Opvoeden is het moeilijkste wat er is?

Zelf heb ik vier kinderen opgevoed naar eer en geweten. Maar makkelijk is het niet. Je weet nooit wat je wel en niet goed doet en je moet voortdurend afwegen wat je er nu weer mee moet.

Maar neem van mij aan dat er geen ouder denkt: zo dit kind ga ik eens ongelukkig maken als het geboren wordt. Ik zie bij de geboorte ( ik ben ook kraamverzorgster) allemaal blije en zorgzame ouders. Maar ja net als onze ouders en wijzelf zullen ook zij hun eigen fouten gaan maken. En dat is maar goed ook. Mijn kinderen zijn uiteindelijk allemaal leuke volwassenen geworden en mijn dochters voeden zelf hun kindertjes ook weer op naar eer en geweten. Maar ook zij zullen dingen tegenkomen die het niet makkelijk maken en moeten dan zelf weten wat ze ermee doen en een oplossing verzinnen. Gelukkig wordt er veel geschreven en is er volop hulp te vinden indien nodig.

Maar uiteindelijk werkt opvoeden vanuit je eigen hart het beste, alleen de ouders kennen hun eigen kind het beste. Je gevoel is meestal wel goed.