De bakfietsmania, doe jij er aan mee?

bakfiets

We kennen ze allemaal wel, jonge, ogenschijnlijk uiterst ambitieuze moeders met minimaal drie kinderen voorop in de bakfiets, die ’s ochtends in alle vroegte op pad gaan om hen respectievelijk op crèche en voorschoolse af te zetten en vervolgens doorsjezen naar hun werk. Enig minpuntje aan deze overigens gezonde drive is wat mij betreft het gekozen vervoermiddel: de foeilelijke, nauwelijks wendbare, veel ruimte-innemende, net-niet-gemotoriseerde bakfiets. Kortom, daar ben ik geen fan van! De ‘bakfietsmania’, doe jij eraan mee?

Overal kom je ze tegen

Ik dacht trouwens dat bakfietsen vooral bij de stad hoorden, maar toen ik laatst een weekendje bij mijn ouders in de Achterhoek logeerde, schetste het mijn verbazing dat de bakfietsen ook daar al naartoe zijn geëxporteerd. Jammer, wat zonde van al die ingenomen ruimte! Let wel, ik ben een fervent voorstander van fietsen: het is gemakkelijk, het is vaak een sneller vervoermiddel dan auto of ov, het is milieuvriendelijk en niet onbelangrijk, het scheelt wat uren training in de sportschool als je regelmatig fietst. Maar dan wel op een ‘gewone’ fiets.

Lees ook: Ode aan de bakfiets

Voordelen van een bakfiets

Heb ik er dan nooit één uitgeprobeerd? Natuurlijk wel, alleen ik vind het echt onhandzame bakken. Ik dacht een lekker handige boodschappenfiets te hebben waar naast onze dreumes eventueel ook een ander kind of in ieder geval andere bagage bij in konden. Nou, verder dan achterom de poort uit kwam ik niet, op straat kapseisde ik al met mijn vehikel. Had ik even mazzel dat ik even ‘droog’ had geoefend, zonder levende bagage…! Mensen die handiger zijn dan ik, roemen de ruimte en de veilige manier van kindervervoer van een bakfiets. Gelijk hebben ze, maar voor mij is het blijkbaar niet weggelegd van deze voordelen te genieten.

BAKFIETS

Nadelen voor de overige weggebruikers

Heb jij jouw bakfiets wel onder controle, dan is de rest van het verkeer gewaarschuwd. Veel breder dan een gewone fiets, gaat de bestuurder van de bakfiets door de matige wendbaarheid voor niets en niemand aan de kant en ‘even inhalen’ is er niet bij. Bijkomend nadeel is dat sommige bakfietsgebruikers wel zo’n visueel feestje van hun fiets maken, dat alle concentratie je meteen ontnomen wordt zodra zo’n fiets in je ooghoek verschijnt. Hoe bedoel je veilig?

Vooroordelen over bakfietsers

Een ding is zeker, bakfietsvrouwen staan nu niet echt bekend als het type ik-blijf-thuis-vrouw. Nee, de dames, ik heb er weinig mannen op gezien, in kwestie zijn zonder uitzondering de tienerjaren gepasseerd, hoogopgeleid, werken minimaal drie, maar vaker vier dagen en hebben en houden van veel kinderen. Of dit klopt, ik heb het niet uitgezocht maar informeel navragen bij vrienden leverde dezelfde informatie op. Er zal dan toch wel een kern van waarheid inzitten.

Nadelen voor kinderen

Handig voor pa en ma zo’n bakfiets, je hoeft je nergens zorgen om te maken in het verkeer. Je kinderen in de bak, zelf aan het stuur, dus gevaarlijke kruisingen waar de verkeerslichten niet werken, smalle straten waar geen fietspad langs ligt, niets houd je tegen om de fiets op te gaan. De kinderen die in de bakfiets zitten, missen echter vanaf een bepaalde leeftijd essentiële levenservaring. Fietsen leer je letterlijk en figuurlijk door vallen en opstaan. Uitgezonderd mijzelf, blijven de meeste bakfietsers wel overeind, dus als je wilt dat jouw kinderen wel leren fietsen, zou ik meerijden in een bakfiets aan een maximumleeftijd van vier jaar koppelen. Vanaf dan is het de hoogste tijd dat je kinderen zelf leren fietsen.

Alternatief fietsvervoer

Op de eilanden of in andere oorden waar er ruimte is, is een fietskar wat mij betreft ideaal bij kleine kinderen. Veilig, wendbaar en zo aan de normale fiets gemonteerd, kun je voorzien van picknickmand zo de duinen in. Een fietskar in de bebouwde kom van een drukke stad is net als de bakfiets wat mij betreft not done. Er is voldoende keuze in goede fietszitjes voor voor- en achterop je fiets.

Ik begrijp het, mijn pleidooi tegen de bakfiets is en blijft persoonlijk. Ben jij wel een fervent liefhebber, vooral blijven! Als we wederzijds wat meer interesse tonen in elkaars verkeerswelzijn, fietsen we met zijn allen de goede kant op!

Visited 97 times, 1 visit(s) today

Baby pruik

Babies zijn schattig en zo, maar weet je wat ze nog leuker zouden maken? Als ze niet zo kaal waren. Deze haarbanden met vastgemaakt haar ...