Toen mijn kindje een koortsstuip had

Het is alweer een poosje geleden dat het gebeurde maar jeetje wat heeft het een impact op me gemaakt. Ik heb drie kinderen en het is me nog nooit eerder overkomen. Ik stond te trillen op mijn benen en de tranen stonden in mijn ogen. Serieus, de meest verschrikkelijke scenario’s kwamen in me naar boven. Ik zal je vertellen wat er gebeurde.

Het was een drukke dag geweest en mijn jongste zoontje van 1 jaar was de hele dag al een beetje hangerig. Ik voelde regelmatig of hij geen koorts had (met mijn hand op zijn voorhoofd) en dat leek mee te vallen. Ik liet hem lekker bij me op schoot hangen en gaf hem veel water. Veel meer kon en hoefde ik niet te doen. Tegen de avond merkte ik dat hij toch wel ineens heel erg warm werd. Ik heb zijn koorts opgemeten met een rectale thermometer, dat was nogal een opgave, hij vond het maar niks.  38 graden koorts had hij. Nog niets aan de hand dacht ik.

Schokken over zijn hele lijfje

Na een half uurtje werd hij heel erg rustig en ik dacht “ach hij zal zo wel gaan slapen”. Maar hij werd niet zomaar rustig hij begon te staren en werd een beetje apathisch. Ik begon me toch wat zorgen te maken, maar ik wilde niet nogmaals de rectale thermometer inbrengen. Ik heb mijn zoontje toen maar niet in bed gelegd maar bij me gehouden om hem in de gaten te kunnen houden.

76140 TM750 39,2cNa ongeveer 15 minuten – ik weet het nog precies en nu ik dit schrijf komen de tranen weer omhoog – zijn ogen draaiden weg en hij begon over zijn hele lijf te schokken. Dit duurde een paar minuten. Daar stond ik dan met mijn kindje in mijn handen, ik raakte bijna in paniek. Ik had wel eens gelezen over een koortsstuip en gelukkig was ik voldoende bij mijn verstand om te realiseren dat dit het waarschijnlijk was.  Ik riep mijn dochter en zei dat ze de huisartsenpost moest bellen. Ik stond werkelijk waar huilend met ze aan de telefoon terwijl hij lag te schokken op mijn armen. Tijdens het telefoontje werd hij gelukkig iets rustiger en kon ik mijn gesprek met ze afmaken.

Bij de huisartsenpost begon hij weer te schokken en met zijn ogen te draaien. Zo kon de huisarts direct de diagnose koortsstuip vaststellen. Ook nu hield het na een paar minuten op en viel hij diep in slaap. Ik werd gerust gesteld en mocht mijn kleintje weer mee naar huis nemen met medicijnen voor als het nog eens gebeurt en als het langer dan 15 minuten aanhoudt.

Adviezen van de huisarts

Is je kindje niet ouder dan 5 jaar en vermoed je dat je kindje een koorststuip heeft, dan kun je het beste het volgende doen;

  • Blijf rustig. Een koortsstuip ziet er heel akelig uit, maar kan, in de meeste gevallen geen kwaad.
  • Leg je kindje op de zij of op de buik met het hoofd omlaag, dan kan het zich niet verslikken.
  • Zorg dat er niets in de mond of keel zit, zodat je kindje vrij kan ademen.
  • Zorg dat het niet kan vallen en zich niet kan stoten of bezeren.
  • Bel daarna uw huisarts.
  • Paracetamol kan een koortsstuip niet voorkomen
  • Pak je kindje niet te warm in als hij koorts heeft

76140_TM_750_greenIk heb me later die week verdiept in diverse koortsthermometers, want een rectale thermometer is misschien wel heel betrouwbaar, het is ook wel een heel gedoe. Wij hebben uiteindelijk een Infrarood thermometer gekocht van Medisana. Ik het artikel “Welke koortsthermometer moet ik kopen” vertel ik waarom het deze thermometer is geworden.

Visited 33 times, 1 visit(s) today

Cholent; een recept uit de Joodse keuken

Cholent of Hamin  is een traditioneel joodse stoofpot bestaande uit rundvlees, bonen en aardappelen. Op shabbat mogen religieuze joden geen vuur maken. Dat is lastig als je ...