je over discussiëren.

Eerlijk

Wees eerlijk naar de persoon op het consultatiebureau die je helpt. Onder invloed van hormonen en vermoeidheid was ik geneigd sneller het negatieve van een opmerking te zien dan anders. Als ze zeiden:”Ze zit aan de bovenlijn van de curve,” dacht ik dat ze haar te dik vonden. Gevoelig puntje voor een moeder met overgewicht en dus ging ik gepikeerd naar huis. Op zo´n moment kun je beter eerlijk en direct vragen:”Vindt u dat ze te dik is?” Zo kom je er snel genoeg achter of de opmerking gewoon een constatering van de feiten was of dat er wel meer achter zat.

Consultatiebureau

 

Gemiddeld

Het consultatiebureau vergelijkt jouw kindje met de gemiddelden. Gemiddelden worden bepaald door naar heel veel verschillende kinderen te kijken. Uiteindelijk is geen enkel kind precies gemiddeld. Het ene kind wordt geboren en weegt 2 kilo de ander misschien wel 4. Zo is het ook met de ontwikkeling van kinderen. Als je kind druk bezig is met dingen pakken kun je niet verwachten dat hij tegelijk even leert omrollen en van een lepel gaat eten. Een kind doet alles op zijn eigen tijd en manier. Natuurlijk kan er ook echt iets aan de hand zijn met je kindje waardoor de ontwikkeling achterblijft en om dit te signaleren is het consultatiebureau een goede plek. Maar maak je niet te druk als je kind zich niet keurig volgens het boekje ontwikkeld, sommige kindjes zijn langzamer en anderen sneller.

Volg je gevoel

Het belangrijkste is om te leren vertrouwen op je moedergevoel. Jij voelt als moeder vaak heel goed of er iets met je kindje is of niet. Als jij het idee hebt dat iets verder onderzocht moet worden en het consultatiebureau wil dit niet doen, kun je bij je huisarts aan de bel trekken. Andersom, als jij denkt dat het allemaal wel meevalt en het consultatiebureau vindt dat je stappen moet ondernemen, ben je dit ook niet verplicht. Denk je zelf dat een vervolgonderzoek of behandeling niet nodig is, bespreek dit dan.Consultatiebureau

Medestanders

Zoek op internet of in je omgeving naar mensen die net als jij denken over opvoeden. Ik ben zelf erg overtuigd van luisteren en kijken naar je kind, daarnaast draag ik mijn dochter graag in een draagdoek. Ik ben al snel uitgekomen op een forum voor draagsters. Het is heel prettig om daar eens je twijfels en vragen te kunnen neerleggen. Je weet dat deze mensen hetzelfde denken over opvoeden als jij en niet zozeer denken in gemiddelden. Zo kwam ik erachter dat er wel veilige manieren zijn om je kind bij je in bed te laten slapen en dat laten huilen helemaal niet zo’n goed idee was.

Oppervlakkig

Als je echt het idee hebt niet zoveel te kunnen met het consultatiebureau is het verstandig om het contact oppervlakkig te houden. Ga erheen voor de vaccinaties en om je kind te laten meten en wegen en hoor de adviezen even aan. Je kunt wel in discussie gaan, maar vaak loop je aan tegen onbegrip en een idee van het moet zoals het in de boekjes staat. Als ze wel open staan voor jouw ideeën is dat natuurlijk hartstikke fijn en kun je zeker het gesprek aangaan. In alle andere gevallen zie je het maar als een advies dat je krijgt van iemand op straat, zeg netjes dankjewel ik zal het proberen en ga weer verder.

Nota Bene

Deze tekst is geheel geschreven vanuit mijn ervaring en mening over het consultatiebureau. Er zijn vast ook geweldige consultatiebureaus.

Uitgelichte foto: Shutterstock

Visited 93 times, 1 visit(s) today