Pas op voor de Suiker Politie!

suiker politie

Het is oppassen geblazen, de Suiker Politie ligt op de loer! Waag het niet om ook maar één grammetje suiker te verorberen.

Ouders zijn niet zo zoet als suiker

Ja hoor, de eerste boete is binnen. Ik heb in de lunchtrommel van de oudste koekjes gedaan waar een laagje chocola omheen zat. Nu heb ik er 2 (8 en 4 jaar) op school, dus nog meer kans op boetes. De Suiker Politie is weer actief. Daarmee bedoel ik juffen en meesters.

Is dit een beetje herkenbaar voor jullie? Aan het begin van ieder schooljaar lijken wij ouders 1 ding te vergeten, dat het meegeven van ‘ongezond voedsel” op school niet getolereerd wordt. Mijn oudste kwam thuis en zei dat hij het koekje de volgende keer niet meer mee mocht. In zijn hoofd werd dit vertaald naar suiker is dodelijk, nooit meer doen en zo kwam het er ook uit.

Nu kun je als ouder 2 kanten op. Woest worden, wat denkt de juf wel niet. Ik bepaal toch lekker zelf wel wat ik meegeef. Onder dat randje chocola zitten ook vezels hoor. Nee, zo dacht ik natuurlijk geen moment. Ik dacht daar gaan we met de juf even over babbelen. Zoals het volgens mij ook hoort.

Van mijn omgeving kreeg ik heel andere adviezen maar ik bleef er kalm onder. Er zat vast een verhaal achter en heel eerlijk, vanuit school wordt jaarlijks een bericht verstuurd om ouders aan de regels rondom gezond eten op school te herinneren. Dat doen ze vast niet zonder reden. De juf leek mij een verstandige vrouw die zoiets vast ook niet zonder reden zegt. En ja hoor, die dag had ze nog 6 kinderen in de klas met soortgelijke koekjes en ze had in het algemeen gezegd dat het wel wat gezonder kon. En ik vond dat eigenlijk meer dan logisch. Betekent alleen niet dat het nooit nooit nooit meer voor zal komen. Soms wil ik ze ook verwennen. Tja, mag ik. Daar verpest je ze niet mee.

Hoe duur was de suiker

Als kind hield ik van lezen en had ik er alle tijd voor. Een van de boeken die mij is bijgebleven is “Hoe duur was de suiker” van Cynthia Mcleod. Ik ben geboren in Suriname en dit boek leerde mij over wat onze (Nederland en Suriname) geschiedenis met suiker was. Vroeger was suiker een kostbaar product. Dan heb ik het natuurlijk over heel vroeger. Nu staat suiker gelijk aan stuiterende kindjes en ongezonde troep. Als ik dan aan dit boek denk, vraag ik mij af hoe die verandering is ontstaan.

Waarom zijn wij zo anti-suiker? Het is niet in alle gevallen ongezond en toch doen wij alsof het eten van suiker door en door slecht is. En als ouder wil je doen wat het beste is voor je kind, dus doe je een snoeploze dag of week, je stapt over op water, je geeft geen pakjes en ander voorverpakt voer mee naar school en ga zo maar door. Wij doen echt wel ons best. Slaan we daarin door? Ik denk sommige ouders wel, maar die vinden wellicht wel dat ik veels te veel suiker aan mijn kinderen geef.

Moet je dan voortaan alleen fruit en water meegeven? Dan denk ik meteen aan dat hele voorval met aardbeien. Zo gezond bleken die ook niet te zijn. Kun je het als ouder wel altijd goed doen wat voeding betreft? Of moeten we niet zo streng voor onszelf én elkaar zijn?

Grootouders zijn al helemaal niet mierzoet

Ook al doe je het volgens het boekje, geen idee welk boekje maar de Suiker Politie weet dat vast wel. Dus ook al doe je als ouder alles volgens de regels van de Suiker Politie, er moet altijd iemand roet in het eten gooien. Bij mijn kids zijn dat de grootouders. Die zeggen gewoon nooit nee.

Alles kan en alles mag. Ze beloven van alles als ik ze daar achter laat om een avondje te logeren, maar als ik het goed begrijp wordt het bad gevuld met slagroomijs, eten ze suikerspinnen als avondeten en koekjes bij het ontbijt. Oké, jullie weten inmiddels dat ik het graag aandik. Laten we het erop houden dat grootouders maling hebben aan de Suiker Politie en dat dit de draaideur criminelen zijn en dat zonder enige schaamte. En niet alleen grootouders zijn de boosdoeners.

Jij kunt misschien een snoepverbod afdwingen, maar wat gebeurt er als je kids bij vriendjes en vriendinnetjes spelen waar wel snoep wordt aangeboden? Mijn kinderen zijn echt niet zo zoet dat ze daar nee tegen zeggen. Als ik een ijsje wil geven op een warme zomerdag en ik geef een raketje. Wat zou dat?

Moeten wij de suikertand eruit trekken?

Geen suiker meer, nooit meer? Ben je helemaal besuikerd! Als je doorslaat met het verbieden van alles wat met suiker te maken heeft, leren je kinderen geen grenzen. Bovendien moet je dan wel heel wat meer dan alleen snoep verbieden. Ik at als kind zo veel dat ik soms misselijk was. Bij mij was dit niet met snoep maar tijdens het avondeten. Ik vrat echt als een paard en kwam geen gram aan. Mijn vader zei altijd dat het leek alsof ik aan het werk was als ik iets lekker vond. Hij bracht de balans weer terug door mij tegen te houden en niet door te eten tot ik misselijk was.

Nu is het ook goed gekomen en dat is echt niet omdat hij iedere avond mijn bordje opschept. Dat kan deze grote meid nu al helemaal zelf. Het gaat om de balans. Maar geldt dat niet voor alles? Heel cliché maar te veel van iets is nooit goed. En hoe vind je die balans? Door je verstand te gebruiken! Geef ze niet een hele zak chips maar een bakje, maar geef ze ook niet de hele dag door druiven. Is ook niet de bedoeling. Let er gewoon een beetje op en wijs je kinderen erop dat een snoepje op zijn tijd best kan. En ben je bang voor oorlog thuis? Kinderen passen zich wel aan. Zo krijgen mijn kids al een tijd fruitwater en geen limonade meer op de opvang. Na een paar weken mekkeren en snel een glaasje limonade naar binnen werken zodra ze thuis waren, kwamen ze tot het besef dat ze nog leefden joh! Ja echt!

Ik vind het wel dubbel dat wij zo letten op suiker, terwijl ik weet dat de feestdagen (Sint Maarten, Sinterklaas, Kerst, Oud en Nieuw) er weer aankomen. Ik zal wel gek zijn, maar dat kan toch bijna niet suikervrij? Zo ben je het hele jaar trouw aan je regels en met de feestdagen gaat iedereen weer los. Dan heb je meteen voor de rest van het jaar voldoende suiker binnen.

Ik deel mijn grappige en minder leuke momenten ook op InstagramTwitter en Facebook. Volg Moedertje_Lief en deel jouw avonturen ook met mij.

Uitgelichte afbeelding “kind met snoep” Door Marcos Mesa Sam Wordley/ Shutterstock

Sonos Move

De kracht van goed luisteren

Mijn huis is momenteel niet meer alleen de plek waar ik slaap, eet en ontspan. Het is tegenwoordig ook de plek waar ik werk, waar ...