De Gordon-Geen-Verlies-Methode

gordon geen verlies methode

Dacht ik na twee kinderen het wel te weten hoe te dealen met een opstandige dreumes, nummer drie stelt mij, uiteraard, weer op een totaal andere manier op de proef. Meneertje is ondertussen ruim 21 maanden en heeft hét recentelijk ontdekt: stout doen en nee zeggen levert lekker veel aandacht op van mams. Hoe komen wij samen ongeschonden door deze ikke-bijna-twee, ikke-alleen-maar-nee fase heen?

Opvoedtheorieën

Dit keer ga ik wat grondiger te werk. Naast mijn intuïtie en gezonde verstand, verdiep ik mij in opvoedtheorieën. Als je eenmaal die literatuur in duikt, kom je er de eerste tijd helemaal niet meer uit. Aangezien ik vooral op zoek ben naar praktische tips, kom ik uit bij Thomas Gordon. Deze klinische psycholoog legde in de vorige eeuw de basis voor de naar hem vernoemde methode. Het uitgangspunt voor deze pedagogiek is het streven naar gelijkwaardigheid in de relatie. Ondanks jullie leeftijdsverschil moet je als ouder je kind als gelijkwaardige benaderen en de bij zijn of haar leeftijd passende verantwoordelijkheid geven.

Geen-Verlies-Methode

Gordon ontwikkelde de zogeheten Geen-Verlies –Methode. Iedere conflictsituatie kan door ouder en kind tot een acceptabele oplossing komen. Doordat het kind wordt gevraagd mee te werken aan een oplossing, neem je als ouder veel weerstand weg.

Deze methode kent een zestal stappen. De methode werkt pas echt als alle stappen volgtijdelijk worden uitgevoerd. Iedere stap lichten we even nader toe.

  1.  Benoem gezamenlijk het conflict;  Voordat je aan een oplossing werkt, is er de noodzaak samen met je kind te definiëren welk conflict er tussen jullie speelt; benoem wat jij voelt en vindt en laat je kind dat ook doen. Een dreumes van bijna 2 praat weliswaar nog niet zoveel, maar door contact te maken en hem te erkennen in zijn emoties, neem je hem wel degelijk serieus. Door op gelijkwaardig niveau te handelen, neem je feitelijk de angel al weg uit het conflict.
  2. Oplossingen bedenken. Als je het conflict hebt gedefinieerd kun je samen naar oplossingen toewerken. Ook die bedenk je samen, ga altijd uit van een aantal mogelijke oplossingen.
  3. Weeg de voors en tegens van mogelijke oplossingen tegen elkaar af.
  4.  Beslis samen wat de meest aanvaardbare oplossing is.
  5.  Bedenk samen hoe de oplossing uitgevoerd kan worden.
  6.  Check na verloop van tijd nog eens of de oplossing werkt. Is dit niet het geval, dan herhaal je samen stap 1 tot en met 6.

Een praktijkvoorbeeld

Als je na bovenstaande theorie denkt, tja, dat geloof ik best, maar hoe gaat dan in de praktijk, moet je vooral even verder lezen. Men neme een dreumes van bijna 2 die net grieperig is geweest en in die periode wat meer zijn de speen mocht sabbelen. Het manneke is weer beter en ondergetekende moeder vond het hoog tijd het speengebruik weer te normaliseren.

U begrijpt, dat leverde strijd op. Krijsen, werkelijk waar, een uur lang, om de speen toch van mama te krijgen. Mama was aanvankelijk in alle staten, want tegen krijsen is haar tere ziel niet goed bestand. Na dat pittige uur heb ik de lieve knul letterlijk op schoot genomen en gezegd: ik snap dat je boos bent omdat jij je speen wilt en hem niet krijgt. Je mag wel je knuffel Apie, maar speen is om te slapen. Zegt zoonlief in zijn eerste brabbeltaaltje; ‘Karim slape’. Ik leg de lieverd op bed en hij doet een tukkie, mét speen én Apie. Normaliter had ik hiervoor het geduld niet opgebracht en was ik waarschijnlijk allang uit mijn slof geschoten of had de speen het toch weer gewonnen.  Dit keer kwamen we tot een win-win-oplossing, fantastisch.

Voor mij werkt deze methode echt. Als je deze methode constructief en consequent toepast, ga je echt een verbetering in de relatie tot je kind bemerken. Door het gelijkwaardigheidsprincipe neem je het machtsverschil tussen jullie weg. Je kind is hierdoor veel sneller bereid mee te werken aan de verbetering van de situatie. Doordat je kind meewerkt aan oplossingen, wordt zijn creativiteit aangesproken. Door samen naar een passende oplossing te zoeken, handelen jullie beiden vanuit liefde, terwijl conflicten normaliter eerder tot haatgevoelens, of in ieder geval negativiteit, aanzetten.

Ik zou zeggen, probeer het eens, baat het niet dan schaadt het in dit geval zeker niet!

Nog meer leuks lezen?

Het lulletje-van-de-klas-hesje

Vrolijk kwispelt hij mijn vierkante meter in: jongste zoon. Ze gaan vloggen met de klas. Het doet me goed om hem zo te zien. Mijn uit de kluiten gewassen achtstegroeper zit lekker in zijn vel. Dat was niet altijd zo. Lang was hij een buitenbeentje, met zijn ADHD en impulsiviteit. Niemand die de regels van persoonlijke ruimte zo vaak overtrad als hij. Maar, hij leerde om af te wachten. En om niet iedereen zomaar te knuffelen. Om de golden retriever in hem te bedwingen, tot een ander daaraan toe is. Sinds hij dát kan, heeft hij echte vrienden. ‘Daar moet […]

0 comments

De Mommy Me-Time Mythe

Voordat ik kinderen kreeg, ging ik uiteraard wel eens naar de kapper. Gewoon “puntjes knippen” noemde ik dat. Een standaard routine, niks bijzonders. Nu ben ik moeder en ga ik nog steeds naar de kapper, maar als ik nu zeg dat ik naar de kapper ga, dan roepen mijn vriendinnen en ja, zelfs mijn echtgenoot “geniet van je me-time”.  Het is in wezen hetzelfde, maar nu wordt het puntjes knippen van mijn haar verondersteld een soort traktatie te zijn. Het spijt me, maar naar een kapsalon gaan en 45 minuten naar mijn eigen ellendige gezicht staren, is niet mijn idee van […]

0 comments

Voor ieder sterrenbeeld een vibrator

Eén van de voordelen van het hebben van menselijke namen voor seksspeeltjes, is de mogelijkheid om ze te personifiëren. Omdat het januari is, besloot LELO nu eens geen samenvatting van het afgelopen jaar te geven maar in plaats daarvan zich te verdiepen in astrologie. Nadat op veel astrologische websites de persoonlijkheidskenmerken van de sterrenbeelden waren geanalyseerd, hebben zij gekeken welk seksspeeltje bij jou en je seksuele relatie past. Lees hieronder de resultaten.   Vissen – LELO Tiani 2 In harmonie met hun omgeving en hun empathie, zijn de Vissen op hun best als ze zich eenmaal veilig voelen in hun […]

0 comments

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock