De trukendoos voor ouders

Ga belletje trekken bij oma, begin de dag eens met een ontbijt op bed of wissel eens van rol. Zomaar wat tips uit het boek ‘De trukendoos voor ouders’ van Ute Glaser. Mijn moeder las een artikel in de krant over dit boekje en besloot het ons cadeau te geven. Vertwijfeld bekeek ik het boekje, zou ze er iets mee bedoelen? Ik besloot het boek toch maar eens te lezen.

Hoofdstukken

Als je het boek openslaat zie je dat het is opgedeeld in negen verschillende categorieën: taal, consequent zijn, met elkaar, aan tafel, in de badkamer, in de kinderkamer, naar bed, onderweg en universele recepten voor allerlei doeleinden. De verschillende hoofdstukken zijn gemarkeerd met een kleur waardoor je makkelijk één bepaald hoofdstuk kan terugvinden. In ieder hoofdstuk staan allemaal losse tips afgewisseld met ervaringen van andere ouders.

Tips

De tips die in de hoofdstukken beschreven staan zijn vaak zo logisch dat je denkt, had ik daar niet zelf op kunnen komen? Waarschijnlijk wel! Maar in de dagelijkse beslommering van kinderen opvoeden, werken en het huishouden kom je er zelf niet op. Zo las ik dat het geen zin heeft om tegen mijn dochter te zeggen dat ze iets niet mocht, omdat ze het woord “niet” niet registreert. Als ik roep: “Niet de kerstballen uit de boom halen,” hoort mijn dochter alleen het laatste deel en haalt, zoals opgedragen, de kerstballen uit de boom. Ik kan beter zeggen dat ze naar de kerstboom mag kijken, dat is duidelijk en leuk, want ze mag iets. Even een ‘aha’ momentje voor mij. Zo voorkom ik dus dat ik heel de dag bezig ben met van alles verbieden!

Positivisme

Het hele boek straalt positivisme uit. Opvoeden kan best lastig zijn, maar neem het zoals het komt en bekijk alles eens met een glimlach. Het is heel makkelijk om te kijken naar alles wat niet goed gaat op een dag, maar kijk eens naar de dingen die wel goed gaan. Het hele boek heeft een soort van lichte manier van kijken naar dingen en dat spreekt mij erg aan. Ik ben ervan overtuigd dat je kind positief benaderen werkt, als jij de goede dingen van je kind ziet en benoemt zul je steeds meer positief gedrag zien.

Kinderogen

Het boek gaat ook in op hoe je kind zich voelt en wat het denkt. Bijvoorbeeld de tip over het slapen gaan, waarbij de auteur zegt dat het niet verstandig is om het bed ook een speelplek te maken. Je kind snapt dan niet dat hij het ene moment mag spelen en het volgende moment moet slapen op dezelfde plek. Natuurlijk wist ik wel dat het verstandiger was het bed niet als speelplaats te gebruiken, maar waarom precies, daar had ik nooit over nagedacht.

Alle leeftijden

De tips in het boek zijn toe te passen voor kinderen van alle leeftijden. Er staan tips in voor ouders van pasgeboren baby’s, maar tips over goede scheldwoorden, kamers delen of leren opruimen zijn ook prima toe te passen voor oudere kinderen.

Tot slot

Natuurlijk staan er ook tips in het boek waar ik helemaal niets mee kan of wil. Ik volg als moeder mijn eigen gevoel en heb uit dit boek de tips gehaald die ik leuk vond om toe te passen en met ruim 180 pagina’s vol met truken is het een zeer goed gevulde trukendoos.

Wil jij ook zo’n boek? 

Wij mogen 5 exemplaren van dit leuke boek weggeven van Forte Uitgevers.  Volg ons op twitter via @MoedersNu en stuur een tweet waarom juist jij dit boek nodig hebt en misschien ben jij een van de gelukkigen! Of bestel het boek direct om het snel in huis te hebben! Deze actie loopt tot 20 januari 2012.

De trukendoos voor ouders

//

Visited 16 times, 1 visit(s) today