Apart slapen; 10% van de stellen doet het

Apart slapen

Toen ons kleine meisje minstens 4 uur per dag alles bij elkaar krijste hebben veel mensen ons geadviseerd om in ieder geval om de beurt te slapen. Toen we echt niet meer konden en allebei alleen nog maar boos konden worden op elkaar besloten we het toch maar te doen. Met een matras in onze studeerkamer tussen de boekenkasten kwam in ieder geval één van ons nog tot rust. Nu lees ik tot mijn grote verbazing dat het een nieuwe trend lijkt te worden, apart slapen.

Vermoeiend

Dat het ouderschap vermoeiend was, daar was ik al voor gewaarschuwd. Hoeveel impact de nachtenlang wakker zijn daadwerkelijk heeft merk je pas als het zover is. In de laatste weken van mijn zwangerschap verzuchtte ik nog dat ik blij zou zijn als de baby er was, want dan kon ik eindelijk weer eens slapen. Niets was minder waar. Onze dochter had een koemelkallergie, maar dat wisten we toen nog niet, en krijste urenlang alles bij elkaar. Dat sloopt je als ouders en je bent allebei op van de vermoeidheid en de zorgen om je kind.

No way!

Als mensen het dan in hun hoofd haalden om voor te stellen dat we misschien beter even apart konden slapen, ieder een paar uur achter elkaar, werd ik woest. Wat dachten ze wel niet, wij zouden dit samen doen en echt dit konden wij. Het leek me verschrikkelijk om zelfs maar om de beurt te eten, laat staan apart en om de beurt slapen.

Keerpunt

Het keerpunt kwam toen we na de zoveelste nacht vol gekrijs bij de fysiotherapeut voor onze dochter zaten. De kinderarts dacht dat dit zou helpen en dat deed het. Niet voor de buikpijn van onze dochter, maar wel voor ons. Eindelijk iemand die ons begreep en direct zei dit houden jullie toch niet vol. Later die dag belde ik mijn moeder weer op en na veel aandringen besloten we toen dat het genoeg was. Ik ging met oordoppen in ‘onze boekenkast’  liggen en manlief zou de eerst helft van de nacht doen. Ik voelde me ontzettend schuldig, een moeder hoort er voor haar kind te zijn toch? Na het slapen voelde ik me juist heel erg goed. Eindelijk weer eens 5 uur achter elkaar geslapen en manlief kwam me wakker maken voor een wisseling van de wacht. Ik kon de wereld weer aan.

Sceptisch

Toch bleef ik na deze ervaring enigszins sceptisch. Ik wilde niet eindigen als een stel dat altijd apart sliep en samen de zorg voor onze dochter delen vond ik toch prettiger, maar na deze heerlijke nacht hebben we dit ritueel zeker nog wel meer dan eens herhaalt.

Taboe

Er rust een taboe op apart slapen als stel, want als je net een kind hebt gekregen laat je de ander toch niet zitten met de baby. Zolang er echter een evenwichtige verdeling is tussen wie er gaat slapen en wie er bij de baby blijft is er weinig aan de hand. Uitgeruste ouders zijn leukere ouders en wij merkten ook dat we meer genoten van onze dochter op de momenten dat we goed hadden geslapen.

Ouder

Toen onze dochter ouder werd, en we het koemelkallergie probleem onder controle hadden, hebben wij niet vaak meer apart geslapen. Er zijn wel nachten dat ze eens spookt, maar vaak is ze dan tevreden als we haar tussen ons in, in het grote bed leggen. Toch zie ik bij mensen om mij heen nog steeds af en toe een verdeling van slaapuren plaatsvinden. Als de kinderen ziek zijn nemen de partners om en om een nacht voor hun rekening zodat ze beide nog een beetje aan slapen toekomen.

Handige oplossingen

We zijn zeker niet de enige geweest die tijdelijk, of in sommige gevallen altijd, apart zijn gaan slapen. Zeker 10 procent van de Nederlandse stellen slaapt apart. Dit zijn niet alleen jonge ouders, maar ook oudere stellen die bijvoorbeeld veel last hebben van elkaars gesnurk. Een Belgisch bedrijf heeft hiervoor een speciaal sleeping apart together bed ontwikkeld. In Amerika voorspelt men dat in 2015 in zestig procent van de gevallen 2 masterbedrooms gecreëerd gaan worden in nieuwbouw huizen. Dat is dan toch wel beter dan ons geïmproviseerde bedje in de boekenkast.

Uitgelichte afbeelding: Apart Slapen door: Everett Collection / Shutterstock

Visited 47 times, 1 visit(s) today

driftbui

Gezocht: Ergste Driftbui Ever

Ja ja, we weten het, jouw kindje is fantastisch, slim, schattig etc. Maar… ieder kind, hoe lief ook, heeft ooit wel eens een driftbui gehad: ...