Een theeritueel, hoe doe je dat en waarom

tastea thee ritueel

Ik drink al thee sinds in me kan herinneren. Vroeger al, melk, water of thee, dat was alles wat ik dronk. Nog steeds hou ik niet van koffie, frisdrank of alchol.  Thee maakt al jaren deel uit van van mijn dagelijkse routines. Wakker worden en mijn dag beginnen? Thee. Even tot rust komen na een lange schooldag? Thee. Nu, tijdens het werk zodat ik er weer even tegenaan kan? Je raadt het al, thee! Mijn moeder was ook een geboren en getogen theefanaat en die enthousiasme heeft ze aan mij doorgegeven. Als ik haar om advies vroeg of als ik ergens mee zat, het eerste wat ze deed was een kopje thee zetten en met me gaan zitten aan de keukentafel. Later, als we ik haar weer eens belde om te klagen over de gebroken nachten en het zware gezinsleven, het eerste wat ze zei was, zet even een pot thee en ga even lekker zitten.

Voor haar was thee drinken een manier om tot rust te komen. Ik merk dat het op mij dezelfde werking heeft. Dan gaat het niet eens om het echte drinken van de thee, maar om het hele gebeuren eromheen. Ik heb een fascinatie ontwikkeld voor wereldwijde theerituelen en -tradities en realiseer me dat mijn moeder ook een thee ritueel had gecreëerd die ik nu weer doorgeef aan mijn eigen kinderen. In dit artikel vertel ik over mijn theeritueel met de heerlijke luxe blends van tastea.

[toc  heading_levels=”2,3″]

Theerituelen over de hele wereld

Thee is een van ‘s werelds meest gemeenschappelijke dranken, vaak genoten in formele en informele bijeenkomsten over de hele wereld. Als je theetradities op zoekt op Google of de zoekterm op YouTube opzoekt, vind je meteen veel informatie over eeuwenoude tradities rond het brouwen van sencha- of matcha-thee in Japan als formele welkomstceremonies voor speciale gasten. Oolong-thee-rituelen waren gecentreerd rond speciale gelegenheden, zoals de traditionele Chinese theeceremonie als onderdeel van een bruiloft.

Er zijn ook al lang bestaande theerituelen in Afrikaanse landen. Muntgroene thee geserveerd in een ritueel genaamd ataya of attaya komt voornamelijk voor in West-Afrikaanse landen zoals Senegal, Ghana en Gambia. Deze methode van thee zetten wordt gebruikt als een bijzonder moment voor de gemeenschap, met diepe gesprekken en fijn en gezelschap. Deze traditie vereist een lange brouwtijd en een gietmethode die helpt om de traditioneel schuimige textuur van het muntachtige, zoete buskruit-groene thee-brouwsel te creëren.

Zelf een theeritueel creëren

Tijdens de pandemie merkte ik dat ik vaker dan ooit thee dronk. Zoals mijn moeder me had geleerd, had ik een constant verlangen naar een “lekker kopje thee” om mijn nare gevoelens weg te nemen. Wat ik me realiseerde is dat ik niet zozeer de rustgevende drank zelf miste, die stond immers gewoon in de kast. Wat ik miste was de rust van de theetijd, de warmte om vrienden te ontmoeten voor een kopje thee in mijn favoriete cafeetje om de hoek. Ik besloot om een persoonlijk ritueel te creëren. Heel bewust ben ik mijn ritueel gaan opbouwen.

Ik zal je vertellen hoe je zelf een theeritueel kunt creëren.

Begin bij het maken van een theeritueel met de beker. Kies je favoriete mok of theezetset, liefst eentje die voor jou betekenis heeft. Kies vervolgens je thee. Ik heb veel soorten geprobeerd. In het begin gewoon theezakjes uit de supermarkt. Heerlijk hoor, ik drink het nog vaak op mijn werk. Maar voor een theeritueel wil ik graag iets speciaals. Favoriet voor mij zijn de speciale theeblends van tastea. Ik zal daar verderop in dit artikel meer over vertellen.

Mojito blend van Tastea

Mojito blend van tastea

Bewaar je eigen favoriete thee in een speciale container of op een speciale plaats. Een mooie schaal in de keuken, dat antieke dressoirtje van je oma, een plekje dat visueel aantrekkelijk is en je helpt om je theeritueel als een soort van “heilige tijd” te beschouwen.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je begrijpt hoe je de – door jou gekozen theemelange – moet zetten om een optimale smaak te garanderen. Zoek tenslotte een fijne plaats om je thee te drinken en geef jezelf een bepaalde tijd waarbinnen je ongestoord je thee gaat drinken.

Wanneer is het juiste moment voor een theeritueel?

Kies een moment van de dag waarop je het beste contact kunt maken met jezelf en je omgeving en écht aanwezig kunt zijn in het moment. Als de ochtend je optimale tijd is, overweeg dan om tijdens je ritueel je doelen voor de dag vast te stellen, een visualisatieoefening uit te voeren of neem een moment om te mediteren op waar je dankbaar voor bent.

Hoewel een theeritueel in de middag misschien niet zo populair is, is een bewuste pauze in het midden van de dag misschien precies wat je nodig hebt om je productiviteit te bevorderen en je nieuwe energie te geven om je dag af te sluiten.

Een avondtheeritueel kan je ontspannen en helpen stress los te laten, waaronder thee met valeriaanwortel, kamille of lavendel, om er maar een paar te noemen die angst, stress en slapeloosheid kunnen helpen verminderen.

Het maakt niet uit welk tijdstip van de dag je kiest, het is belangrijk om bij jezelf in te checken om te begrijpen wat je lichaam, hart en geest op dat moment nodig hebben. Je kunt al je zintuigen gebruiken om niet alleen de thee te bereiden, maar ook om van elk onderdeel van het proces te genieten, door je zintuigen te gebruiken om er een gewoonte van te maken in het moment te blijven.

7 Theeritueel tips om je zintuigen te activeren

  1. Kijk hoe de theeblaadjes zich ontvouwen in je kopje en de kleuren veranderen tijdens het trekken.
  2. Let goed op hoe de kruiden ruiken voor en na het toevoegen van water of het aansteken van je favoriete kaars of wierook.
  3. Een afspeellijst maken met favoriete nummers die je helpen ontspannen. (Een van mijn persoonlijke favorieten is Verities en Baldersash van Harry Chapin)
  4. Experimenteren met verschillende zoetstoffen. Probeer verschillende recepten om de smaak van verschillende kruiden te verbeteren, of combineer je thee met je favoriete koekje.
  5. Zorg dat je zo comfortabel mogelijk zit. Kies de stoelen of kleding die jou het meest ontspannen maken.
  6. Bewust nippen. Elke slok kan een verjongend moment zijn om van te genieten!
  7. Flexibel blijven. Geen enkel onderdeel van je ritueel hoeft in steen gebeiteld te worden. Voel je vrij om je plannen aan te passen aan je behoeften op dit moment.

De thee van tastea

Ik zei eerder al dat ik op mijn werk en snel tussendoor gewoon de theezakjes uit de supermarkt drink. Heerlijk, maar voor een theeritueel wil ik iets speciaals. Voor mij is dat de thee van tastea. De melanges van tastea worden samengesteld door ervaren theesommeliers en bevatten ingrediënten van de hoogste kwaliteit. Verse theebladeren en bijzondere kruiden, specerijen en vruchten die je gezondheid kunnen ondersteunen. Denk aan ginseng, gember, kamille, lavendel en rozenblaadjes.

De theeën van tastea passen bij een gezonde lifestyle. Ze gebruiken ingrediënten die je kunnen helpen met afvallen, tot rust komen of juist wat energieker de dag doorkomen. Gezondheid is belangrijk maar met tastea kun je jezelf een beetje verwennen en je leven wat meer glamour geven. De theevariaties van tastea zijn verpakt in prachtige matzwarte blikken en hebben ze de meest fantasierijke namen zoals Make your Bedrock, BAE Sweet, Blue Unicorn en Naughty Caramel. Niet voor niets is tastea inmiddels uitgegroeid tot een lifestyle-merk met meer dan 100.000 klanten!

Theerituelen kosten niet veel tijd om te creëren en kunnen een bron van rust zijn, evenals een goede herinnering om weer even te aarden. Over het algemeen is thee een verwennerij voor zelfzorg die betaalbaar is en kan helpen om je lichaam en geest op één lijn te brengen.

20% korting bij tastea

Wil jij ook een theeritueel creëren? Op de site van tastea krijg je met de code “Moeders20” 20% korting op alle blends en tastingboxen.

Happy drinking!

Visited 112 times, 1 visit(s) today

Grappig en toch leuk: PieFace!

Als je regelmatig mijn artikelen leest weet je al dat wij ontzettend fan zijn van spelletjes spelen. Regelmatig worden wij dus ook uitgenodigd om een ...