Geduld, ook jij kunt het leren!

Het was zover. De kerstboodschappen moesten gedaan worden. Kerstmenu was samengesteld en de wekelijkse lijst daarop aangepast. Niks vergeten? Nee,niks vergeten. De nog lege tassen verdwenen in de laadbak, muntje voor het winkelwagentje pakklaar in jaszak. We konden gaan.

Op de niet al te grote parkeerplaats van de plaatselijke supermarkt wemelde het van de auto’s met daartussen gevaarlijke manoeuvrerende winkelwagens, de ene nog leeg, een ander zwaar beladen.

“Stop hier”, zei ik tegen manlief. Hij keek me verbaasd aan. ‘Hier?’. Er was geen leeg plekje te bekennen. ‘Ja, hier en nu halen we even diep adem’. Ik kreeg een ietwat geagiteerde blik toegeworpen waarop een diepe zucht volgde. ‘En nu dan?’, vroeg hij. ‘Nu wachten we tot er iemand weggaat’.  Er volgde nog een zucht. ‘Wat jij wil..’. Vanuit mijn ooghoeken zag ik een meneer aankomen met maar één tas en autosleutels rammelend in de hand. Ha! Die ging weg! Meneer keek in onze auto. Ik maakte met mijn wijsvinger een wijzend gebaar richting uitgang parkeerplaats en de man kon ook nog liplezen, want op mijn geluidloze ‘Gaat u weg’, knikte hij vriendelijk ja en wees waar zijn auto stond. Laat dat nou dichtbij onze wachtplek zijn dus richtingaanwijzer aan en hup, twee tellen later stonden we zowaar geparkeerd. In het voorbijgaan lachte ik de vertrekkende man vriendelijke toe, hij draaide glimlachend met zijn ogen, ik vulde mijn wangen even met lucht en blies, als teken dat het inderdaad niet niks was, die kerstboodschappen. Toen moesten we allebei lachen, hij knikte nog eens en reed weg. ‘Zo,’zei ik tegen lief toen we met tassen in de aanslag naast de auto stonden, ‘nu moet je nog een keer diep zuchten en met jezelf afspreken dat 1. Een lach wonderen doet en 2. We alle tijd van de wereld hebben’.  En zo geschiedde.

Geduld: Het vermogen om lang te wachten zonder boos te worden, zo vermeld het woordenboek. En als je verder zoekt kom je vanzelf alle mooie spreuken en gezegdes over geduld tegen.

Geduld is een schone zaak, Je geduld verliezen, Geduld op de proef stellen.

Ook heb ik de meest prachtige citaten gevonden. Van Boeddha; Wie is een groot mens? Die het sterkst is in het uitoefenen van geduld. Van Jan Ligthart; Opvoeden is een kwestie van liefde, geduld en wijsheid en de laatste twee groeien waar de eerste heerst. En van Phil Bosman;Humor en geduld zijn de twee kamelen waarmee je door de woestijn kunt gaan. Het mooiste citaat vond ik ‘Geduld is de sleutel tot tevredenheid’. (Van ene Mahomet) Denk daar maar even over na. Ik ben zelf ook niet altijd begiftigd met een gezond portie geduld, maar wat ik wel kan, is van tevoren met mezelf afspreken dat ik geduld zal hebben. En dat werkt echt!

Dus even terug naar de kerstboodschappen in dit geval, behalve het boodschappenlijstje had ik tijd en geduld meegenomen van thuis. En niet te vergeten de humor.

We zijn niet ontploft door de kletsende dames die het pad versperde. Bij een kleine botsing van de winkelwagen van een haastige klant tegen die van ons, zei ik als eerste pardon! en lachte haar vriendelijke toe. Prompt verdween haar geïrriteerde blik. En in de lange rij aan de kassa hebben lief en ik samen verzonnen wie wat zou gaan eten tijdens het kerstdiner, aan de hand van de boodschappen op de band. Je wilt niet weten wat we allemaal verzonnen hebben! Het viel ons op hoeveel bijna bewonderende blikken we toegeworpen kregen. Vragende blikken ook. Men begreep ons goede humeur niet en menig mens was waarschijnlijk jaloers op zoveel plezier.

Mijn gouden tip aan u dus in tijden van boodschappen doen of andere stressvolle momenten c.q. bezigheden (denk hierbij ook aan opvoeden):
Zet bovenaan uw lijstje twee pakken humor en minstens drie dozen geduld!

Visited 5 times, 1 visit(s) today
supermarkt