Ik wil ook een e-bike!

Je ziet ze steeds meer voorbij komen op straat, de e-bikes.  In alle soorten en maten, want de e-bike is niet meer alleen voor de ANWB-stelletjes en fietsforenzen. En dat is een goede ontwikkeling, ook voor mij. Ik zou de auto best wat vaker kunnen laten staan!

Maar mijn fiets trapt zo zwaar…

Trapondersteuning is toch voor mietjes?

Ik denk dat het al zéker 15 jaar geleden is dat mijn tante haar eerste elektrische fiets kocht. Ze fietste met regelmaat naar haar werk en ook wel eens een stuk mee met mijn oom die graag op de racefiets zit. Maar we weten allemaal dat je dat tempo op je normale stadsbarrel echt niet bijhoudt. Ik vond het toen eigenlijk maar onzin, en heb die mening lang gehad zeg ik eerlijk. Want als je twee gezonde benen hebt, dan is die hele trapondersteuning toch niet nodig? Maar waar we in de beginjaren dus enkel dames van de pensioengerechtigde leeftijd zich zagen verplaatsen met zo’n accu onder de bips, is de e-bike tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld.

Ik heb een prima fiets

Voor de geboorte van mijn eerste kocht ik een prachtige mamafiets. Stoeltjes voor- en achterop (een slimme meid is op haar toekomst voorbereid enzo), kratje voor de boodschappen, hippe fietsbel en goede verlichting. Ik zou gaan fietsen met mijn kinderen. En dat deed ik ook hoor, maar dat trappen op een mamafiets, waarbij je vrij achterop de fiets zit, was killing voor mijn benen. Ik kan moeilijk kracht zetten en zeker met een kind achterop is het fietsen extra zwaar. Daar had ik me dus even mooi in vergist. Ik heb bij de aanschaf zelf nog gekeken voor een elektrische mamafiets, maar dat scheelde toen nog zóveel in de prijs, dat ik dat idee maar eventjes parkeerde.

Veel verschillende soorten e-bikes

De e-bike wordt ook steeds toegankelijker voor iedereen. Er is meer dan alleen maar de bekende stadsfietsen met elektrische ondersteuning.  En dat betekent dat steeds meer verschillende mensen de fiets pakken en de auto laten staan. En zeg nou zelf, dat is toch een hele goede beweging? Tegenwoordig heb je ruime keuze in het assortiment e-bikes. Stadsfietsen, mountainbikes, mamafietsen en voor de ‘jeugd van tegenwoordig’ zelfs transportfietsen met mand voorop waarmee ze langere einden naar school kunnen overbruggen. Zelfs de pizzabezorger komt niet meer op de brommer maar fietst lekker door het dorp op de e-bike. Ik had eerlijk gezegd nooit verwacht dat dat zou gaan gebeuren. Tieners op e-bikes, dat is toch helemaal niet stoer? Blijkt toch maar weer dat een mens zich enorm kan verkijken op de populariteit van een product.

En nu wil ik er ook elektrische fiets!

En toen kwam er een vriendin voorbij met haar elektrische mamafiets en een andere vriendin met haar bakfiets met trapondersteuning en toen wist ik het. Ik wil ook zo’n ding. Gelukkig voor mij zijn er steeds meer fietsfabrikanten die elektrische fietsen op de markt brengen en worden deze verkeerspareltjes steeds betaalbaarder. Stiekem heb ik eigenlijk mijn zinnen gezet op zo’n mooie elektrische bakfiets. Dan kunnen de meiden er samen in, kan eventueel de hond nog mee én is een tas boodschappen ook nog eens veilig te vervoeren. Wellicht laat ik dan ook wat sneller de auto staan, want heel eerlijk, ik wandel heel veel met de kinderwagen binnen het dorp, maar voor de zaken die net buiten het dorp liggen pak ik veel te makkelijk de auto. Natuurlijk is een elektrische bakfiets een beste aanschaf maar wel eentje die zich op meerdere fronten zou kunnen terugverdienen. Denk maar aan benzinekosten of nog erger: parkeerkosten. Met de bakfiets zouden we gerust naar de stad kunnen fietsen, een stukje waar we normaal altijd de auto voor pakken. En mooi meegenomen, ik krijg ook weer wat meer beweging!

Is een e-bike ook wat voor jou?

Wil jij weten of een e-bike ook wat voor jou zou kunnen zijn? Ben je benieuwd naar alle voordelen van een e-bike of ben je gewoon nieuwsgierig naar e-bikes in het algemeen? Bikester heeft de 12 meest gestelde vragen over elektrische fietsen voor jou op een rij gezet. Zo maak je voor je aanschaf een goede keuze, ben je op de hoogte van alle ins en outs en ga jij straks lekker vlot de weg op! Veel fietsplezier!

Visited 19 times, 1 visit(s) today