Eigen bedrijf starten vanuit een uitkering?

bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Zelf kwam ik er na mijn ouderschapsverlof niet uit met mijn baas. Ik wilde drie dagen werken, hij wilde mij vijf dagen hebben. Uiteindelijk besloten we dat ik niet meer zou blijven werken bij het bedrijf en met lood in mijn schoenen meldde ik mij bij het UWV. Ondertussen speelde ik steeds vaker met de gedachte om toch voor mezelf te beginnen. De vrijheid om zelf te bepalen wanneer ik werkte en voor wie leek me wel fijn, helemaal nu ik een kindje heb, maar kon dit financieel wel?

Onderzoeksperiode

Wanneer je een uitkering krijgt is het mogelijk om te gaan onderzoeken of je een eigen bedrijf wil en kan starten. Je kan aangeven aan je reïntegratiecoach dat je overweegt om als zelfstandige aan de slag te gaan en deze zal je, als hij het eens is met je ideeën, een onderzoeksperiode geven. Dit is een periode van 6 weken waarin je niet hoeft te solliciteren en je je volledig kunt richten op de vraag of je een eigen bedrijf kan starten. In deze periode moet je ook een ondernemingsplan schrijven. Dit plan moet door je reïntegratiecoach worden goedgekeurd en dan kun je starten met je eigen bedrijf.

Start periode

Als je kiest om door te gaan met je eigen bedrijf zijn er een aantal mogelijkheden met je uitkering.

Stoppen

Je stopt je uitkering volledig en gaat helemaal voor je eigen bedrijf. Dit kan je natuurlijk alleen doen als je voldoende financiële middelen achter de hand hebt. Groot voordeel van op deze manier starten is dat je aan niemand verantwoording af hoeft te leggen. Je hoeft niet te solliciteren of uit te leggen hoe het gaat met je bedrijf. Het grote nadeel is wel dat je financieel helemaal afhankelijk bent van je nieuwe bedrijf en dat je geen advies meer krijgt van het UWV.

Uren schrijven

Je laat je je uitkering doorlopen en geeft per week het aantal gemaakte uren op. Deze uren worden in mindering gebracht op je uitkering. Het voordeel van deze regeling is dat je, mits de administratie klopt, nooit teveel uitkering krijgt en dus niets hoeft terug te betalen. Het grote nadeel is dat je ook de indirecte uren moet opgeven. Als zelfstandig ondernemer heb je recht op diverse aftrekposten van de belastingdienst wanneer je voldoet aan een urennorm. Om die urennorm te halen mag je ook uren voor administratie, reizen en acquisitie opgeven. Dit zijn echter uren die je niet betaald krijgt, maar hiervoor wordt wel gekort op je uitkering als je voor deze vorm van starten kiest.

Voorschot

Zelf heb ik voor deze mogelijkheid gekozen. Je krijgt dan zes maanden lang je uitkering, maar dit is een voorschot. Twee jaar na de start van je bedrijf zal aan de hand van de gemaakte winst worden bekeken hoeveel van dit voorschot je moet terug betalen. Deze gemaakte winst is niet de winst waar je bij de belastingdienst belasting over betaald. De zelfstandigen-aftrek mag je niet aftrekken voor de winst-berekening van het UWV. Het UWV kijkt naar de winst over een jaar na het starten van je eigen bedrijf en daarvan moet je 70% terugbetalen van je uitkering. Uiteraard met een maximum van wat je aan uitkering hebt ontvangen.

Een eigen bedrijf gestart

Als je een keuze hebt gemaakt over wat je wil met je uitkering en je werkcoach is het daarmee eens dan kun je gaan starten. In de periode dat je eventueel nog uitkering ontvangt en wel gestart bent met je bedrijf hoef je niet te solliciteren. Het verschilt nog wel eens per werkcoach, maar mijn coach wilde graag een beetje op de hoogte gehouden worden over opdrachten en ik moest eens per maand een urenregistratie toesturen. Zo kan het UWV ook zien of het de goede kant op gaat met je eigen bedrijf.

Toch weer stoppen

Mocht het toch niet lukken met je eigen bedrijf dan kun je in de startperiode beslissen om weer te stoppen. Je moet je bedrijf dan uitschrijven bij de Kamer van Koophandel en je moet weer gaan solliciteren. Je krijgt dan je resterende maanden uitkering alsnog. Na beëindiging van de startperiode heb je ook nog minimaal een jaar het recht om weer te stoppen en je resterende uitkering alsnog aan te vragen.

Tips voor het opstarten van je eigen bedrijf

Ik ben wel tegen een aantal dingen aan gelopen tijdens de start van mijn eigen bedrijf en de combinatie van mijn werk en moeder zijn. Daarom nog enkele tips:

  • Regel opvang: Hoe vaak er tegen mij niet geroepen werd dat ik het wel mooi had, mijn kind hoefde niet naar de opvang. Dit is echt een fabeltje. Werken met je kind thuis is heel moeilijk. Je voelt je altijd tekort schieten. Naar je kind, want je hebt geen volledige aandacht voor hem of haar, en naar je werk, want dat telefoontje aannemen gaat echt niet nu je kindje net heeft besloten alles bij elkaar te schreeuwen.
  • Zorg voor goede verzekeringen. Als je je eigen bedrijf start is het belangrijk dat je je goed laat voorlichten. Zo is het in veel gevallen bijvoorbeeld aan te raden om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Laat eens inventariseren welke aansprakelijkheidsrisico’s je loopt met je eigen bedrijf. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet wettelijk verplicht. Toch zijn er veel situaties waarin je deze verzekering wel moet afsluiten. Omdat een klant of opdrachtgever erom vraagt bijvoorbeeld. Of omdat de brancheorganisatie waarbij je bent aangesloten dit eist. Vrijwel iedereen met een eigen bedrijf kiest ervoor om een aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven af te sluiten. Schade die je veroorzaakt terwijl je aan het werk bent, is namelijk niet verzekerd met een particuliere aansprakelijkheids­verzekering. En die schades kunnen soms erg hoog oplopen.
  • Time management: Alles door elkaar proberen en overal maar half zijn, zo ervoer ik de combinatie moederschap en zelfstandige de eerste maanden. Inmiddels gaat mijn dochter twee dagen naar de gastouder en is mijn man één dag thuis. Op die dagen kan ik de hele dag ongestoord werken en dat doe ik ook. Ik ga dus geen wasjes doen, opruimen of grote schoonmaak houden op die dagen. Op de twee andere dagen dat ik alleen thuis ben met mijn dochter ben ik er echt voor haar. Werken als ze slaapt mag, maar verder probeer ik te genieten van mijn dochter en leuke dingen met haar te doen.
  • Werplek: Nog zo’n misverstand. Lekker aan het werk aan de keukentafel, kopje thee erbij. Misschien werkt het voor sommige moeders wel, maar ik werd gestoord aan die tafel. Om me heen zag ik allerlei rommel slingeren, de was die nog gedaan moest worden en op de dagen dat papa thuis was moest ik me natuurlijk overal mee bemoeien! We hebben ons rommelhok eens opgeruimd en er kon zowaar een bureau in. Nu trek ik op werkdagen de deur achter me dicht en zie geen rommel meer en als mijn dochter thuis is met papa kan ik hier rustig verder werken.
  • Flexibele partner: Ik denk dat dit het belangrijkste punt is voor het succes van je bedrijf. Natuurlijk hebben we opvang en werk ik op die dagen, maar eigen baas zijn houdt niet op na 5 uur. Het is ontzettend belangrijk dat je partner achter je plannen staat en bereid is om back-up te zijn voor als alles net even anders loopt.
  • Hard werken: Een open deur, maar het is echt zo. Ik dacht een lekker relaxed leventje te krijgen waarin ik zelf alles kon bepalen en doen en laten wat ik wilde. Inmiddels werk ik meer uren dan het aantal waarvoor ik bij mijn vorige werkgever wegging. Dus zit ik inmiddels regelmatig ’s avonds nog iets te doen of werk ik een weekendje door. Houd je doel voor ogen en doe wat je leuk vindt. Dan is hard werken helemaal niet erg.
Visited 4 times, 1 visit(s) today