Wie komt er naar mijn begrafenis

begrafenis uitvaartverzekering

Ik weet het, een beetje een shockerende vraag: wie komt er naar mijn begrafenis? Als je hebt geklikt om te lezen of ik misschien stervende ben: nee, ik ben niet ziek en ik ben ook niet van plan om snel dood te gaan. Ik moest alleen aan deze vraag denken na een gesprek met een vriendin. Heb jij er wel eens bij stil gestaan? Stel je komt morgen plotseling te overlijden, wie zou er allemaal naar je begrafenis komen?

In dit artikel wil ik je aanzetten na te denken over je uitvaart en geef ik je een handige tip waarmee je kunt berekenen hoeveel je uitvaart zal gaan kosten. 

Als ik snel een kleine berekening zou maken denk ik dat dezelfde mensen als ik zou uitnodigen, op bijvoorbeeld, mijn 50e verjaardag ook naar mijn begrafenis zouden komen: naaste familie, ooms en tantes, neven en nichten, een handje vol vrienden, wat kennissen van mijn ouders, wat kennissen van school en wat ouders van klasgenootjes van de kinderen. Alles bij elkaar zo’n man of 150?

Hoe heb jij je uitvaart geregeld?

Als je aan het nadenken bent wie er op je uitvaart zou komen, misschien ga je dan ook denken; “wat zou er gezegd worden?” en “hoe zou ik mijn uitvaart regelen?” Ik weet het, het is geen leuk onderwerp om over na te denken, maar het is wel goed om dat toch eens te doen. Ik heb er nog helemaal niks voor geregeld; ik heb geen uitvaartverzekering en ik heb niets op papier staan. Als het morgen zover mocht zijn, dan moet álles geregeld worden door mijn man en mijn ouders. Nu ik me dat zo realiseer moet ik wel even slikken. Dat wil ik helemaal niet.

Lees ook: Esmée beschrijft wat erbij kwam kijken toen zij de uitvaart van haar moeder moest regelen

Wat gaat jouw uitvaart kosten?

Ik ben daarom eens gaan onderzoeken wat er allemaal komt kijken bij het regelen van een uitvaart en wat dat allemaal kost. Op Monuta kun je een test doen om te bepalen wat een uitvaart, gebaseerd op jouw wensen, ongeveer gaat kosten. Voordat je deze test gaat doen, schat eens, hoeveel denk je dat je uitvaart zou gaan kosten? Je moet dan rekening houden met de volgende kostenposten:

 • De basiskosten voor een uitvaart
 • Opbaring
  • opbaring in een uitvaartcentrum, kerk of thuis?
 • De uitvaart zelf
  • begraven of cremeren?
 • De kist
  • eenvoudige of een luxe kist?
 • Rouwdienst
  • in een uitvaartcentrum of kerk?
 • Rouwvervoer
  • Wil je een rouwauto met volgauto’s?
 • Dragers
 • Bloemen
 • Hoeveel mensen komen er?
 • Catering
  • Koffie met cake of complete koffietafel met broodjes?
 • Rouwkaarten en dankbetuigingen
 • Rouwadvertentie
 • En vast nog meer zaken waar ik even niet aan denk

uitvaart

En? Op welk bedrag kom jij?

Voordat ik de berekening van Monuta deed bedacht ik dat ik met zo’n €3000,- wel klaar zou zijn. Maar oeps, ik blijk ook na de dood een dure smaak te hebben. Ik kwam uit op ruim €7000,- en dan heb ik niet eens iets heel speciaals bedacht. Gewoon een uitvaart zoals ik die al een paar keer heb bijgewoond. Ik had echt geen idee dat een uitvaart zo duur kan zijn.

Heb je een uitvaartverzekering nodig?

Dus, €7000,- ongeveer. Niet niks om daar je nabestaanden mee op te zadelen. Wij hebben zelf best wel wat spaargeld, dus mijn nabestaanden hoeven zich niet in de schulden te steken om mij te begraven. Voor ons is het dus niet nodig een uitvaartverzekering af te sluiten. Maar stel je hebt niet voldoende spaargeld? De kosten van een uitvaart kunnen al gauw oplopen en zijn blijkbaar vaak veel hoger dan je zou denken. Met een uitvaartverzekering kun je je nabestaanden deze zorg uit handen nemen. Een fijn idee!

Ga eens naar de site van Monuta om te zien wat er allemaal bij een uitvaart komt kijken.

Maar als je alles financieel geregeld hebt, dan ben je er nog niet. Er zijn zoveel verschillende manieren om afscheid te nemen: misschien wil je je laten opeten in de open lucht, vriesdrogen, invriezen, mummificeren of toch liever een zeemansgraf? De mogelijkheden zijn eindeloos, maar helaas niet in Nederland. Volgens de Nederlandse wet zijn er drie mogelijkheden: je kunt begraven of gecremeerd worden of je kunt je lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. Mocht je toevallig overlijden als je je op zee bevindt dan is ook een zeemansgraf nog een optie. Alle andere vormen van “lijkbezorging” zijn niet toegestaan. Dat maakt de keuze dus weer een beetje makkelijker. Wel handig als je nabestaanden weten voor welke optie jij gekozen zou hebben. Maakt het je niet uit, laat ze dat dan ook weten.

De uitvaart zelf

En dan de uitvaart zelf, hecht je veel waarde aan de kist? Wil je graag bloemen op je kist? Een rouwdienst? Een rouwstoet? Koffietafel? Allemaal zaken die besloten moeten worden direct nadat je bent overleden. Als je van te voren op papier zet wat je wensen zijn is dat voor je nabestaanden een veel fijner uitgangspunt. Het maakt mij persoonlijk allemaal niet uit. Dat heb ik mijn man en ouders verteld. Ze mogen van mij doen waar zij zich het prettigste bij voelen.

Ik hoop dat ik je met dit artikel stof tot nadenken heb gegeven!

Afbeeldingen: Shutterstock

 

Visited 20 times, 1 visit(s) today