Laat vooral nu je echte stem horen!

Welke stem schuilt er achter een bepaald geluid? Authenticiteit..laat vooral nu je echte stem horen! Er is veel over geschreven, gelezen en gezegd. Dat ene woord… in zijn simpele benaming genoemd “het zelf “, het mysterieuze “de innerlijke bron”, of het meer chique woord “authenticiteit “. Vooral dat laatste woord lijkt in deze tijd steeds meer betekenis te krijgen en men wordt zich er steeds meer van bewust hoe belangrijk dit is.

Authentiek zijn

Zowel wat het individu betreft als in het bedrijfsleven, het onderwijs en ook zeker in de politiek. Alles is mijns inziens gestoeld op dit ene woordje dat zoveel meer in zich heeft dan dat het eruit ziet op papier. Ik houd het even bij de mens. Mijn eigen visie zal ik bij deze met je delen. Voor mij is “jezelf zijn”, “authentiek zijn”, iets wat je bent in al je emoties, gedachten, gedragingen, drijfveren en in je passie. Het omvat zowel al je mooie gevoelens, gedachten en intenties als ook je minder leuke en mooie eigenschappen, oftewel je schaduwkanten. Het houd voor mij ook in het jezelf tonen en laten horen in je kwetsbaarheid, in je moed, je doorzettingsvermogen alsook in je zwaktes en tekortkomingen.

Persoonlijke groei

Dit alles mag volgens mij ook gezien en gehoord worden. Ook dat maakt namelijk wie jij ECHT bent, en al ben je ondertussen met je persoonlijke groei bezig en wil je min of meer van die meer duistere kanten van jezelf af, je kan ze maar beter tijdelijk omarmen. Je schaduwkanten even in het zonnetje zetten zonder er een oordeel over te vellen. Tijdens je persoonlijke groei proces kun je onderzoeken waar je eventeel vanaf wilt, wat jou niet meer past of wat niet meer voor je werkt en waar je niet gelukkig (meer) van wordt. (lees ook dit voorbeeld over een jongen die alleen maar zichzelf wil zijn).

De sleutel tot succes en geluk

Het kan ook zo zijn dat bepaalde eigenschappen je niet storen, so be it. Ook dat ben jij, hoort bij jou, als jij er (nu) happy mee bent is dat goed mits het anderen niet schaadt. Je voelt je congruent, je hebt je niet ten koste van jezelf aangepast aan anderen, je bent jezelf trouw gebleven. Dat voelt heel vrij. Je hebt je beste vriend niet door externe omstandigheden in de steek gelaten. Voor mij is dat de sleutel tot succes en geluk. Door open te zijn en deze bovenstaande dingen met anderen te delen, ontstaat er vaak automatisch een pure verbinding die het de ander ook mogelijk maakt zijn of haar masker te laten zakken of zelfs af te zetten.

Spreken vanuit mijn hart

Vooral in deze tijd kan het “gedeelde smart is halve smart” ook zeker geen kwaad. We hebben elkaar nodig. Natuurlijk is ieder mens anders en heeft wellicht een andere kijk op zichzelf  (zijn), maar als ik voor mezelf mag spreken durf ik te spreken van een authentiek mens. Het is voor mij iets vanzelfsprekends, net zoals mijn ademhaling dat is en vind het daarom lastig de juiste woorden te vinden, dat “ene woord” te gaan formuleren (iets wat je doet vanuit je hoofd) terwijl ik liever spreek vanuit mijn hart.

Je bent goed zoals je bent

Ik moet denken aan het woord hartelijk. Mensen voelen het als je oprecht meent wat je zegt of doet en omschrijven je dan als een warm en hartelijk persoon. Het allereerste teken waarin elk mens zich letterlijk heeft laten horen is tijdens de geboorte. Daar was je, daar ben je dan , geboren, geliefd, negen maanden veilig geborgen. Daar lig je dan, naakt, helemaal puur en jezelf te zijn. Gelukkig vroeg er toen niemand aan je hoe je dat toch deed, dat gewoon “er zijn”, jezelf zijn. Met alles erop en eraan, gewoon hoe je bent geschapen, goed hoe je bent, met al het moois en wellicht met een paar schoonheidsfoutjes.

Laat je stem horen

Het er “zijn” deed ertoe, het feit dat je ademde, en zo zou het Nu, op dit moment, ook moeten zijn, ongeacht welke leeftijd je hebt en in welke situatie of fase je je in het leven bevindt. Ik sta in ieder geval voor mezelf, ga door het vuur voor mijn passie, geef letterlijk energie door, wil mensen aansteken door te inspireren, volg volhardend mijn pad, luister naar mijn hart en daardoor naar mijn innerlijke stem (letterlijk). Ik heb meer dan 25 jaar mensen mogen pakken en ontroeren met mijn stem. Die stem hoorde bij mij, is mij gegeven, heb ik lang gekoesterd en ga nu als inmiddels mama van 6 mooie manwezentjes die stem weer oppoetsen. Tijdens mijn workshops zal ik mijn stem weer  laten horen en laten klinken. Als onderdeel van wie ik ben, helemaal naakt ( dit keer helaas niet letterlijk, sorry mannen), zal ik dit talent als instrument inzetten om mensen te raken, te verbinden en hun harten te openen om meer bij zichzelf en daardoor bij de ander te kunnen komen. Mijn authentieke zelf laat ik horen via mijn stem. Alle emoties weerklinken door in die stem.

Ieder zingt zijn eigen lied

Net als mensen zijn stemmen er in alle soorten en maten. Als je naar mijn stem luistert kun je horen wat ik te zeggen heb over mezelf als mens. Er zijn zoveel overeenkomsten. Hoe ik in het leven sta, waar ik heen wil, hoe ik me wil uiten, wat mijn onzekerheden zijn, wat mijn krachten en uitdagingen in dit leven zijn. Volume, vibratie, timbre, ritmiek, timing en gevoel. Het is net als het leven zelf. En daarvoor hoef je niet te kunnen zingen. Ieder mens laat op zijn eigen manier horen van zichzelf, oftewel ieder zingt zijn eigen lied.

Welke toon geef jij aan jouw leven?

Het gaat erom wat je met al die verschillende mooie melodieen en soms gekke deuntjes of treurige tango’s doet. Welke toon geef jij aan jouw leven? Zing jij het hoogste lied of neurie je liever? Kan je maat houden? Speel jij het leven forte of liever pianissimo?  Ben jij een solist of  betreedt jij het leven liever als duo? Ben jij “goed” of “slecht” gestemd en wat doe jij daarmee? Ik ben benieuwd naar jouw reactie. Laat je horen! Authenticitiet…het klinkt mij in ieder geval als muziek in de oren.

Ouders niet betrekken bij leerprocessen

Betere leerprestaties, door ouders buiten het leerproces te houden   Volgens de hoofdredactie van Trouw is het een goede zaak dat minister van onderwijs, Marja van ...