Sister, this one is for you! Serious Request

Help moeders in oorlogsgebied een nieuw leven op te bouwen. Doneer en kom in actie voor Serious Request!

Een jongeman uit H. – ‘Het was 25 december toen de regeringstroepen de deur intrapten. Ik hoorde de commandant zijn soldaten de opdracht geven om mijn vader met zijn rug op de grond te leggen. Ik zag een soldaat een tak in een V-vorm over zijn keel zetten. Hij pinde mijn vader vast aan de grond. Ik zag dat de commandant de keel van mijn vader doorsneed. Mijn vader is hierdoor dood gegaan. Ondertussen werden mijn moeder, mijn kleine zusje en mijn vrouw uitgekleed en verkracht. Ik zag dat de soldaten de kleding van de vrouwen met een mes los sneden. Mijn vrouw heeft nog een litteken van dat moment.

Als gevolg van die brute verkrachting overleed mijn zusje drie maanden later.

Ik werd vastgebonden. Terwijl mijn vader werd vermoord en de vrouwen werden verkracht, werd ik mishandeld door een soldaat. Ik werd geslagen en gestompt. De soldaat zei dat hij me zou vermoorden als ik zou spreken. Een andere soldaat zei dat ze me zouden meenemen om munitie en wapens te dragen. Ik moest mijn familie en mijn vrouw achterlaten. Tijdens het lopen kwamen we drie jongens tegen. Ze waren jonger dan ik. Ik was toen 26 jaar. Het waren burgers. De jongens werden ook gedwongen om munitie te dragen. Een van de jongens liep volgens de soldaten niet snel genoeg. De commandant gaf de opdracht de jongen te doden. Ze schoten hem dood.

Ik hoorde de commandant zeggen dat hij soep wilde eten en dat ze daarvoor het hart van de jongen moesten pakken.

Ik zag dat het hart uit het lichaam van de jongen werd gesneden. We liepen door en namen het hart van de jongen mee. Samen met twee anderen moest ik het hart van de jongen koken. We hebben het gedaan. We werden ertoe gedwongen. Ik vond het heel erg om te doen. We moesten wel. Nadat we soep hadden gekookt met het hart, hebben we het met z’n allen opgegeten.’

Uit: Tutti Fratelli, Kluwer/KLPD, 2007. Auteurs: John Tamerus, Mirjam Corsel. Samenstelling/eindredactie: Maureen Motta. Conceptontwikkeling/vorm: Aart Geesink. ‘Tutti Fratelli’, in het Nederlands ‘Wij zijn allen broeders’ zijn de legendarische woorden van Henri Dunant op het bloedige slagveld bij Solferino. Met het boek ‘Un souvenir de Solferino’, richtten in 1863 zestien Europese staten het Rode Kruis op.

Visited 3 times, 1 visit(s) today