Lijstjes, wie maakt ze niet?

checklist

Lijstjes, ik hou er van, zo erg dat ik soms wel eens doorsla in het maken van lijstjes. Zo heb ik een periode gehad dat ik lijstjes maakte van alle lijstjes die ik nog te doen had. Maar als je op de juiste manier met lijstjes werkt geeft dat wel een heleboel rust in je hoofd, je wordt lekker efficient en het bevorderd je productiviteit enorm. Rust, efficientie en productieviteit, drie steekwoorden die iedere moeder als lijstje op haar koelkastdeur moet hebben hangen (naast het lijstje: rust, regelmaat en reinheid).

Er zijn veel verschillende soorten lijstjes, naast je alledaagse to-do lijstjes, die je kunnen helpen om productiever te worden. Lijstjes in het algemeen kunnen krachtige hulpmiddelen zijn.

Dit zijn de soort lijstjes die ik vaak maak: 

 • Todolijstje: Uiteraard het meest voor de handliggende lijstje is een todo lijstje met allerlei dingen die je moet doen. Van container naar buiten tot vaatwasser leegmaken.
 • Project planning: Op het werk ben ik vooral bezig op project basis. Ieder project heeft een tijdsplanning, met een daarbij behorende lijst. Dit is ideaal om een groot project op te splitsen in meer handelbare kleinere taken.
 • Wenslijstje: Dit is mijn persoonlijke favoriet. Een lijstje waarop ik alles zet dat ik ooit nog eens zou willen of moeten kopen, maar waarvoor ik niet direct de stad in ren. Zodra ik wat geld “over” heb (as if that ever happens) pak ik mijn lijstje erbij.
 • Boodschappenlijstje: Ga nooit de supermarkt in als je honger hebt en maakt altijd een boodschappenlijstje. Zo bespaar je echt enorm veel geld en tijd. Je kunt met een boodschappenlijstje heel gericht winkelen en alle schappen overslaan waar je niks van nodig hebt.
 • Kado ideeën: Niets zo erg als een week voor kerst of sinterklaas nog moeten bedenken wat je dit jaar weer voor je schoonmoeder moet kopen. Gedurende het hele jaar maak ik een lijstje voor alle leuke, dingen die ik zie voor vrienden en familie. Vaak zie ik op internet een leuk item staan en denk ik “hey, dat is leuk voor….”. In mijn account op Checklist.com kun je heel makkelijk items die ik online tegenkom in een checklist zetten met hun Checklist Bookmarklet. Reuze handig.
 • Checklist: Deze lijstjes maak ik voor speciale gelegenheden. Bijvoorbeeld een vakantie checklist, of tijdens de zwangerschap een bevallingschecklist en een babykamer checklist. Maar ook bij het verbouwen van onze badkamer maakte ik een Badkamer renovatie checklist. (de meeste van deze checklist staan helemaal klaar al op Checklist.com)
 • Boekenlijstje: Ieder boek dat ik wil lezen komt in dit lijstje. En zodra ik hem gelezen heb zet ik erbij wat ik ervan vond. Zo kan ik altijd een boek aanraden aan vrienden en als iemand eens een kadootje voor mij wil kopen, kan ik hem direct een leuk idee geven.
 • Links: Er zijn een aantal websites die ik regelmatig bezoek, maar niet zo vaak dat ik goed kan herinneren wat het adres van de site is. Ik heb een standaard lijstje met leuke websites. Voor bijvoorbeeld knutselideeën, recepten, leuke shoppingsites etc…
 • Levenslijstje: ieder jaar maak ik een nieuw levenslijstje. Dit is een lijstje met daarin mijn korte termijn doelen en mijn langer termijn doelen. Dit is een geweldige motivator en een trigger om het hele jaar door weer even pas op de plaats te maken en mezelf te herinneren wat ik ook al weer belangrijk vond.
 • Referentie lijstje: Een lijstje met allerlei belangrijke informatie die je moet onthouden. Daarin staat bijvoorbeeld hoe je pounds kunt omrekenen naar kg, of Dollars naar euro’s. Registratiecodes van verschillende computerspelletjes, de namen van je kinderen… whatever.
 • Logs: Algemeen gezegt is dit een lijst met activiteiten op bepaalde tijden. Bijvoorbeeld wanneer ging ik sporten, wanneer ging het goed/slecht met mijn dieet, wanneer voelde ik me goed/slecht etc… zo kun je na een tijdje terug zien op welke dagen/maanden je sterk of zwak bent en daar rekening mee houden.
 • Recepten: hier staan alle links naar alle lekkere recepten in die ik online heb gevonden. Bij recepten die ik al eens gemaakt heb zet ik erbij hoe het was en hoe ik het recept zou kunnen aanpassen.
 • Leuke spreuken: In dit lijstje houd ik de leuke uitspraken van mijn kinderen bij of de speciale dingen die ze gedaan hebben. Erg leuk om soms eens terug te lezen.
 • Bucketlist: een hele leukelijst, dit is een lijstje met alle dingen die je nog wilt doen voor je dood gaat. Echt alles mag je erop zetten! En wat een voldoening geeft dat als je ook daadwerkelijk dingen van dit lijstje mag afstrepen.

Hoe manage je al die lijstjes?

devices-highIk heb al mijn lijstjes ondergebracht bij Checklist.com. Voor alle bovenstaande lijstjes hebben ze een oplossing. Je kunt zoveel lijstjes maken als je wilt en het is helemaal gratis. Ook handig, je kunt je checklist online maken en vervolgens ook op je telefoon of op je tablet gebruiken. Iedere checklist op Checklist.com heeft uitgebreide functies om je lijstjes ook werkelijk af te vinken. Zo kun je hulp vragen aan je vrienden/collega’s bij sommige taken, je kunt taken toewijzen aan iemand anders en zelfs hele checklists delen. Erg handig voor bijvoorbeeld het boodschappenlijstje. Jij maakt op je werk het boodschappenlijstje, deelt het lijstje met je man en stuurt hem naar de supermarkt om alles op het lijstje te kopen.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock.com

Visited 23 times, 1 visit(s) today

Luieruitslag, wat nu?

Ik moet iets bekennen… het is me wel eens gebeurd (wel eens vaker dan eens ook) dat ik mijn kleintje veel te laat een schone ...