Pseudogranen door de oerpap van je zuigelling

Tot mijn grote verbazing wordt quinoa, de zogenaamde “superfood” verwerkt in verschillende producten voor zuigelingen vanaf 6 maanden. Nou ben ik niet zo een fan van food trends, maar de “food experts” zullen natuurlijk weer zweren bij baby papjes met quinoa en andere pseudogranen.

Bio is oh zo logisch

Onze jongste is nu 7 maanden en dan is het natuurlijk leuk wanneer ze nieuwe dingen mogen proeven. Veel van wat de kleine muis (ze woog Ieniemienie meer dan 2 kilo bij geboorte) nu mag proberen, maak ik zelf klaar. Niet omdat ik perse tegen potjes van Olvarit ben of iets dergelijks, ik heb het gewoon altijd gedaan. Maar babykoekjes bak ik nooit zelf, hoewel ik wel graag bak, mmh toch proberen misschien?

Maar goed, de babykoekjes waren op en ik had nieuwe gehaald. Dit bleken speltkoekjes te zijn. Nou, niets bijzonders toch? Nee, dus die heeft muisje gewoon op geknabbeld en gesabbeld. Maar om mij heen hoorde ik over bio pap, bio zuigelingenmelk, gewoonweg alles 100% bio. Nou kijk ik ook wel eens naar de Keuringsdienst van Waarde en weet ik dat niet alles wat bio heet, daadwerkelijk bio is. Of het is bio en er mankeert wat anders aan. En tja,wat is nou eigenlijk bio, wat betekent het? Ik heb in ieder geval mijn oude vertrouwde koekjesmerk weer, inclusief alles wat niet bio is ;). Voor mij is het niet zo logisch om alles maar bio aan te schaffen, maar er is een markt voor dus liggen de schappen er vol mee. Zo vol dat je het “normale” over het hoofd ziet en per ongeluk speltkoekjes koopt.

Quinoa, superfood of pseudograan?

Tegenwoordig is iedereen “food expert” en de een na de andere hype volgt elkaar razendsnel op. In 2013 was het de pseudograan quinoa die alle health freaks in rep en roer bracht. Maar het bleek allemaal toch niet zo gezond als wij dachten, het is niet echt nodig want de benodigde voedingsstoffen kun je middels het nuttigen van andere goedkopere voeding ook binnen krijgen, kortom quinoa was niet zaligmakend.

In een artikel van de Volkskrant zei Frans Kok, hoogleraar voeding en gezondheid van de Wageningen Universiteit “Superfood is een luxe manier om je gezond te voeden, een hype, vooral onder hoogopgeleiden – die er zich bovendien blauw aan betalen. Maar de stoffen in al die bessen en zaden onderscheiden zich niet veel van die in een appel of een banaan.

Maar als wij volwassenen het niet echt nodig hebben, waarom verwerken sommige voedingsproducenten van biologische baby producten dan quinoa in hun producten? En als de melding komt dat quinoa resten van pesticiden bevat, moeten we dan onze zuigeling hiermee voeden? Ik snap het even niet.

Super oergranen in de oerpap

Maar mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Ik ben lekker gaan speuren in de Appie en daar vond ik hét papje waarmee ze zeggen dat jij je kleine een groot plezier doet. En het is alleen gemaakt van voedzame “ingrediëntjes” want het is nooit te vroeg voor een goede smaak. Tja, ik verzin het niet! Het zijn ware oergranen, aldus de producent, de Kleine Keuken.  Oerpap noemen zij dit papje. Volgens mij aten wij in de oertijd geen pap of wel of bedoelen ze na de uitvinding van vuur om de pap te verwarmen?

En oerpap bestaande uit ingrediënten uit verschillende werelddelen? Rijst uit Azië, quinoa uit Zuid-Amerika. Kom nou, die oermensen reisden mij wat af! En er staat op de voorkant dat de oerpap uit allemaal granen bestaat, maar is boekweit een graan? Sinds wanneer dan? Quinoa ook niet, by the way. En op de achterkant staat er granen en zaden.

Maar goed, dat is bewoording. Maar omdat ik niet zomaar wat aan mijn kind geef, heb ik besloten bij het ouwe vertrouwde te blijven. Dan heeft mijn kind maar geen smaak 😉

Joh, prak gewoon lekker een banaan en doe er wat fijne granen en opvolgmelk bij, of zoiets, maar ga nou geen voedselallergie opwekken door te vroeg te beginnen met allerlei vaak grovere pseudogranen. Tja, behalve als je zuigeling glutenvrij moet eten. Maar dan nog zijn er denk ik handigere, even voedzame alternatieven. Niet alles van vroeger is slecht hoor.

Warenwet over pap

De aanduiding pap mag uitsluitend worden gebezigd voor het dikvloeibare samengestelde zuivelprodukt met:

  • als kenmerkende bestanddelen granen, graanprodukten of rijst, en ten minste 50% KOEMELK;
  • andere voor de bereiding noodzakelijke eet- en drinkwaren; en

  • een melkvetgehalte van ten minste 2,6%.

Ennuh, die oerpap van de Kleine Keuken mag je lekker mengen met opvolgmelk, maar er staat niet toevallig bij dat deze biologisch moet zijn. Uhm, wat heeft het dan voor nut? Ik ben misschien totaal niet trendy maar dan volg ik liever de voedingsadviezen over pap van het voedingscentrum op.

Pfft, biologische oerpap, daar lusten wij geen pap van ;).

Visited 56 times, 1 visit(s) today