Waarom is alcohol zo slecht voor jongeren

Ik ben opgegroeid in een tijd dat het nog normaal was om met alcohol op achter het stuur te stappen. Er was wel een grens; dronken kon, stomdronken niet meer. In mijn dorp kwamen er twee kinderen om, ze werden aangereden door stomdronken automobilisten. Een van die kinderen was een jongen uit mijn klas en daar was ik diep onder de indruk en erg verdrietig van. Ik had dus al jong een zekere afkeer van drank of liever gezegd van mensen die teveel drinken. Dat alcohol niet best was voor kinderen was nog niet zo bekend, maar toen ik kinderen kreeg, zat ik er niet op te wachten dat ze alcohol dronken.

Omgeving en alcohol

Er waren een paar familieleden die me een zeikerd vonden. In de eerste plaats omdat ik zelf weinig dronk en in de tweede plaats omdat ik niet wilde dat mijn kinderen slokjes proefden van hun alcoholhoudende dranken. ‘Jong geleerd is oud gedaan’,  zeiden ze dan en keken me verwijtend aan omdat ik er een stokje voor stak. Ik vond dat mijn kinderen bepaalde rotgewoontes niet hoefden te hebben als ze ouder waren en dronken worden vond ik geen beste gewoonte.

Alcohol blijft bij kinderen lang in het bloed

Pas later las ik ergens dat alcohol door kinderen slecht verteerd wordt. Het blijft veel langer in hun bloed dan bij volwassenen omdat hun lever kleiner is en de alcohol langzaam afbreekt. Alcohol kan de lever zelfs beschadigen. Dat had ik eerder moeten weten, dan had ik bepaalde familieleden beter af kunnen troeven, maar gelukkig had ik om een andere reden voorkomen dat de jonge levertjes van mijn kinderen waren beschadigd. En het zijn niet alleen de arme levertjes die beschadigd worden door alcohol. Ook de hersenen.

Alcohol remt de ontwikkeling van de hersenen

De hersenen ontwikkelen zich tot het 24e jaar. Alcohol remt die ontwikkeling. Ik wilde dat mijn kinderen het beste uit zichzelf zouden halen, dat ze hun talenten zouden ontwikkelen en hersenen zijn daar nou eenmaal erg belangrijk bij. Om dat te bederven met alcoholgebruik vond en vind ik doodzonde. Vooral het geheugen schijnt aangetast te worden en als ze jong zijn hebben ze dat juist hard nodig om hun schooltijd door te komen.

Jong geleerd is inderdaad oud gedaan

Jongeren die veel drinken lopen meer kans op alcoholisme op latere leeftijd. Er spelen ook genetische aspecten mee, maar met 13 jaar al behoorlijk drinken, verhoogt de kans dat het genetische aspect tot uiting komt. Hetzelfde geldt voor agressie. Een agressief mens heeft een genetische aanleg, maar door alcohol gebruik wordt het probleem groter of komt er door tot uiting. De strijd om de hormonen onder controle te krijgen is in de puberteit meer dan genoeg. Een keer drinken hoort er misschien wel bij, maar als het dan toch moet liefst in een veilige omgeving. Niet in de buurt van agressieve mensen.

Alcoholvergiftiging

Een keer dronken worden bij het uitgaan, overkomt waarschijnlijk iedere jongere. Er zijn grenzen en dat kunnen ze maar beter weten. Jongeren hebben sneller alcoholvergiftiging en dat is levensgevaarlijk. De ademhaling wordt door drank onderdrukt en daardoor kan de drinker in coma raken. Bij jongeren kan al een alcoholvergiftiging optreden bij een promillage van 2 of minder. Dat zijn ongeveer 8 glazen bier. Die moeten dan wel snel achter elkaar opgedronken worden. Jongeren breken alcohol langzamer af dan volwassenen, maar ook bij hen is na een paar uur het effect van een glas bier verdwenen. Bij jonge kinderen kan het dagen duren voor alle alcohol uit het bloed verdwenen is, die zijn nog kwetsbaarder voor drank. Slokjes drank proeven is voor kleine kinderen dus echt niet onschuldig. Het kan wel degelijk kwaad, al is het alleen maar omdat ze een paar dagen duf zijn.

Alcohol en kinderen gaan niet samen

Ik heb mijn kinderen dus alles behalve tekort gedaan door ze te beschermen tegen slokjes drank. Dat er zoveel schade aangericht kon worden, had ik niet in de gaten toen ze nog klein waren. Die wijsheid kwam pas later. Kleine kinderen moeten van alles leren en oefenen, maar met alcohol houdende drank oefenen kunnen ze beter maar zo laat mogelijk beginnen. Familieleden die daar anders over denken, zijn bij deze afgetroefd.

Visited 2 times, 1 visit(s) today