Hoe houd je het tandenpoetsen leuk?

Denk jij er eindelijk netjes aan om iedere dag de tanden van je dreumes te poetsen, heeft je dreumes ontdekt dat hij ook zijn mond dicht kan houden. Wat moet je nu? Moet je hem dwingen om zijn mond open te doen en hem in de houdgreep nemen of laat je hem maar gaan?

Liedje

Vrienden van ons vroegen me of ik wel een liedje zong bij het tandenpoetsen. Ik lachte hard en zei dat ik dat echt niet ging doen, maar na het zoveelste drama waagde ik me er toch eens aan. Ik begon met een zelfverzonnen liedje met de originele tekst:” Poetsen, poetsen, poetsen.” Het leek niet echt aan te slaan. Toen herinnerde ik me dat mijn dochter het liedje Helikopter tijdens het baby zwemmen erg leuk vond. Ik zong braaf twee keer Helikopter, een voor de boven- en een voor de onderkant, en zowaar, geen tranen maar een dikke lach. Sindsdien begint mijn dochter al “ Heta, Heta” (haar versie van Helikopter) te roepen als ze iemand met een  tandenborstel ziet en ze wil direct poetsen.

Zelf poetsen

Wat vaak ook helpt is je kind zelf laten poetsen. Natuurlijk poets jij als moeder ook nog even voor- of nadat je kind gepoetst heeft. Door zelf te poetsen geef je je kind de controle terug en wordt het tandenpoetsen weer leuk. Wij hebben zelf de regel dat mama eerst poetst en daarna mijn dochter nog even mag poetsen. Dit werkt prima, de tanden worden goed schoon en onze dochter mag zelf ook nog even.

Gillen

In de heftige strijd om het tandenpoetsen riep ik wel eens tegen mijn dochter dat ze zo hard mocht huilen als ze wilde. Zo kon ik er makkelijker bij. Als je kindje iets ouder is kan je er een spelletje van maken. Laat je kind zo hard gillen als hij kan, zo kan je als moeder goed overal bij en voor kinderen is het leuk om een keer flink te mogen gillen.

Samen

Samen poetsen kan ook goed werken. Ik poetste mijn tanden en gaf mijn dochter daarna mijn tandenborstel zodat zij mijn tanden kon poetsen. Terwijl zij mijn tanden poetste, deed ik die van haar.

Electrisch

Een groot dagblad gaf in de tijd dat wij begonnen met poetsen gratis kinder- electrische tandenborstels weg. Oma had fanatiek gespaard en zo kwam er op een dag een schitterende, knalroze, K3 tandenborstel ons huis binnen. Na een bange blik op dat herrie makende ding, vond mijn dochter het toch wel erg leuk.

Tandpasta

Koop eens een andere smaak tandpasta. Sommige kinderen vinden de, over het algemeen, zoete smaken van kindertandpasta helemaal niet lekker.

 

Visited 13 times, 1 visit(s) today