Wat kan je doen als je kraamhulp niet bevalt

Toen mijn dochter geboren werd heb ik vier kraamhulpen gehad. De eerste was een hardwerkende vrouw die mij en de baby goed verzorgde en de laatste was een kraamhulp die ik iedereen zou toewensen. Tussen de eerst en de laatste kreeg ik een kraamhulp en een leerling die ik na één dag eigenlijk al niet meer in huis wilde hebben. Met lood in mijn schoenen heb ik het kraambureau gebeld en de situatie uitgelegd. De dames werden vervangen.

Kraamhulp

Iedereen die bevalt heeft recht op een aantal uren kraamzorg. Hoeveel uren hangt af van hoe de bevalling is verlopen, of je in het ziekenhuis bevalt en de situatie bij je thuis. Al tijdens je zwangerschap komt het kraambureau voor een intakegesprek en wordt er gekeken op hoeveel uren je waarschijnlijk recht hebt. Als je bevallen bent wordt nogmaals gekeken naar het aantal uren en dit wordt als het nodig is bijgesteld.

Vreemde

Een kraamhulp is voor veel moeders even wennen. Sommige moeders vinden het heerlijk dat er iemand is en van alles voor je doet, anderen moeten erg wennen aan het idee dat er een vreemde in huis is.  Als je een goede kraamhulp hebt kan die je helpen met alles rondom de verzorging van jou en je baby. Je kunt samen afspreken wat je graag wil dat de kraamhulp doet en wat je liever zelf doet.

Mijn ervaring

Mijn kraamhulpen, die ik niet meer wilde terug zien, kwamen samen. De een was leerling omdat ze re-integreerde vanuit ziekte en die begon bij binnenkomst met een lang verhaal over wat ze allemaal niet kon of mocht. De andere kraamhulp was nog vrij jong en vertelde al snel zelf ook nog niet heel lang met de opleiding klaar te zijn. De dames hadden het erg gezellig met elkaar en klaagden samen nog even verder over de organisatie waar ze werkten.

Vervolgens werd het tijd mijn dochter te wassen en ik vroeg of ze mij dit wilden leren. Ik had het namelijk nog nooit zelf gedaan. Ik kreeg een washandje en er werd me verteld dat ik gewoon even alles moest wassen, geen uitleg, niks. Ook waren beide dames vergeten water te pakken om mijn dochter mee te wassen waardoor ze langere tijd bloot op het aankleedkussen lag. Na het wassen werd ze getemperatuurd en constateerde de kraamhulpen dat ze wel wat koud was. Mijn dochter werd dik aangekleed. Tijdens de lunch vertelde de ene kraamhulp tegen de ander dat ze altijd wat boekjes meenam, zo had ze altijd iets te doen als de moeder ging slapen. Ik dacht nog hoezo, dan kun je toch iets in huis doen?

Alles bij elkaar zorgde ervoor dat ik er een heel vervelend gevoel over had en ik besloot ’s avonds de kraamhulp organisatie te bellen. Zij reageerde begripvol en beloofde mij de volgende dag een andere kraamhulp te sturen. De volgende dag kwam er een kraamhulp en al na 5 minuten wist ik het, nu komt het goed. Voor het eerst in de kraamweek had ik het idee dat ik na de kraamweek ook zelf voor mijn baby zou kunnen zorgen.

Praten

Achteraf  had ik het handiger aan kunnen pakken. Ik had de kraamhulpen moeten vertellen dat ik niet blij was met de manier waarop dingen gingen en moeten kijken of we er samen uit konden komen. Zeker als er kleine dingen zijn waar je je aan stoort bij je kraamhulp, probeer het te zeggen. Misschien heeft de kraamhulp niet door dat iets wat zij al jaren zo doet voor jou vervelend is. Vraag desnoods of je partner of familie je erbij wil helpen als je het zelf niet zo ziet zitten. Ikzelf heb niks gezegd.  Als nieuwe moeder was ik hartstikke onzeker, twijfelde over alles en alle assertiviteit die ik ooit had leek verdwenen. Aan het eind van de dag ging ik me echt afvragen of ik nu gek of veeleisend was. Een telefoontje met mijn moeder overtuigde me ervan dat ik het inderdaad niet had getroffen met de kraamhulp en pas toen besloot ik actie te ondernemen.

Kies voor jezelf

Ik voelde me ontzettend schuldig om mijn klacht neer te leggen bij het kraambureau. De kraamhulpen zouden waarschijnlijk op hun kop krijgen en wat zouden ze wel niet van mij denken. Wat ervoor zorgde dat ik toch besloot te bellen was de gedachte dat mijn kraamtijd al zo kort was. Nog een paar dagen met deze dames was voor mij niet rustgevend, maar veroorzaakte heel veel stress. Als je in zo’n zelfde situatie zit besef dan dat op dat moment de zorg voor jou en je kind het belangrijkst zijn. Als je denkt dat de kraamhulp daar niet op een goede manier aan bijdraagt is het tijd om iets te doen. Ga het gesprek aan of bel naar het kraambureau, jij bent de moeder en jij weet wat goed voelt of niet.

Visited 24 times, 1 visit(s) today