9.2

De verbanddoos, weet jij wat er allemaal in moet?

verbanddoos

De kinderen en ik hebben afgelopen weekend de verbanddoos of EHBO-doos opgeruimd en bijgevuld waar nodig. Ik besefte mij toen voor de zoveelste keer dat ik een overvloed aan nagelschaartjes had, maar dat er toch heel wat ontbrak. Wat ontbrak wist ik niet, maar de verbanddoos was aardig leeg, dus werk aan de winkel.

De verbanddoos

en het mysterie van het verdwenen verband en pleisters

Hoe vaak moet jij de verbanddoos erbij pakken? Heb je een verbanddoos? Wat wordt bij jou het meest gebruikt? Bij ons zijn dat de pleisters en het gaas. Niet omdat ze nou onder de builen en schrammen zitten. Nee, de één gebruikt het gaas om een mummie te worden. De ander pikt pleisters omdat ze toevallig mooi zijn en stickeren leuk is. En als één van de kinderen dan toch een pleister nodig heeft, dan zijn ze op. Heb ik er zelf eentje nodig, dan zijn er alleen nog pleisters met de grote boze wolf of Elsa en Anna erop. In het begin wist ik overigens niet waar de inhoud van mijn verbanddoos bleef. Hij lag immers netjes in de keukenla zoals bij mijn ouders vroeger. Oh, en toen wist ik het. De verbanddoos lag in de keukenla en de boefjes konden er dus zo bij. Maar niet alles in de verbanddoos is voor hen bedoeld, een scherpe nagelschaar of puntige pincet bijvoorbeeld. En toen begon de stortvloed aan zaken waar ik al lang niet bij had stilgestaan. Waar laat ik de verbanddoos? Op een plek waar de oudste bij kan voor het geval hij mij ooit moet helpen? Dan kan de troela van 4 erbij en die pikt pleisters. Ik ben er nog steeds niet uit, dus als je tips hebt.

Ook vroeg ik mij af wat er ook alweer allemaal in moest. Ik ben het lijstje namelijk kwijt. Moet ik geen grotere aanschaffen, van deze gaat het klepje niet dicht. Zucht, waar was ik aan begonnen?

Wat hoort er in de verbanddoos?

Ik begon met het simpele werk. Opzoeken wat er in de verbanddoos hoort te zitten.

Ik schrok er even van toen ik de lijst doornam. Oeps, dat wordt boodschappen doen. Ik weet niet eens wat een vingerbob is joh! Het was dus niet zo simpel. En dan heb je niet alleen wat erin moet, maar je kunt de verbanddoos eventueel aanvullen met een coldpack, eilandpleisters (welke pleisters???), een oogcompres en en en. Dat werd me een lijst. Ik ben niet meteen alles gaan inslaan maar heb wel het hoognodige in huis gehaald. In de doos die bestemd is voor thuisgebruik moeten in ieder geval de volgende producten zitten:

 • 1 assortiment wondpleister (minimaal 15 strips)
 • 1 driekante doek/driehoeksverband
 • 1 ideaalzwachtel van 5 meter x 8 centimeter
 • 1 rol kleefpleister van 2 centimeter dikte
 • 1 flesje desinfectans (de goedkoopste oplossing hiervoor is zuurstofwater, maar dat is na opening nog maar een half jaar houdbaar)
 • 2 paar handschoenen (voor extra hygiëne)
 • 1 splinterpincet voor het verwijderen van splinters en doornen
 • 4 steriele gaasjes/compressen (gebruik deze ook om wonden mee te reinigen. Neem hiervoor nooit watten)
 • 1 schematische EHBO-instructie
 • 1 tekenverwijderset
 • 1 verbandschaar
 • 2 wondsnelverbanden van 8 x 10 centimeter

Ik heb bijvoorbeeld weer pleisters in alle geuren, kleuren en maten en zoonlief kan wel 100x worden omgetoverd tot mummie. Jammer dat Halloween geweest is. Ik ben wel aan het denken gezet en overweeg meer aan te schaffen. Zou een blusdeken bijvoorbeeld niet handig zijn? Of sla ik dan door?

Een kant en klare verbanddoos

Het is niet eenvoudig te kiezen wat je wel en niet aanschaft. Bepaalde items, zoals een blusdeken, passen niet eens in de verbanddoos. Het wordt dan meer een EHBO-kit. Gelukkig hoef je de keus niet zelf te maken en zijn er ook kant en klare EHBO-kits die voldoen aan alle regels.  (Deze koop je makkelijk en snel online, bijvoorbeeld hier).

Leg daarnaast de tips Eerste Hulp handelingen erin. Die heb ik ook maar weer eens doorgenomen. En toen bedacht ik mij dat EHBO voor kinderen en baby’s anders verloopt dan bij volwassenen. Moet ik maar weer een opfriscursus doen? Je zult het maar nodig hebben. Weet waar je aan begint als je besluit de verbanddoos op te ruimen.

Is de verbanddoos een vergeten kindje?

Je weet niet wat je ooit nodig gaat hebben, dus is het van belang dat je de verbanddoos compleet houdt. Na gebruik alles opbergen is bij ons ook een probleem. Wanneer ik iets nodig heb, kijk ik in de verbanddoos maar eigenlijk besteed ik er voor de rest weinig aandacht aan. Vanaf dit weekend is nu natuurlijk alles anders. Het is wel gek dat iets wat eigenlijk onmisbaar is in ieder huishouden, zo weinig aandacht krijgt. Ook in de media zie ik dit nauwelijks terugkomen. Veiligheid in en om het huis kreeg voor mijn gevoel meer aandacht toen ik jong was, of vergis ik mij? Het opbergen van geneesmiddelen, tips over brandpreventie en brandveiligheid, wat te doen bij brandwonden. Dit alles zie ik niet meer terugkomen in de duizenden reclames die ik in 1 reclameblok moet aanschouwen! Nu ik kinderen heb, vallen zulke zaken mij op. Daarom besteed ik er thuis zelf aandacht aan. Maar het zou fijn als bijvoorbeeld het Oranje Kruis en Sire hier wat aandacht aan zouden schenken.

Uitgelichte afbeelding: Door showcake / Shutterstock

 

Visited 15 times, 1 visit(s) today

Our Rating

Verbanddoos9.3
EHBO Kit9
Voor thuis9.3
9.2