Hoe voorkom je haaruitval

Dun, broos, dof en met een zichtbare kale plek aan de voorkant: zo zag mijn haar eruit na mijn eerste bevalling. Was ik vóór en tijdens mijn zwangerschap nog gezegend met mijn prachtige dikke bos krullend haar. Een jaar later was ik gedesillusioneerd. Ik durfde mijn haar nauwelijks nog te kammen of te wassen, zoveel haar verloor ik. Naar buiten ging ik alleen nog met een petje op. Hoe voorkom je haaruitval?

Oorzaken haaruitval

Stress, ongezond eten, zwangerschap, overgang, immuniteitsproblemen, ouderdom, erfelijke aanleg, of een mannelijke vorm van kaalheid: haaruitval (en als je haar niet meer terugkomt: kaalheid) bij vrouwen kan vele oorzaken hebben. In mijn geval ging het om een combinatie van factoren. Het vinden van een nieuw evenwicht tussen werk, gezin en partner veroorzaakte – eigenlijk ongemerkt – bij mij als moeder een hoop stress. Daarnaast at ik maandenlang veel te eenzijdig tijdens mijn zwangerschap, want: misselijk. Je huisarts en een dermatoloog kunnen je helpen om de oorzaak van jouw haarprobleem te vinden. Hierbij merkte ik wel dat ik flink door moest zetten om aan een gedegen diagnose te komen. Veel haaruitval direct na de bevalling wordt immers gezien als normaal. Wie wil weten of er meer aan de hand is, of iets anders, moet stug volhouden om gezien en gehoord te worden door de juiste artsen.

Totdat je de uitslag hebt, kun je (behalve als je een immuniteitsziekte hebt of erfelijke aanleg) veel doen om de toestand van je haar te verbeteren of haaruitval te voorkomen.

Gezond eten

Een van die dingen is gezond eten. Niet drinken, weinig snoepen en een eetpatroon volgens de schijf van vijf (zie voedingscentrum.nl) zorgen ervoor dat je haar niet zo maar uitvalt. Gezonde voedingsmiddelen voor je haar zijn:

 • proteïnen: vis, vlees, eieren, kaas (vooral zalm)
 • onverzadigde vetzuren: olijfolie
 • vitamine A en C en ijzer: spinazie, broccoli, snijbiet
 • ijzer, zink: kidneybonen
 • selenium, zink: cashewnoten, pecannoten, walnoten, amandelen
 • vezels: bruin brood, muesli, zilvervliesrijst, volkorenpasta
 • vitaminen en antioxidanten: groenten en fruit (wortels!)
 • calcium: melk, yoghurt
 • en als klap op de vuurpijl en daar wordt moeder heel erg blij van: OESTERS (zink)!

Geen stress

Daarnaast kan het beperken van stress je helpen om haaruitval tegen te gaan. Stress leidt in mijn geval altijd direct tot grote plukken haar in het doucheputje. Stress beperken lukt me onder andere door:

 • acht uur te slapen op een dag (Best een uitdaging met kleine kinderen en fulltime werk.);
 • per dag een half uur niets te doen (Eh, wanneer dan?);
 • minimaal één keer in de week iets te plannen dat me energie oplevert (Bijvoorbeeld eten met vriendinnen.);
 • één keer per jaar alleen op vakantie te gaan (Ongegeneerd bijtanken en winkelen zonder gezeur. Moeder zweert erbij.);
 • taken te delegeren (Zelfs al kun je het zelf allemaal tien keer sneller. );
 • vaker ‘Nee’ te zeggen (Zelfs ‘Nee, mama heeft vandaag helemaal geen zin om voor te lezen’, zit tegenwoordig af en toe in mijn systeem.);
 • mezelf continue de vraag te stellen: ‘En wat wil ik’;
 • regelmatig al mijn zegeningen en successen op te schrijven (Dat genereert positieve energie in de chaos).

Camouflage

Mocht je haar na een jaar nog steeds dun en futloos zijn en overweeg je bijvoorbeeld een haartransplantatie, maar heb je nog geen geld, dan heb ik nog één geheim. Met de haarvezels van Toppik ziet je haar er direct veel voller uit. Toppik is verkrijgbaar in een busje waarmee je de vezels als peper over je haar uitstrooit. Het resultaat is verbluffend. Deze moeder gebruikt het al zes jaar.

Visited 19 times, 1 visit(s) today