Deel jij het rapport van je kinderen online?

Rapport kind

Eens in de zoveel tijd krijgen wij ouders een rapport, een evaluatie, mee van onze kinderen van de leraar of lerares. Voor veel kinderen een spannend moment maar ik krijg het gevoel dat ouders meer waarde hechten aan het rapport dan hun kinderen. Hoe dit komt? De verklaring is simpel, wij delen ons hele leven op social media dus ook het rapport van ons kind. Dus ook de ouders wachten vol spanning tot het moment dat het rapport er is en gedeeld mag worden op Facebook, Snapchat, Twitter, LinkedIn (als  voorbereiding op de glorieuze carrière) en vergeet ik Instagram en Pinterest bijna ;).

(A) sociale media, geen stijl dus

Niet dat ik recht heb van spreken hoor, ik ben mama blogger en deel ook van alles over mijn kinderen. Ik weet niet hoe ze hier later op zullen reageren. Misschien vinden ze het leuk om al die herinneringen terug te zien, maar ik denk dat er ook een paar foto’s tussen zullen zitten die ze niet leuk vinden. Daar probeer ik wel op te letten. Een foto van je eerste lading op de po, nee dat doe ik niet. En ook die foto waar je mama haar ondergoed op je hoofd doet terwijl ik de was opvouw zal ik ook niet op het interweb zetten. Ik heb ook grenzen. Het rapport van mijn kinderen online plaatsen is er ook eentje. Dat doe ik niet. Ik plaats van alles en nog wat maar dat niet. Ik vind dat iets persoonlijks van mijn kinderen. Ze doen het ook voor zichzelf zeg ik altijd, dus waarom zou de wereld dan precies moeten weten op welk academisch niveau jij op school al dan niet presteert?

Ik zit niet te wachten op het rapport van jouw kind

Maar ook echt helemaal niet! Net zoals dat ik ervan uitga dat jij ook totaal geen interesse hebt in het rapport van de mijne. En als het je wel interesseert, dan zou ik niet weten waarom. Ik zie veel langskomen op social media waarvan ik denk, who cares, maar goed. Ik denk dat veel van mijn vrienden dat ook vinden. Sinds ik mama blogs schrijf, gooi ik mijn hele Facebook vol met mama gerelateerde meuk. Zit niet iedereen op te wachten. Nou, ik zit niet met mijn telefoon in mijn hand te wachten tot ik jouw post met foto van het rapport van jouw kind langs zie komen zodat ik een duimpje omhoog, of nog erger een hartje, kan geven. Zo lang het mijn kids goed gaat op school, of ze nou uitblinken of niet, en ze plezier erin hebben, ben ik content. Ik heb geen likes nodig om trots te zijn op mijn gajes. Later, als ze ouder zijn en zelf op social media zitten, mogen ze zelf hun rapporten plaatsen, als zij dat willen. Do your thang.

Do your thang

Joh, dan kijk je toch niet? Klopt, ik kan ook ervoor kiezen niet te kijken naar het rapport als het langskomt. Doe ik ook lekker puh niet! Zouden er echt mensen zijn die het rapport bekijken? Ik vraag me toch echt af wat hun reden is. ik snap best dat oma en opa kijken, maar die doen dit toch live? En dan bedoel ik niet via facetime maar face to face. Maar joh, wie ben ik? Als dat jouw ding is, do gerust your thang. Ik scroll en swipe ondertussen verder naar iets wat mij wel interesseert. Oeh, Zalando heeft een aanbieding. Klik, ik ben weg. Zo gaat dat denk ik bij iedereen maar ik kan mij voorstellen dat je nu niet meer kunt stoppen met delen. Wat als iedereen dan denkt dat de rapporten tegenvallen en jij ze daarom niet meer deelt? Snel dan maar toch delen? Neehee, doe nou maar niet! Who cares?! Maar stel dat die irritante moeder met hoogbegaafde kinderen het rapport niet kan vinden? Zou zij meteen denken dat jouw kinderen dommer geworden zijn? Oei… Stel je toch eens voor.

Iets met privacy

Ik ben meer dan mama blogger. Ik heb een online marketing bureau en beheer onder andere social media accounts voor andere ondernemers. In verband met de nieuwe regels rondom privacy ben ik extra alert. Ik deel niet zomaar content. Fake news delen is uit den boze, maar ook het delen van foto’s van anderen is tricky. Met de komst van de GDPR in mei 2018 is de wetgeving rondom privacy flink gewijzigd. Daar moet iedereen aan wennen. Ook op school heb ik de vraag gekregen om te tekenen voor het delen van foto’s van de kinderen. Veel ouders deden er makkelijk over, een klein deel was wat huiverig maar stemde ook in. Maar waarom zo huiverig?! Je deelt het rapport van je kind online, maar als je kind op een foto staat waarop hij/zij educatief bezig is ga je stuiteren? MMMMMH, mijn oma is Surinaams en zou nu een tjoerie maken. Als je niet weet wat dit is, zoek maar op ;).

Ik deel mijn grappige en minder leuke momenten ook op InstagramTwitter en Facebook. Volg Moedertje_Lief en deel jouw avonturen ook met mij.

Visited 25 times, 1 visit(s) today