Borstvoeding: baas over eigen borsten

Baas over eigen borst

Over het geven van borstvoeding ten opzichte van flesvoeding is al veel gezegd. Wat mij na bijna 3 zwangerschappen opvalt, is dat de druk om borstvoeding te geven onverminderd en zelfs gegroeid is. Waarom? Ik ben toch baas over mijn eigen borsten?!

Baas in eigen buik, baas over eigen borsten

Jaren terug streden jonge feministen voor meer rechten, meer zeggenschap over wat er in hun buik gebeurt. Nou, ik “strijd” voor een ander lichaamsdeel. Nou ja, strijden. Ik laat vrouwen eigenlijk gewoon vrij in hun keuze. Jouw tieten, jouw zorg. Sinds mijn eerste zwangerschap ben ik erachter dat niet alle vrouwen denken als ik. Ieder zijn mening maar ik schrok van hoe andere vrouwen zich probeerden te bemoeien door die mening niet alleen te uiten maar er ook constant op terug te komen.

Zo moet je het doen, zo lang, zo begin je, zo bouw je af, ik doe het wel even voor. Say what? Voordoen? Ja echt! Er was zelfs een vrouw die bereid was haar borst eruit te trekken en mij les te geven. En anders wilde ze mij ook nog wel “helpen” hoor. Ik heb niet eens gevraagd wat ze daarmee bedoelde, maar ik neem aan dat ik zou worden betast. Nou ben ik niet preuts maar kom nou. Je hebt je eigen! Laat mijn borsten lekker met rust.

Waar zijn wij mee bezig? Gaan wij niet terug in de tijd door zoveel druk op elkaar te leggen? En dat zonder te weten wat er eigenlijk speelt?

Zal ik de 3e telg borstvoeding geven?

Ik weet niet waarom ik deze vraag überhaupt in de groep gooi. Iedereen die mij kent, weet dat ik graag luister naar je mening om vervolgens te doen wat ik wil ?. Maar inderdaad, het is wel de vraag die, nu ik 37 weken zwanger ben, door mijn hoofd spookt.
Zal ik de 3e telg borstvoeding geven? De één zal volmondig ja blèren, de ander roept keihard nee joh en weer een ander zegt moet jij weten. Ik hoor bij de laatste groep.

Ik heb namelijk een gekke eigenschap, ik laat anderen vrij in hun keuze en bemoei mij er niet mee. En toch knaagt er wat. Een stemmetje in mijn hoofd wat zegt dat borstvoeding beter is dan flesvoeding. Dat het oneerlijk is als er 2 wel hebben gekregen en de 3e geen gebruik mag maken van de diensten van Clarabella Koe ?. Ik ben er nog steeds niet uit. Het ene moment wil ik van alles aanschaffen zodat de borstvoeding lukt, aan de andere kant heb ik 2 slechte ervaringen achter de rug en dit maakt mij angstig. Ja echt angstig. Misschien moeilijk voor te stellen, raar maar waar.

Borstvoeding geven is niet altijd makkelijk

Het geven van borstvoeding was voor mij bij voorgaande 2 zwangerschappen in eerste instantie vanzelfsprekend. Het is immers beter dan flesvoeding. Maar wat als je baby te vroeg geboren wordt en het zuigreflex nog niet volledig ontwikkeld is? Mijn ervaringen waren geen rozengeur en maneschijn. Het lukte niet. Bij beide ben ik ook na 6 weken proberen gestopt. Waarom “gaf ik het op”? Tja als wij toch open en eerlijk zijn, dan trek ik die beerput wel open. Mijn tepels lagen open omdat ik verkeerd aanlegde, mijn te vroeg geboren kindjes wisten bovendien nog niet hoe te zuigen en hierdoor kreeg ik kloven die bij elke voeding open gingen, ik kreeg koorts, ik stond huilend onder de douche van de pijn. Allemaal lichamelijke klachten waar ik mij overheen zette. Ik wist namelijk dat er een moment zou komen dat het kwartje zou vallen en het aanleggen en zuigen zou lukken.

Helaas was er meer gaande dan de lichamelijke klachten.  6 weken lang had ik het gevoel dat ik nog niet eens mijn eigen kinderen kon voeden. Ik werd leeggezogen en omdat het niet op gang kwam, moest ik uiteindelijk toch bijvoeden. De borstvoeding lukte bij mij soms, als ik rustig alleen zat. Geen afleiding om mij heen. Dit ging zo ver dat ik mij moest afzonderen als er visite was. Bij de geboorte van de 2e kwam daar nog bij dat de grote broer er niet naast mocht zitten. Dan werd ik nerveus, begon ik te huilen, vervolgens zijn zusje en dat een aantal keer per dag. En zei ik al dat dit 6 weken zo doorging? En dan vergeet ik dat gekolf ook nog! Ik werd er depressief van.
Tot mijn partner aan de noodrem trok en ik eindelijk overstag ging en besloot over te stappen op flesvoeding.

Lees ook: D-TSR dysforisch toeschietreflex [ervaringsverhaal]

Van borstvoeding naar flesvoeding

De transitie van borstvoeding naar flesvoeding verliep soepel, vlekkeloos zelfs. Het grootste voordeel vond ik dat het slaapritme van de kids verbeterde. Vooral de eerste want die moest soms ieder uur worden aangelegd. Ook ik sliep dus daardoor beter. Wat veel vrouwen zich overigens niet beseffen, is dat niet iedere bevalling even lang duurt. Bij de één is het zo voorbij, de ander doet er een paar uur over en ik begon met 34 weken te bevallen en had constant lichte weeën tot de bevalling rond 36 weken echt op gang kwam. Ik lag al bijna 2 weken plat maar was uitgeput doordat ik constant weeën moest opvangen en slecht sliep. Tel daar 6 weken borstvoeding bij op zoals net omschreven.
Nou zou je denken dat de rust mij goed deed. Dat ik blij was met de overstap op flesvoeding. Ja, in sommige opzichten wel. De kids vonden eindelijk hun eigen ritme en happy kids mean a happy mom.

Tja, happy was ik niet. Lichamelijk was ik zo hersteld maar van binnen knaagde het schuldgevoel verder. En als ik mij een dag niet schuldig voelde dat ik gestopt was met het geven van borstvoeding, dan was er wel een moeder waar het wel was gelukt die haar mening en ongevraagd advies gaf. Zo breng je het weer op gang, wat jammer zeg dat hij/zij nu toch flesvoeding moet (niets mis mee maar goed), heb je dit al geprobeerd, ja dan had je dit moeten doen, och had mij nou eerder om advies gevraagd (ik vroeg er niet om!).
Het toppunt was dat ik de vriendelijke, behulpzame moeder tegenkwam en jawel hoor. Haar zoon had tandjes en kreeg nog borstvoeding! Ik kreeg spontaan flashbacks naar de open wonden en het branderige gevoel wat ik had als ik borstvoeding gaf. Maar oh, ik had op dat moment alles willen geven om mijn kindjes zo content en intens gelukkig te zien genieten van de zeldzame momenten die je alleen met je moeder deelt.

Dus nee, emotioneel gezien verliep de transitie niet soepel. tijdens de zeldzame momenten dat de borstvoeding wél lukte, ervoer ik dát gelukzalige gevoel. Dat gevoel wat alleen een moeder kent. Het verlangen naar dat gevoel groeit dus als ik denk aan borstvoeding geven aan de 3e, dan weet ik eerlijk gezegd écht niet of ik toch voor borstvoeding ga of meteen begin met flesvoeding.

Borstvoeding is persoonlijk

Tijdens deze zwangerschap heb ik er bewust voor gekozen zelf goed na te denken over het wel of niet geven van borstvoeding. Het is mij een aantal keer gevraagd door de verloskundige en de kraamzorg maar ik ben niet zoals de vorige keren zelf actief gaan vragen om advies. Ik krijg het wel, maar ik ben inmiddels wel wat gewend en antwoord alleen maar “het geven van borstvoeding is persoonlijk”. Waar je ook voor kiest, het is aan jou. Niemand weet beter wat goed is voor jou en jouw baby.

Volg jouw instinct.

Ik ben wel van mening dat je er altijd met iemand over moet praten als je ergens mee zit. Soms zit er namelijk ook goed advies bij. Laat je niet gek maken maar maak vooral jezelf niet gek. Of je nu borstvoeding of flesvoeding geeft, vind ik niet relevant. Het geluk van jou en je baby staan voorop. Ik kon pas na 6 weken echt genieten van mijn blauwe en roze bundeltje en zij dus ook van mij. Zover hoeft het niet te komen.

En voor alle moeders met advies over borstvoeding, denk erom, ik ben de baas over mijn eigen borsten! Don’t touch me ?

Ik deel mijn grappige en minder leuke momenten ook op Instagram, Twitter en Facebook. Volg Moedertje_Lief en deel jouw avonturen ook met mij.

Nog meer leuks lezen?

Wat maakt TypeTopia de beste typecursus online? 

Ben je op zoek naar een online typecursus voor je kind of voor jezelf? Dan ben je bij TypeTopia op de juiste plek. De typecursus die wij aanbieden is een stuk uitdagender dan de traditionele typlessen. Het volgen van een typcursus heeft veel voordelen, dit geldt voor jong en oud. Maar wat maakt TypeTopia nu de beste online typecursus? Daar geven we graag antwoord. De pluspunten aan een typecursus bij TypeTopia Hieronder zijn de vijf voordelen van een typecursus bij TypeTopia te lezen, al benieuwd? 1. Spelletjes maken, en leren Tijdens de typelessen worden er veel verschillende en uitdagende spelletjes […]

Geld besparen op je energierekening met de juiste verlichting!

De rekeningen lopen de laatste tijd hoog op en dat heeft verschillende oorzaken. En aan veel van deze oorzaken kun jij helaas zelf weinig veranderen. Maar er zijn een paar dingen die je gelukkig nog wel zelf in de hand hebt! Vraag je je dus ook regelmatig af waarom je energierekening zo hoog is? En wat je eraan kunt doen om deze kosten te verlagen? Je bent echt niet de enige. Veel mensen realiseren zich namelijk niet dat het soort verlichting dat ze in hun huis gebruiken een groot verschil kan maken op hun energierekening. Hieronder lees je hoe je […]

Sinterklaas vieren met een klein budget, 4 handige tips

Door de stijgende energieprijzen en de inflatie moeten veel van ons het wat zuiniger aandoen. Maar nu de Sint weer in het land is verheugen de kleintjes zich natuurlijk al op pakjesavond. Gelukkig kun je ook met een kleiner budget gewoon een leuk Sinterklaasfeest vieren met de kids. We geven je vier handige tips. Tip 1. Koop tweedehands spullen Het zal de kleintjes waarschijnlijk niet veel uitmaken en tweedehands spullen zijn vaak net zo goed als nieuwe. Daarnaast zijn ze vaak een stuk goedkoper doordat je goede deals kunt sluiten. Op Marktplaats, rommelmarkten en in kringloopwinkels vind je vaak leuke […]

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

slaapkamer inspiratie

Slaapkamer inspiratie

Een van de dingen die ik het fijnst vond aan mijn kraamtijd was de kraamhulp die gewoon elke dag (!) mijn bed ging verschonen. Elke ...