Netwerken, hoe doe je dat?

Waar ik uitkijk en op zoek ben naar diverse netwerkgelegenheden waar je gelijkgestemden kunt ontmoeten  en dus kunt netwerken, zo lees of hoor ik regelmatig dat sommige mensen hier helemaal niets mee hebben, en er zelfs een hekel aan hebben. Toch gaan ze echter wel, want de tijd van thuis naast de telefoon zitten en wel gevonden en /of gebeld worden ligt ver achter ons. Ik ben een netwerker pur sang. Nieuwe mensen ontmoeten, horen wat ze te vertellen hebben, zowel prive als zakelijk, mensen verbinden, op iedereen afstappen.
Netwerkborrel
Als ik alleen ben zie ik vaak dat er veel kliekjes om me heen worden gevormd . Mensen die elkaar zo te zien al kennen, meestal via hun werk. Ik vind het dan leuk om letterlijk in te breken in deze groepjes en me voor te stellen. Als ik dan soms wat verontwaardigde gezichten lijk te bespeuren zeg ik met een glimlach dat dit toch een netwerkborrel is. Moet je eens zien hoe snel die glazen dan klinken en het ijs gebroken is. Een heerlijk moment vind ik dat omdat je mensen hierdoor direkt uit hun comfortzone haalt, wat meestal goed werkt. Netjes ergens als een muurbloempje achterover leunen is aan mij niet besteed. Doordat ik vrij open en relaxed ben krijg ik vaak een hele natuurlijke verbinding met diegene. Ik voel heel goed aan of je met iemand eerst wat afstand moet bewaren of dat iemand een vrije vogel is. Of dat je net dat en “op het randje” grapje kunt maken of niet .Tenzij er al wat drankjes doorheen zijn gegaan, maar dan noem ik het geen netwerken meer.
Ben jezelf
Dat aanvoelen en op iemand anticiperen heeft niets te maken met niet jezelf zijn, eerder met een soort respect naar de persoon waarmee je in gesprek bent en waardoor je voelt dat die ander zich prettiger en meer op zijn of haar gemak voelt als je automatisch spiegelt. Ik laat vaak het achterste van mijn tong zien waardoor mensen zich ook meer openen en hierdoor vrijer worden in hun houding en communiceren. Dit gaat op zo’n natuurlijke wijze, dat ik eerlijk gezegd bekaf zou zijn als ik bij ieder persoon waarmee ik in gesprek ben me zou moeten afvragen hoe ik overkom, wat ik wel of niet moet of mag zeggen. Een van de motto’s die ik heb is dan ook “be yourself”, en niet “blijf jezelf “, want blijf komt van ” blijven” en dat is een werkwoord, maar ” ben jezelf ” ! Laat jezelf zien, letterlijk en figuurlijk. Je krijgt er zoveel voor terug. Mensen voelen dat je echt bent. Voor mezelf heb altijd zoiets van “wat gaat er gebeuren dan” ? Dat klinkt misschien simpel maar het is waar.
Provocatief coachen
Ik merk ook tijdens mijn coaching dat het mijn clienten soms helpt. Of je nu een single man bent die niet meer durft af te stappen op een leuke vrouw, of dat je je als 21 jarige vrouw het leven zuur laat maken door de gedachten dat je dik bent, terwijl je dat allesbehalve bent, maar die aanname heb je wel. Het is soms een eyeopener voor deze mensen om dat ene zinnetje: “wat gaat er gebeuren dan” naar hen uit te spreken. Soms is een beetje provocatief coachen nodig om mensen wakker te schudden, bewust te maken van hun valse overtuigingen. Voor deze jonge vrouw was het een absoluut nieuw inzicht. Noem het simpel, maar zo eenvoudig kan het soms zijn . Stel je voor dat ik teveel in mijn hoofd zou gaan zitten tijdens een netwerkevent. ” Wat zullen de mensen wel niet denken van het feit dat ik hier alleen rondloop? Vast op zoek !!  Wat zullen ze denken van mijn buikje en kleed dat zwarte jurkje wel genoeg af ? Ja mensen, kijk nog maar eens goed, daar  hebben zeven mannetjes hun basis gelegd,zowel fysiek als emotioneel gezien, … nou maar hopen dat die netwerkers ook de wet van de zwaartekracht kennen.
Een uitje voor een moeder van 6
Zullen ze het niet vreemd vinden dat ik niet 1 niche heb maar meerdere, en dat ik al deze talenten wil inzetten voor het dienen van een groter geheel? Zullen ze niet dit..zullen ze niet dat? Ik zou al moe zijn voordat ik naar zo’n netwerkevent zou gaan. Persoonlijk zie ik het als een uitje. (met 6 kids kan zelfs de Aldi dit al zijn), pardon..een gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen, wellicht mensen te ontMOETEN waarmee het klikt en waar je wat mee kunt. Dat kan zakelijk of soms persoonlijk zijn. Mensen waarmee je dezelfde interesses kunt delen, mensen die inspireren, verhalen die me aan het denken zetten.
Dankbaar
Ik krijg meestal veel energie van dit soort bijeenkomsten. Of dat nou een beurs, workshop, lezing, training, seminar of netwerkborrel is. Ik moet wel toegeven dat ik bij een beurs mezelf ook weleens achter mijn oor krab, zo van: “Wat is dat voor een stand, wat doen ze, en is er een link met mijn zingen, schrijven, coachen en /of magnetiseren” ? Daar doe ik zelf verder niet moeilijk over, hoe gezegend ben je immers dan eigenlijk ? Nu ik aan het tikken ben realiseer ik me hoe mooi dit alles eigenlijk is en hoe dankbaar ik daar voor ben. Zoveel te geven, en naast het feit dat ik die diverse talenten nu allemaal inzet in mijn bedrijf, is het een uitdaging voor me om een vernieuwend concept te bedenken en maken waarin al deze gezamelijke capaciteiten tot hun recht kunnen komen.
Mensen raken
Dus als ze me volgende keer vragen: “en wat doe jij ? Dat ik dan niet vanuit enkel mijn enthousiasme uitwijd over al die mooie dingen die me bezigen, en ik elke disipline moet uitleggen zodat ze door de bomen het bos soms niet meer zien, maar dat ik met een duidelijke zin kan zeggen.”Ik raak mensen, dat doe ik enerzijds met mijn stem d.m.v. coachen en zingen, en anderzijds met mijn handen, d.m.v. magnetiseren en schrijven. Het voelt als een missie om mensen letterlijk energie te geven, te inspireren, motiveren, ontroeren en bewust te maken van belangrijke levensvraagstukken. Ik voel dat het goed gaat komen met mijn nieuwe site en ben blij dat ik mijn passies al kan verspreiden onder de meest uiteenlopende type mens. Dus kom maar op met die netwerkevents, ik laat graag van me horen!

Tips om te netwerken:

  • Zie het als een uitje, (beter geen verwachtingen, dat zijn vaak de meest interessante netwerkevents) .
  • Trek iets aan waarin jij je lekker voelt, wat bij je past en tevens passend is voor de netwerkgelegenheid .
  • Verschuil je niet achter dat masker maar laat jezelf zien (met al je ups and downs) en realiseer je dat diegene tegenover jou ook op zijn of haar manier worstelt met allerlei vragen op persoonlijk en /of zakelijk vlak.
  • Heb oprecht interesse, soms kan iemand die zich op de achtergrond begeeft meer te melden hebben dan die brallende ondernemer die het hoogste woord heeft.
  • Geef je eerlijke mening, maakt niet uit waarover het gaat, eerlijkheid duurt het langst ( natuurlijk zonder kwetsend te zijn).
  • Vraag eens door waar je normaal uit beleefdheid wellicht het gesprek, of een bepaald (gevoelig) onderwerp zou afkappen. Vaak ziet de ander dit als oprechte interesse. (dit zijn vaak de momenten waarop pure verbinding met de ander ontstaat).
  • Meestal heb je wel een visitekaartje bij de hand. Weet dat dit niet noodzakelijk is om contact te onderhouden. Als iemand interesse heeft in jou en /of jouw diensten is het een kwestie van googelen op je naam en /of bedrijf om in contact te komen met je. Een beetje moeite doen als het gesprek van beide kanten goed is bevallen is zo gek nog niet.

Lang leve het netwerken

NETWERKEN, verbinden is misschien een beter woord om te gebruiken in deze tijd. Alles draait nu om verbinding. Het met elkaar gedijen, het goed voelen bij of met elkaar. We worden ons hier steeds meer van bewust. En of dat nu gaat om verbinding op een netwerkborrel, of dat je meer verbonden wilt zijn met je partner, of je meer verbondenheid wilt voelen bij je collega, of wat dacht je van de verbinding die staat en valt met het uberhaupt kunnen en willen verbinden met je medemens, namelijk die eerste letterlijke verbondenheid die je letterlijk had met je draagster, je moeder.(daarover in een ander blog meer). We mogen niet meer alles zakelijk zien en beredeneren, die tijd is mijns inziens voorbij. Verbinden is niet iets dat je met je hoofd kan doen. Daarvoor is binding met je gevoel nodig. Dat gevoel komt rechtstreeks uit je hart, is een onderbuikgevoel dat intuitie heet en dat je voor heel veel dingen in je leven kunt inzetten. Als je meer een ” in je hoofd” type bent dan een “in je hart/ buik” type, dan kun je misschien mijn bovenstaande eigen-wijsheid eens uitproberen tijdens zo’n netwerkevent.

Je zal nog weleens versteld kunnen staan hoe makkelijk, verassend, leerzaam en leuk dat verbinden is. En wat je ermee wint is meegenomen.Lang leve het netwerken!!!

 

 

 

 

Visited 8 times, 1 visit(s) today