iRobot Roomba 976 Review

Weet je, op zich heb ik niet eens zo’n hekel aan stofzuigen. Waar ik met name een hekel aan heb is het voorbereidende werk. Het opbergen van speelgoedtreintjes, snoeppapiertjes, kleding en het verplaatsen van stoelen bedoel ik dus. Als dat eenmaal gedaan is, dan moet ik die stofzuiger uit de trapkast halen, die natuurlijk al-tijd helemaal achterin staat, de snoer uit de knoop halen en héhé, eindelijk kan ik stofzuigen. Het uiteindelijke stofzuigen is dan niet zo’n hele grote klus meer. Ik vroeg me dus af, toen ik de vraag kreeg of ik een robotstofzuiger wilde testen, of het wel de moeite waard zou zijn.

Want ik kon me niet voorstellen dat een robotstofzuiger echt een significante verbeteringen zou leveren. Tenslotte, in alle instructiehandleidingen waarschuwen ze je om van tevoren op te ruimen als je niet wilt dat de robot vastloopt.

Maar iRobot en de Roomba bestaan al lang genoeg om te weten dat dat nu juist niet noodzakelijk een tijd- of energiebesparing is. Ik gebruik de iRobot Roomba 976 nu bijna twee weken en het heeft mijn huis schoongehouden met minimale inspanning van mijn kant. Als je bereidt bent het geld uit te geven, is dit de beste robotstofzuiger die je kunt krijgen, ik zal je vertellen waarom!

In deze review vertel ik je waarom ik nu wél helemaal overtuigd ben van het nut van een robotstofzuiger en wat ik van de Roomba iRobot 976 vind.

Ik zal eerst vertellen hoe hij werkt. Je begint met het aansluiten van het laadstation (duh, stekker in het stopcontact…) en de robot erop te zetten. iRobot zegt dat het tot drie uur duurt voordat de stofzuiger volledig is opgeladen; ik ontdekte dat de mijne in 2,5 uur klaar was. Elke lading duurde geeft je ongeveer anderhalf uur, maar de stofzuiger verbruikt meer energie, afhankelijk van hoe rommelig of vuil je huis is of op welke ondergrond je stofzuiger moet zuigen.

Vervolgens download je de app op je telefoon en registreer je je robot. Druk op de knop ‘schoonmaken’ en je bent klaar om met de voetjes omhoog toe te kijken hoe je kamer schoongemaakt wordt! De Roomba vertrekt in een rechte lijn vanaf het station en navigeert behendig en intelligent zijn weg langs obstakels. In de brochure staat dat Robbie (zo noemen wij hem liefkozend) meer dan 60 navigatiebeslissingen per seconde neemt, en ik geloof het. Ik zag hoe hij onder de keukentafel in een bos van tafelpoten bleef steken en langzaam en geduldig verschillende vluchtroutes testte totdat hij uiteindelijk vrijkwam, zonder zichzelf of de tafel te beschadigen.

Ik ontdekte dat de Roomba de noodzaak om rommel vooraf op te ruimen tot een minimum heeft beperkt; hij vermeed touwtjes en speelgoed op de vloer vrij goed. Zelfs het speentje van het kindje van mijn vriendin liet hij links liggen.

Via de app kun je ook schoonmaaksessies plannen en pushmeldingen krijgen wanneer je robot aandacht nodig heeft – als bijvoorbeeld de stofbak vol is. Alle meldingen linken naar duidelijke, stapsgewijze handleidingen in de app over hoe deze onderhoudstaken moeten worden uitgevoerd.

Ik heb wel één dingetje waar ze  misschien nog iets aan kunnen verbeteren. De drempels in mijn huis van de keuken naar de gang en de drempel van de gang naar de woonkamer zijn behoorlijk hoog en de robotstofzuiger heeft moeite daaroverheen te klimmen. Ik moet hem dus even een kontje geven. Kleinigheidje hoor. Ik zet hem meestal in de avond, voordat we naar bed gaan aan in de keuken, want dan hoeven we daar toch niet te zijn. In de ochtend als de kinderen op school zijn en ik op kantoor aan het werk ga, verplaats ik hem naar de woonkamer. Daar staat ook het laadstation. Als hij heel hard gewerkt heeft in de keuken, gang en mijn kantoor, dan moet hij wel eerst even opladen voordat hij aan de slag kan gaan in de woonkamer.

Maar ja, hij heeft maar een taak hé! Tegen het eind van de ochtend is het hele huis weer lekker stofvrij!

Ik ben dus helemaal overtuigd van het nut van een robotstofzuiger en kan hem nu al niet meer missen in het huis.

Visited 10 times, 1 visit(s) today