De geur van schone was

Ik ben gek op technologie, een beetje lui van nature en niet bepaald een luddiet. Ik vind het heerlijk hoe technologie onze levens makkelijker maakt.  Mijn moeder vertelde me dat ze vroeger twee setjes kleding hadden. Eén setje voor door de week en een setje voor op zondag. Dat kon ook bijna niet anders, mijn oma had 9 kinderen en geen wasmachine. Als die hun kleding in de was gooiden zoals mijn dochter dat nu doet… arm vrouwtje! Wat ben ik blij dat ik een wasmachine heb!

essential_rotary_dryerEn toch, alle technologie terzijde, hoewel ik een mooie droogtrommel heb hang ik nog steeds graag mijn was buiten te drogen. Het heeft iets therapeutisch ofzo. Ik weet niet precies was het is, maar tijdens deze zonnige dagen kan ik er echt van genieten om mijn schone was aan het lijntje te zien hangen. Ik heb een lijstje gemaakt waarom het me zo blij maakt om de was buiten op te hangen;

Ik bespaar geld

Dit is een inkoppertje. Een stevige droogmolen heb je al vanaf zo’n €50,- en af en toe een paar wasknijpers van een paar euro. Een droger kost al gauw zo’n  €75,- per jaar aan energiekosten en dan hebben we het niet eens over de aanschafkosten.

Het is beter voor mijn kleding

Okay, een droogtrommel maakt je kleding zachter, maar het beschadigd de kleding veel meer. Dat stof dat je iedere keer uit het filter haalt? Dat is textielstof dat langzaam van je kleding af komt. En die gaatjes in je T-shirt bij je buik? Nee, je droogtrommel zorgt niet voor die gaatjes, maar hij zorgt er wel voor dat je kleding zwakker wordt waardoor je sneller gaatjes krijgt in je kleding.

Ik ben zuiniger met de was

Omdat het iets langer duurt om de was op te hangen dan het in de droogtrommel te gooien ben ik wat zuiniger met spullen in de was gooien. Ik vraag regelmatig of mijn zoon en dochter even meehelpen met het ophangen van de was zodat ook zij zien dat hun schone was niet zomaar wonderbaarlijk in hun kast terecht komt. Ik zei al, ik ben lui van nature.

Minder strijken

Als ik mijn was in de droogtrommel droog dan komt het er meestal ontzettend gekreukeld uit. De overhemden van mijn man moet ik bijna altijd strijken en de T-shirtjes zijn ook niet echt helemaal netjes. Als ik van plan ben om mijn was aan de lijn te laten drogen zorg ik er voor dat ik de centrifuge van mijn wasmachine niet te hard laat gaat. De was is dan wel iets natter. Als ik de was ga ophangen schud ik het even uit en zorg ik dat het netjes recht aan de waslijn hangt met een wasknijper. De overhemden hang ik aan een kleerhangertje op. Ik vouw het meestal (als het niet te koud is buiten) direct vanaf de lijn op in de wasmand. Dus, het lijkt meer werk om de was op te hangen, maar achteraf is het veel efficiënter want je hoeft bijna niks te strijken. En wie heeft daar géén hekel aan!

lift-o-matic_advance_rotary_dryerHet is beter voor het milieu

De zon is een natuurlijke witmaker, dus als je natte witte kleding in de zon hangt te drogen zullen de vlekken automatisch lichter worden. Sowieso blijft de witte was witter als je ze in de zon laat drogen. Je hebt dus geen bleek nodig als je de was buiten ophangt. En wist je dat die droger doekjes gemaakt zijn van nogal wat chemicaliën? Bovendien, het is niet alleen goedkoper qua energie, minder energie verspillen is ook nog eens beter voor het milieu.

Ik ben even in beweging

Een wasje aan de waslijn hangen is goed voor wat extra beweging en dat kan ik wel gebruiken. Het ophangen van de was is een fantastische work-out tegen die Beatrixflappen aan je bovenarmen.

Ik hou van de geur

En dan die geur hé. Daar doe ik het voor. Hmmm dat zweempje wasmiddel dat is blijven hangen en die geur van frisselucht. Ik kan er oprecht van genieten om ‘s avonds in een vers bed te kruipen met lakens die net van de waslijn komen. Als ik mijn wasgoed binnen ophang, dan ruikt heel de overloop naar verse was, héérlijk!

Handdoeken

Het enige nadeel aan het buiten laten drogen van je was zijn de harde handdoeken. Je kunt dit een beetje vermijden door de handdoeken stiekem toch een paar minuten in de droger te stoppen nadat je ze hebt laten drogen. Een beetje azijn in de wasmachine doet ook wonderen. En ja, je kunt er ook gewoon aan wennen, even die dode huidcellen eraf schrubben na het badderen. Maak de afweging… lekkere frisse kleding of harde handdoeken?

 

Visited 5 times, 1 visit(s) today