Hoe krijg je de jeugd aan het lezen van een papieren boek

Mijn oudste zoon verslindt boeken, maar dat is niet altijd zo geweest. Lezen was niet bepaald zijn hobby. Nou ben ik wel van mening dat lezen belangrijk is voor zijn ontwikkeling dus ben ik hem op leuke manieren gaan stimuleren om meer boeken te gaan lezen. Heb jij ook een kind dat niet graag leest? Misschien heb jij dan wat aan mijn tips.

Van boeken lezen moet je leren houden

Als je kind niet van lezen houdt, of zoals in mijn zoons geval, alleen maar als het regent en er geen vriendje is om mee te spelen, dan kan het lastig zijn om de telg aan het lezen te krijgen. Wat ik deed, was zeggen dat hij een half uur per week moest beginnen te lezen en dat zouden wij opbouwen. En wat deed hij, van ieder hoofdstuk het begin en het eind lezen. Als ik dan wat erover vroeg, kon hij globaal wel vertellen wat er was gebeurd, dus ik tuinde erin. Tot hij binnen 1 minuut een hoofdstuk van 14 pagina’s uitlas.  In het begin kan het lastig zijn om zin op te wekken en druk leggen werkte bij ons averechts.

Ik begon het al bijna op te geven en als bibliofiel viel mij dat zwaar. Tot ik samen begon te lezen en hij aan mij mocht voorlezen. Ik gaf hem complimenten over zijn uitspraak, vroeg hem welke personages hij leuk vond, aan wie zij hem deden denken. Kortom, ik toonde oprecht interesse in waar hij mee bezig was en dat veranderde alles. Nu sta ik te koken en kan ik genieten van allerlei verhalen die hij mij voorleest. Een groot voordeel is als hij woorden tegenkomt die hij nog niet kent, dat ik hem meteen kan uitleggen wat zij betekenen.

Goedkoop leuke boeken scoren

Nou, dat lezen beviel zo goed dat meneer alle boeken van de zomer verslond. Uiteindelijk begon hij te zeuren dat hij halverwege de boekenkast was. En hij heeft mij een aantal boeken. Niet alleen ik, maar ook tante en oma geven regelmatig boeken cadeau die hij nu of over een paar jaar kan lezen. Tot mijn grote verbazing begon hij op Netflix vervolgens de verfilmingen van boeken op te zoeken en mij uit te leggen hoe zij verschilden van wat hij net gelezen had. Dus van met tegenzin lezen, tot er volledig in opgaan. Ik blij natuurlijk, maar we zaten nog steeds met het tekort aan boeken.

Het mooie was dat ik kort daarna een ouderwets dagje Albert Cuypmarkt met ze had ingepland. Daar staat al heel lang een meneer met tweedehands boeken. Mijn zoon was niet weg te slaan bij de tafel en ging met een setje van 5 boeken voor nog geen tientje weg. Als hij ze zat is, mag hij ze komen inruilen! Toen ik op zoek was naar een tweedehands poppenhuis voor mijn dochter om zelf te pimpen, kwam ik bij een kringloopwinkel terecht. Daar stonden kasten vol met boeken voor een prikkie. Ook daar heb ik een krat vol boeken gekocht voor een schijntje.

I was born with a reading list I will never finish

Ken je de zwerfbibliotheek ook in jouw omgeving? Die heeft soms ook nog leuke leenboeken. Niet iedereen gaat even netjes met zijn boeken om dus let wel op dat je de boeken even doorbladert. Gelukkig houden de verkopers en zwerfbibliotheken wat dat betreft de kwaliteit hoog. Althans, ik heb nog geen etensresten en dergelijke gespot, plus er gaat een vochtig doekje over de kaft ?.

Maak van boeken lezen een leuk ritueel

Zoonlief leest het liefst in alle rust, op zijn kamer. Hij heeft grote kussens waar hij tegen aan kan leunen, een speciale plaid waar hij onder kruipt en een leuk extra leeslampje voor als het donker wordt. Hij maakt daarmee een eigen hoekje en daar zit hij dan met zijn neus in de boeken. Om het extra leuk te maken, krijgt hij vaak een theetje met koekje erbij, soms zelfs warme choco met slagroom, en dan is hij helemaal in zijn nopjes.

Daarna is het zijn ritueel om mij te vertellen wat hij zojuist gelezen heeft en hoe cool het boek is. Ik ben een blije mama! Helemaal blij ben ik wanneer hij een boek uit heeft uit mijn jeugd en het ook cool vindt. Mijn zusje en ik hebben nóg een traditie die wij weer van onze moeder hebben. Wij geven boeken aan elkaar door. Zo hebben mijn 2 oudste kinderen gelezen uit het boek “Sofie krijgt een pot”, net als mijn zusje toen ze zindelijkheidstraining kreeg. Toch best leuk. Ook sprookjesboeken die wij vroeger lazen, hebben wij doorgegeven aan mijn kids en hopelijk geven zij deze ooit aan hun kids.

De boekenwurm is een betweter

Zo, dat is een mooie afsluiter. Ja, mijn boekenwurm is een betweter en waarom??? Die komt mij laatst vertellen dat ik best wat meer tijd mag besteden aan lezen! Dat dit goed is voor mijn vobalaire. Dude, dat is VOOOKKKKKKKAAABUUL E E E E RRRRRR E! Dat zei ik niet maar dat was het denkwolkje boven mijn hoofd.

Ik zei doodnormaal, oh ja joh?! Dus dan doe jij een paar wasjes voor mij, of ga jij even stofzuigen en dweilen? Dan pak ik dat goede boek erbij met een kop koffie, die ik voor de verandering dan ook warm opdrink.

Wat jij, betweter?! Ja, daar had hij niet van terug. Maar ok, ik mag wel de volgende keer een boekje voor mezelf uitzoeken en daar wil hij mij best bij helpen als ik er niet uitkom. Knarsetandend zei ik dat ik dit superlief vond. Ach, hij leest. Hij is net als hoe ik mezelf omschrijf:

“I was born with a reading list I will never finish”- Ma

Kind laten lezen

Kind laten lezen

ud Casey.

Ik deel mijn grappige en minder leuke momenten ook op InstagramTwitter en Facebook. Volg Moedertje_Lief en deel jouw avonturen ook met mij.

Uitgelichte foto: “Kind leest” Door George Rudy/Shutterstock

Visited 70 times, 1 visit(s) today

Sorry

Sorry, sorry, sorry…

Ik ben me al een tijdje aan het verdiepen in de zin en de onzin van het woord ‘sorry’.  Mijns inziens het meest gebruikte woord ...