Hoe leer je je kind zijn kamer opruimen

Opruimen is niet de gewoonte in het studentenhuis van mijn zoon. Als ik binnenkom staan er alleen al in de hal tien vuilniszakken. Uit de keuken komt een exotische lucht en als ik er een blik inwerp, zie ik stapels vaat. Ik loop door de gang langs studentenkamers waarvan de deuren openstaan. Zonder uitzondering is het overal een zootje. De kamerdeur van mijn zoon is dicht en versierd met het opschrift “op eigen risico binnengaan”. Ik klop op de deur, want hij weet niet dat ik kom en zonder antwoord af te wachten doe ik de deur open. Hij is er niet, maar…de kamer is keurig en ook nog gestofzuigd. Opgelucht loop ik naar binnen, mijn opvoeding is wat opruimen betreft geslaagd. Het was een heel proces dat begon toen hij net kon lopen.

Rommel mag, opruimen ook

Als kleuter probeerde ik hem bij te brengen dat speelgoed dat hij had gebruikt weer in de kast moest voor hij het volgende nam. Eerlijk gezegd werd dat een mislukking, er is nou eenmaal een heleboel speelgoed dat door elkaar gebruikt veel leuker is. Ik heb mijn regels dus aangepast. Hij mocht de hele dag rommel maken, tegen de tijd dat ik ging koken was het opruimtijd en ging alles keurig de kast in. Wat niet wil zeggen dat hij nooit smokkelde en dat de kast een zootje bleek, maar het principe kende hij.

Samen doen

Als spelen niet meer zo leuk was, omdat alles door elkaar in de speelgoedkast lag, gingen we samen aan de slag. We haalden alles eruit en overlegden wat leuk, minder leuk en ronduit kinderachtig speelgoed was. Het kinderachtige speelgoed ging naar de zolder, het minder leuke achterin en het hele leuke voorin de kast. We zetten de radio aan of een cd met kinderliedjes en gingen aan de slag. Het was knotsgezellig, dat vond hij ook.

Eigen kamer opruimen

Vanaf een jaar of acht vond ik dat hij zijn eigen kamer moest opruimen. Dat vond ik, hij niet. Op zijn kamer had ik geen last van zijn rommel en hijzelf vond het gezellig als het rommelig was. Dat hij zijn kleren in de wasmand moest gooien daar was hij het nog wel mee eens, maar het kwam er niet altijd van. Ik kocht zijn persoonlijke wasmand en zette die op zijn kamer. Daar wilde hij zijn kleren dan wel indoen en dat bleek een methode die tot in de puberteit functioneel bleek. Daarna mocht ik niet meer op zijn kamer komen, ook niet om de wasmand op te halen, daarmee schond ik zijn privacy. Gelukkig was hij toen zover dat hij zelf geen vuile broeken meer aanwilde en alles in de gemeenschappelijke wasmand deed.

Afval meteen opruimen

Mandarijnenschillen, snoeppapier, als hij ook maar iets eetbaars mee naar boven nam, slingerde er afval op zijn kamer. Ik stelde de regel in, dat er geen eten mee naar boven mocht en een paar weken lang voelde ik me een controleur omdat ik er streng de hand aan hield. Vrienden dronken eerst iets beneden in de huiskamer voor ze mee naar boven gingen. Na een paar weken vond hij het zo’n stomme regel dat hij me bezwoer dat hij voortaan op zou ruimen als zijn vrienden geweest waren. Het is een paar keer misgelopen, maar ik hoefde maar te dreigen met “de regel”.

Een doos met slingerdingen

Dan was hij zijn sleutels kwijt, dan zijn portemonnee en dan weer zijn fietssleutel. Omdat het altijd gebeurde op een moment dat hij bijna te laat was voor school of een sportclub, hielp ik paniekerig mee zoeken tot ik het zat was. Ik zette een plastic doos in de halkast en gooide er alles in wat rondslingerde. Als zijn sleutels in de doos zaten, had hij geluk, zo niet, dan kwam hij te laat op school.

Voor iedere vakantie schoonmaakdag

Stoffen, stofzuigen, opruimen en poetsen kwam er lang niet altijd van. De smoes: te druk met schoolwerk, was zo gemaakt en voor een proefwerkweek wilde ik niet teveel stampei maken. Als het vakantie werd, hield het hele gezin een schoonmaakdag. Ik krijg er nog een glimlach van om mijn mond als ik eraan denk. Het was echt gezellig en ’s avonds rook het hele huis heerlijk.

Visited 12 times, 1 visit(s) today

Etiketjes plakken

Mensen zijn geneigd om snel etiketjes te plakken op andere mensen en omstandigheden. Iedereen heeft wel een oordeel of mening ergens over. En ja ik ...