Hoe regel je tijd voor jezelf in het weekend?

Vroeger, ja toen ik nog fris en fruitig was, bestond het weekend voor mij uit relaxen. Met name in de basisschooltijd was het heerlijk om zaterdagochtend nog wat langer in mijn pyjama rond te hobbelen, zonder nu iets specifieks te hoeven. Pas op de middelbare school kwamen huiswerk en sportactiviteiten dit heerlijke ritueel verstoren.

Tegenwoordig ben ik blij als ik voor tienen nog even zittend een bakkie koffie heb kunnen doen, zonder na te denken over scheenbeschermers, turnschoenen en sportlogistiek. Wat ik graag wil, maar wat lang niet altijd lukt, is tijd voor mezelf overhouden in het weekend. Dat moet anders, vond ik en zo onderzocht ik welke timemanagementtips handig zouden kunnen zijn.

Voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk, ook in het weekend. Leer daarom je kinderen zo jong mogelijk zelfstandig hun sporttas in te pakken, inclusief het drankje voor in de rust en de handdoek voor het douchen. Het scheelt jou in tijd en zo hebben je kinderen door dat het normaal is dat ze ook zelf meedoen in het huishouden. Ook thuis gaat alleen de zon voor niks op namelijk.

Logistiek

Bij teamsporten is er naast de wekelijkse training meestal in het weekend een wedstrijd te spelen. Thuiswedstrijden zijn daarin een makkie, je hoeft niet zo vroeg weg en je bent zo weer thuis. Uitwedstrijden vereisen echter een andere instelling. Dan moet je op tijd rijden en nog even jezelf wegwijs maken bij de club van de tegenstander. Bij de voetbalclub van onze zoon is ervoor gekozen te carpoolen, waardoor niet iedere week alle ouders aanwezig hoeven te zijn. Een handige manier om ook eens thuis te kunnen zijn op de zaterdagochtend.

Taakverdeling

Ook thuis, in je gezin, moet je zorgen dat je de taken verdeelt. Degene die meegaat naar de sport, heeft dan niet de zorg voor de andere kinderen in huis. Zo laat ik onze uk van bijna 2 graag thuis als de middelste voetbalt, anders krijg ik niets mee van de wedstrijd en is na de eerste helft het geduld van junior op en wordt het steeds minder gezellig langs de zijlijn. Boodschappen doen we na het sporten, de winkels zijn lang genoeg open om tussendoor eerst even rustig te lunchen. Schoonmaken doe ik vooral door de week, dan hoef ik me daar in het weekend niet druk om te maken.

Boodschappen laten bezorgen

Uiteraard is het prima alles in eigen beheer te doen. Als je het kunt betalen, is het heerlijk zaken in te kopen. De grootste super van Nederland heeft een prima thuiswinkelservice, maak er gebruik van als het kan.

Poets regelen

De met stip meest ondankbare taak in mijn huishouden is schoonmaken. Grrr, heb ik net gedweild, gaat er uiteraard per ongeluk weer een beker limonade om. Ik klaag dan ook wel eens dat ik het sloofje ben thuis, geen moment over om even te lummelen op de bank, nee, de vaatdoek wacht. Op dit moment kan ik het me niet veroorloven, maar zodra we geen opvangkosten meer maken ga ik het mezelf echt gemakkelijker maken: ik huur dan een schoonmaakster, ik kan niet wachten op de tijd die ik dan ga overhouden!

1 sport is genoeg

Persoonlijk vind ik één sport genoeg zolang je kinderen niet zelfstandig er naartoe kunnen reizen. Als je naast deze sport zorgt voor voldoende beweging, voldoen je kinderen ruim aan de norm van Gezond Bewegen. Een sport is ook goed vol te houden op het moment dat de middelbare schooltijd aanbreekt en huiswerk een behoorlijk beslag op de agenda gaat leggen.

Plan wat leuks!

Naast allerlei verplichtingen is het broodnodig ook af en toe jezelf te verwennen. Wij gingen vorige week voor het eerst sinds een half jaar even uit. We bezochten een concert terwijl een oppas zich om onze kinderen bekommerde. Spontaan uitgaan is er niet meer bij met drie kinderen, maar dit inplannen kan iedereen. Ongeveer een keer per jaar kijken we mijn ouders lief aan en dan mogen onze boefjes daar een of twee nachtjes slapen terwijl wij en deux een hotelletje boeken om even uit te waaien en extra aandacht voor elkaar te hebben.

Kortom, tijd voor jezelf moet je net als alles gewoon plannen!

Visited 18 times, 1 visit(s) today