Flesvoeding, dat doe je je kindje toch niet aan?

Een paar jaar geleden zat ik bij de LaPlace een kop koffie te drinken terwijl ik mijn dochter van toen 4 maanden oud een flesje melk gaf. Een op een oma gelijkend witharig vrouwtje liep langs mijn tafeltje. Ze draaide zich nog een keertje om en keek naar me. Ik glimlachte vriendelijk want ik verwachte een complimentje over hoe schattig mijn kindje eruit zag of zo iets. Maar nee, ze zei: “Dat is toch wel moedermelk hè?”

Ik was met stomheid geslagen en wist even niks te zeggen. Ik kon alleen maar zachtjes nee schudden. Deze totale vreemde klakte met haar tong en mompelde “tsss.. flesvoeding” en liep door naar buiten. Ik zat echt met mijn mond vol tanden. Pas toen ze al lang en breed weg was kwamen de zinnen als: “Het gaat je geen zak aan” en “bemoei je met je eigen zaken” naar boven.

Zes jaar later zit dat voorval me nog steeds dwars en sinds dat moment heb ik er ook meer moeite mee om mijn kindje in het openbaar te voeden omdat ik bang ben voor commentaar. Ironisch, want ook borstvoedende moeders hebben hier last van. Die opmerking die ik toen niet kon bedenken blijft maar in mijn hoofd steken, oh had ik haar maar gezegd: “Het zijn jouw zaken niet, ik bepaal zelf hoe ik mijn kindje groot breng”.

En ik ben niet de enige flesvoedende moeder die zich veroordeeld voelt. Soms door een compleet vreemde, maar vaak ook door een familielid of een goed bedoelde opmerking van een borstvoedende vriendin.

17 flesvoedende moeders vertellen wat zij zouden zeggen als ze commentaar zouden krijgen op hun keuze flesvoeding te geven. Lees ze door zodat jij niet met je mond vol tanden staat mocht het je eens gebeuren.

Wat zeg je tegen je moeder/schoonmoeder die alleen het beste voor heeft met je kindje

Vertrouw me dat ik het beste voor heb met je kleinkind

“Dank je voor je hulp bij mijn beslissing. Het is het beste voor mij en voor mijn kindje. Ik stel het op prijs dat je rekening houd met mijn gevoelens. Ik hou van jou!” – Jenny

“5 jaar geleden zouden we ruziemaken over hoe je je baby het beste kunt voeden. Maar weet je? Het is mijn lijf en mijn keuze. We zouden überhaubt geen ruzie moeten maken” – Karin

“Laat de borstvoedingspropaganda maar achterwege, mama. Vertrouw me maar dat ik doe wat het beste is voor jouw kleinkind. Het gaat goed met haar en ook met mij” – Chris

“Ik ben blij dat je me steunt, maar ik heb je goedkeuring niet nodig” – Astrid

“Wat ik nodig heb is liefde en respect. Ik heb geen advies nodig en ik wil niet nog een artikel over de voordelen van borstvoeding lezen. Kom, vertel, hoe gaat het met jou? – Denise

Wat zeg je tegen die goedbedoelde opmerking van die vriendin die denkt het beter te weten: 

Ik respecteer jouw keuze, als jij die van mij ook respecteert

“Ik zie hoe je worstelt met borstvoeden. Ik merk dat je jaloers bent dat ik de nacht door kan slapen terwijl mijn man af en toe de 02:00 uur voeding voor zijn rekening neemt. ‘Borstvoeding is het beste‘ is je altijd in je hoofd gehamerd, net zoals het bij mij tot vervelens toe is verteld. Maar het lukte mij niet om te borstvoeden en in sommige opzichten ben ik daar dankbaar voor, helemaal als ik zie hoe jij je voelt. Ik wil je een knuffel geven en je vertellen over flesvoeding. Maar ik denk dat je dat niet wilt horen. Daarom zeg ik niks, ik voel wel met je mee. Hou vol!” – Patricia

“Kunnen we het alsjeblieft over iets anders hebben? We hebben dit onderwerp al tot in den treuren besproken, zelfs al toen de baby er nog niet eens was. Ik heb geen behoefte aan je mening, ik heb geen advies nodig. Ik heb de beste keus gemaakt en het maakt niet uit hoeveel boeken je me geeft over dit onderwerp of hoeveel links je me stuurt, Ik ga mijn mening niet veranderen, borstvoeding voelt niet goed voor mij.” – Karin

“Dank je dat je nooit rechtstreeks iets tegen me zegt over mijn keuze om geen borstvoeding te geven. Zou je nu ook nog willen stoppen met het posten van al die belerende opmerkingen over flessenvoeding op Facebook? Dat zou geweldig zijn”. – Sarah

“Dit is maar een korte fase in het leven van mijn kindje. Ik hoop dat we voor altijd vriendinnen blijven, maar als je nu niet stopt me te vertellen hoe ik mijn baby moet voeden in deze fase, dan komt onze vriendschap in het geding. Hou alsjeblieft op” – Natalie

“Ik respecteer jouw mening, als jij die van mij ook respecteert. En ja, jouw ongevraagde “vriendelijke advies” voelt als een veroordeling”. – Anouk

“Ik had graag gewild dat borstvoeden voor mij makkelijk was geweest. Maar ik voelde me er rot door, zowel lichamelijk als geestelijk, dat heb je gezien. Toen ik overging op flesvoeding voelde ik me veel beter en mijn kleintje vaart er wel bij. Ik weet dat je goede bedoelingen hebt als je blijft door zeuren over borstvoeding, maar als je je eens zou bedenken hoe ik me voelde en over een ander onderwerp wilde praten, dan zou dat fijn zijn”. – K.M.

Wat zeg je tegen die vriendin-van-een-vriendin of een vreemde:

Het is 2016, Waarom hebben we het nog steeds over het recht van een vrouw om haar eigen keuzes te maken?

“Het kan me weinig schelen hoeveel kinderen er aan jouw borsten hebben gehangen en hoeveel dingen je ervoor hebt opgegeven. Nu, neem nog een koekje en laat mij met rust” – Katinka

“Ok, borstvoeding is het beste voor je kindje. Weet je wat ook het beste is voor je kindje? Een gezin met een vader en een moeder onder een dak, welke ik mijn kindje bied en jij niet omdat je midden in een scheiding ligt. Maar ik zeg daar niets van omdat ik weet dat jij de beste keus maakt voor jezelf en je kindje en omdat het niet mijn zaken zijn. Toch?” – Linda

“Borstvoeding was ook mijn eerste keuze, maar dat werkte uiteindelijk niet. Einde verhaal. Het is 2016. Waarom hebben we het nog steeds over het recht van een vrouw om eigen keuzes te maken?” – P.L.

“Borstvoeden betekent niet ‘succes’ en flesvoeden betekent niet ‘falen’. Het zijn twee even goede keuzes, Deal with it.” – Brenda

“Ja, je hebt 18 maanden borstvoeding geven. Nu is ze 3 jaar oud en het enige wat ze eet zijn kipnuggets en friet. Misschien moet je eens van je altaar klimmen.” – Kim

En dan de laatste, van mijzelf tegen die vreemdeling in de LaPlace:

“Nee, het is geen moedermelk. En dat is prima. Hij is nu 6 jaar oud en hij is nog nooit bij de huisarts geweest. Zelfs op het consultatiebureau zijn ze daarvan onder de indruk. Oh ja, ze zit ook nog eens precies op de juist curve qua lengte en gewicht. Dat is toch wat je voor me wenst? Een gezond kind? Dank je wel, dat is ze.” – Esther

 

Visited 15 times, 1 visit(s) today