Kraamzorg, hoe bevalt dat?

Kraamzorg Anne

Van het concept kraamtranen heb ik na de geboorte van mijn twee meiden eigenlijk geen last gehad. Ik ben er denk ik te nuchter voor. Echter was er één moment in de kraamperiode wanneer ik echt hard moest huilen: het afscheid van mijn kraamverzorgster.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Toen ik zwanger was van mijn eerste, meldde ik me aan bij een van de plaatselijke kraambureau’s. Na een prettige intake, waarbij we duidelijke onze voorkeur uitspraken voor iemand die in ieder geval niet bang was voor grote honden, hadden we er een enorm goed gevoel over. Met een fijn gevoel dat ik weer wat van mijn lijstje kon strepen voor de komst van ons kindje. Steeds dichter in de buurt van mijn uitgerekende datum maakte ik nog afspraken met mijn moeder om mijn huis nog een keer helemaal goed aan te pakken, alle was weg te werken en de laatste klusjes in huis te doen. Niet wetende dat ik die afspraken nooit na zou gaan komen.

Alleen doet een baby niet aan planning

Onverwachts kwam onze dochter wat eerder dan verwacht. Al was het maar 3 weken, het schopte mijn planning flink in de war. We kwamen ‘s avonds thuis met ons meisje en hadden eigenlijk geen idee wat te doen. Gelukkig kwam daar onze rots in de branding Francisca. Ze was nog snel op de fiets gestapt om ons even op weg te helpen, terwijl ze eigenlijk pas de volgende ochtend zou komen. Ze parkeerde mij op de bank met mijn dochter in mijn armen en liep zelf de trap op. ‘Blijf maar lekker zitten, ik red me wel!’.

Kraamzorg Anne

Kraamzorg is echt fantastisch

Wat was het een heerlijke week. Ik bracht ‘m grotendeels door in het hoekje van de bank met mijn dochter in mijn armen. Kreeg om de paar uur een bordje met eten en een warme kop thee onder mijn neus geschoven. Ze hielp op vakkundige wijze kraamvisite die nét even te lang bleef hangen de deur uit en zorgde dat ik écht mijn rust nam. Ik had moeite met het aanleggen voor borstvoeding, liet me een positie zien waarmee het wél lukte en ze had een tip  waardoor ik veel minder last had van tepelkloven (maak wat van die borstcompressen nat en vries ze in, als je dan erg veel stuwing hebt kun je ze in een plastic zakje in je bh stoppen, your welcome!) Hoewel ik wel 1000 keer mezelf verontschuldigd heb voor te troep die ze had aangetroffen, werd alles weggewimpeld. ‘Ik ben er om voor jou en je kindje te zorgen. Geniet ervan’.

Afscheid nemen

Toen het eind van de week naderde, stuurde ik mijn partner de stad in om het meest belachelijk grote verwenpakket voor haar te kopen. Ik twijfelde eerst nog om haar een Nespresso cadeau te doen, omdat ze zo genoot van de koffie die wij in huis hadden. Ze was het helemaal waard geweest. Bij het vertrek stroomden de tranen over mijn wangen. Het was of ik afscheid nam van een van mijn beste vriendinnen die voor onbepaalde tijd naar de andere kant van de wereld zou emigreren.

Goede kraamzorg is echt belangrijk

Voordat ik zwanger was, onderschatte ik de invloed van een kraamverzorgster absoluut. Een kraamverzorgster was er toch om beschuitjes te smeren en het huishouden een beetje bij te houden? Niets is minder waar. Als je het geluk hebt dat je een kraamverzorgster treft waarmee je een goede klik hebt, is het alsof je een vriendin in huis hebt die voor jou en je gezin zorgt. Het is daarom ook enorm belangrijk dat je bij een intake met een kraamzorgbureau je wensen duidelijk aangeeft.

Geef je wensen duidelijk aan

Bij ons was bijvoorbeeld de aanwezigheid van huisdieren een issue. Bij mijn eerste hadden we twee grote honden en toen ik beviel van mijn tweede waren dat er inmiddels drie geworden. Je wil dan natuurlijk niet dat er een kraamverzorgster komt die doodsbang is van jouw dieren. Maar je wil wel dat er iedere dag even een stofzuiger door het huis gaat, zoals je zelf ook zou doen. Of is Nederlands niet jouw moedertaal? Dan is het natuurlijk fijn als er iemand komt die goed met jou kan communiceren.

Hoe vind je een goede kraamverzorgster?

In mijn zoektocht naar betrouwbare kraamzorgbureau’s kwam ik Kraamzorg Anne tegen. Dit kraamzorgbureau opereert in Noord- en Zuid-Holland. Hoewel er mama’s zijn die graag een kleinschalig bureau of eenpitter in huis halen, was ik blij een wat groter bureau te vinden. Dat als er om de een of andere reden mijn kraamverzorgster niet kon komen, er in ieder geval direct een vervanger klaar stond.

Kraamzorg Anne fotoshoot cadeauKraamzorg Anne is ruim dertien jaar geleden ontstaan door de groeiende vraag naar cliëntgerichte kraamzorg. Hun zorg is laagdrempelig, herkenbaar en volledig op jou (en je gezin) afgestemd. Heb je speciale zorg nodig of specifieke vragen? In dat geval kunnen zij je in contact brengen met zorgprofessionals, zoals bijvoorbeeld lactatiekundigen, een borstvoedingcoach, bekkenbodemfysiotherapeuten, etc. Ook biedt Kraamzorg Anne regelmatig een cursus borstvoeding aan.

Dat zijn allemaal dingen die mij rust geven. Warme zorg voor zowel moeder als kind staat bij hen hoog in het vaandel. En van warme zorg krijg ik een warm gevoel en daardoor kan ik terug kijken op twee fantastische kraamperiodes. Mocht er ooit een derde komen, dan komt er zeker weer zo’n fantastische kraamverzorgster bij ons thuis!

Kraamzorg Anne heeft nu een ontzettend leuke aanmeldactie. Als je ervoor kiest om reguliere kraamzorg (dat is 49 uur) bij Kraamzorg Anne af te nemen, dan geven ze je een fotoshoot voor jouw pasgeboren kindje cadeau. En wat is nou gaver dan prachtige foto’s als herinnering aan deze bijzondere periode?

Uitgelichte foto “moeder met kind” via door Yulyazolotko / Shutterstock

Visited 19 times, 1 visit(s) today