Psychische kindermishandeling

Op dit moment loopt een campagne van de overheid over kindermishandeling met de slogan ‘het houdt niet op, niet vanzelf’. Telkens als ik deze spot hoor krijg ik kippenvel, want ik ken een situatie waarvan ik me afvraag of ik moet ingrijpen, maar wat is dat moeilijk als het gaat om een vriendin van je.

Signalen

Kindermishandeling is vaak lastig te herkennen. Blauwe plekken kunnen een signaal zijn, maar misschien is het kind wel gewoon erg onhandig. Angst voor (een van) de ouders kan ook een signaal zijn, maar misschien zit het kind wel gewoon in een lastige fase. De signalen zijn vaak wel aanwezig en als je ze allemaal samen ziet kun je er niet meer omheen, maar vaak zie je als buitenstaander niet alles.

Bekende

Voor jou als bekende van de ouders is het ook lastig. Je wil de vader of moeder in kwestie niet in een kwaad daglicht stellen. Daarnaast is het lastig voor te stellen dat iemand zijn kinderen pijn doet. In de situatie die ik ken is het ook nog eens zo dat ik de onmacht van waaruit gehandeld wordt zie en deels begrijp. De dingen die gebeuren, gebeuren niet bewust of met opzet. Daarmee praat ik niet goed wat er gebeurt in het gezin, maar dat maakt het wel moeilijker om in te grijpen.

Ernstig

Kindermishandeling is ernstig en heeft gevolgen voor het kind voor de rest van zijn of haar leven. Bij de kinderen waar ik aan denk zie ik duidelijk de gevolgen. Ze zijn angstig, voorzichtig en lopen op de tenen thuis. Voor mezelf zoek ik excuses voor de ouders. Ze worden niet geslagen, dus is het dan wel mishandeling? Het is maar één van de twee ouders die de kinderen niet goed behandelt, misschien kan de ander het compenseren. De ouder doet het uit onmacht, ze beseffen niet dat dit te ver gaat.

Advies

Twijfel je net als ik of je moet ingrijpen, dan kun je voor advies eens bellen met het Algemeen Meldpunt Kindermishandeling (AMK) op nummer 0900-1231230. Zij kunnen je advies geven en je kunt eventueel een melding maken. Wanneer het AMK meldingen ontvangt zullen zij een onderzoek instellen en kijken of er hulp of ingrijpen bij het gezin nodig is.

Mijn situatie

Ik twijfel inmiddels al meer dan een jaar of er moet worden ingegrepen. De kinderen worden gekleineerd, genegeerd en soms wordt er zelfs gescholden. Wat ik moeilijk vind is de vraag of ik het misschien verkeerd zie. Mijn manier van opvoeden en omgaan met mijn kinderen is zo anders en op basis van respect, maar is iemand die het anders doet dan slechter? Daarnaast is de moeder van de kinderen mijn vriendin en ik wil haar en haar gezin niet in de problemen brengen. Toch maak ik me zorgen om de kleintjes. Het zijn zulke mooie, lieve kinderen die niet krijgen wat ze nodig hebben en wel veel krijgen wat ze niet verdienen. Moet niet iemand opkomen voor kinderen die dat nog niet zelf kunnen. Ik wil heel graag weten wat jullie zouden doen, want de commercial met de slogan ‘het houdt niet op, niet vanzelf’ raakt me en lijkt bijna voor mij gemaakt.?

Visited 17 times, 1 visit(s) today