Hoe leer je je dochter nee zeggen?

puber dochter

Nu mijn dochter tien jaar is geworden, lijken er een aantal zaken definitief veranderd. Kleine meisjes kleine zorgen, grotere meisjes grotere zorgen zal ik maar zeggen. Onlangs stond er op zondagochtend een klasgenoot van haar te posten op het fietspad voor ons huis. Mijn dochter maakte geen aanstalten de jongen in kwestie even persoonlijk te vertellen dat ze geen interesse had. Toch vind ik het wel belangrijk dat ze dat wel leert. Soms moet een nee namelijk heel duidelijk overkomen. Onbeantwoorde kalverliefde, hoe leer je je dochter nee zeggen?

Erkenning en grenzen

Ook al is mijn dochter niet geïnteresseerd, iemand anders is dat wel in haar. Ik wil haar leren die interesse te erkennen zonder er verder consequenties aan te verbinden. Simpelweg leren zeggen: ik waardeer het dat je me erg leuk vindt, maar ik ben niet verliefd op jou en wil geen verkering. Als je deze boodschap niet heel erg duidelijk overbrengt, geef je de ander namelijk de ruimte hoop te houden op meer.

Sociale media

Ook al geef je mondeling je grenzen duidelijk aan, tegenwoordig zijn er zoveel meer mogelijkheden om met elkaar in contact te komen, dat je ook daar je kind attent moet maken op onwenselijke bejegening. Zeg je nee tegen degene die verliefd op je is, maar betrek je hem wel bij chatten op msn of accepteer je hem als vriend op Hyves, dan geef je feitelijk een dubbele boodschap af: ik wil je niet, maar mag je toch wel. Beter is het dus om ook op de sociale media niet in te gaan op verzoeken. Ook publiek geplaatste foto’s kunnen via sociale media gemakkelijk worden gekopieerd voor andere doeleinden. Hiermee zeg ik niet haal alles van internet af, maar wees je bewust van het bereik van dit medium.

De mores van het schoolplein

Naast de verliefde zelf, hebben ook vriendjes en vriendinnetjes een duidelijke boodschap nodig. Geef je die niet, dan slaat hun fantasie volledig op hol en voeden zij een kalverliefde die er niet is. Zo bleek een klasgenootje van mijn dochter namens de verliefde jongen een briefje te hebben geschreven en in haar tas gedaan. Mijn dochter was boos op deze handlanger en heeft hem en de klas even uitgelegd dat ze hier niet van gediend is.

Openheid

De basis in het leven is toch wel kunnen vertellen wat je wel of niet wilt. Als je open bent in je communicatie, is er geen sprake van ruis. Ja is ja en nee is dus nee. Dit kun je prima doen op een respectvolle wijze. Je schrijft de ander niet af als persoon, maar wijst een relatie met diegene af. Ik heb met mijn dochter haar boodschap aan d’r klasgenoot geoefend, net zolang tot dat wat ze wilde overbrengen, ook echt over kwam.

 Vertrouwen

Door je kind vertrouwen te geven dat alles bespreekbaar is en jij als moeder er bent om je kind op te vangen, dingen voor te doen en om mee te oefenen, geef je de boodschap af: op mij kun je bouwen. Deze vertrouwensbasis is nodig om precaire zaken als ongewenste kalverliefde bespreekbaar te maken.

Ingrijpen

Hoe communicatief vaardig mijn dochter ook is, haar klasgenoot heeft er veel moeite mee dat zij geen interesse heeft. Zelfs op een feestje van een vriendin presteerde hij het de aandacht op te vragen door te gaan huilen toen mijn dochter niet met hem wilde dansen. Meerdere aanwezige ouders hebben hem erop aangesproken dat het nu maar eens moest ophouden. Ikzelf ben de maandag erna op school naar hem toegegaan en heb gezegd dat het nu wel duidelijk is dat hij een blauwtje loopt en dat als hij niet ophoudt mijn dochter te stalken, ik dit met de meester én met zijn ouders zou gaan bespreken. Sindsdien is de rust wedergekeerd.

Ervaring opdoen

Mijn dochter zegt nog niet verliefd te zijn geweest. Stiekem hoop ik dat zij dat wel een keertje wordt en dat haar liefde dan niet wordt beantwoord. Ik hoop dat zij door haar eigen ervaringen heeft geleerd, dit nee te accepteren en snel verder te gaan met haar leven: er komen nog genoeg gegadigden die ja zullen zeggen…

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock