Alle muziek is volksmuziek

Naar welke muziek luisteren jouw kinderen? En jij zelf? Waar luisterde jij graag naar toen je klein was? Klinken alle deuntjes van tegenwoordig bekend? Lijken ze niet een beetje op liedjes die je zelf ook kent van vroeger?

Muziek van nu is goed gejat

Hier staat vaak Joeptoep (zo noemt de middelste het) aan. Dat is ontstaan door Just dance. Dat is op een gegeven moment niet leuk meer en dan willen ze de echte clip zien. Zo ging het ook met de Swish. En toen ze eenmaal op Joeptoep keken naar clips, zagen ze meer en meer en meer. Ikzelf zet ook vaak Joeptoep aan maar let dan niet op de clips. Mijn kids wel, dus ik nu ook. Liedjes 1000x beluisteren gaat nu een stuk makkelijker dus meestal ben ik een liedje na 1 week al zat. Ook omdat ik ze gewoon al kende! Het lijkt de Top 40 uit mijn eigen jeugd wel!

En dan ontdek je iets geks. Dansjes deden wij ook al toen we jonger waren. Nog voor de Macarena, deed ik op familie feestjes al de Electric Slide en Carlton had ons The Fresh geleerd. Ja die ene zelfde van Fortnite. Zo zijn al die dansjes gewoon goed gejat. Muziek van vroeger in een nieuw jasje en dan ook nog het dansje van vroeger erbij. The Fresh? Doet deze mama gewoon want ze kent ze al. Voel me zo hip, ik kan meteen meezingen en dansen!

Niet alleen ouwe meuk

Nieuwe liedjes spreken mij meer aan. Niet omdat ze nou zo goed zijn, het is tenminste wat anders. Zo kan ik best een kwartiertje naar Broederliefde en Tur-G luisteren en gezellig meedoen met de #Kikichallenge en dab lukt een ieder wel. Heb jij het afgelopen jaar ook de Dame tu cosita dans gedaan? Ik wel hoor. De tekst gaat nergens over, het dansje nog minder. Welk dingetje wil je hebben dan, mmmmh?! Maar lollig is het dansje ergens wel als je met zijn allen meedoet. Ik zeg altijd maar #challengeaccepted en ik sta als eerste op om nieuwe dansjes in te studeren. Alleen die panische Swish lukt mij heeeeeel langzaam.
Eigenlijk is alles met een upbeat tempo wel leuk om samen op te dansen met mijn kids. Dat is misschien het leuke aan de muziek van nu, jong en oud danst er samen op. Nou, wil dat niet zeggen dat ik met mijn kids sta te twerken voor de televisie.

Vroeger was muziek echt muziek

Ok, dat twerken, tegenwoordig doet iedereen het. Althans, zo lijkt het. Er wordt zoveel geschud en getrild! Misschien is dat wel de oorzaak van al die aardbevingen. Too much twerking! I mean, shake it don’t break it! Dat is nog maar één nadeel van de muziek van tegenwoordig. Het kan zo smerig zijn. Maar ja, zeiden ze dat ook niet van Elvis? Waren de Beatles niet onzedelijk bezig in die tijd? En de Lambada dan? Vind ik alle clips even leuk? Nee, absoluut niet. Maar ik luisterde zelf al vroeg naar de Wu Tang Clan. Ik functioneer nu ook prima, vind ik. Maar je hoeft niet in de supermarkt, maar wat mij betreft ook niet in de club, zo te dansen. En de teksten zijn volgens mij niet erger geworden want ik herinner mij de liedjes nog waarin gezongen werd over strings, je moest een pony berijden en ken je die clip nog waar mannen verkleed waren als apen en maar verkondigden dat we ons als zoogdieren moesten voortplanten zoals op de Discovery Channel te zien is? Dus tja, wij hadden ook de nodige vunzige deuntjes waar wij op los gingen. En denk maar niet dat K3 muziek de oplossing biedt, ook zij doen er aan mee. ? Zoek maar op.

Ik erger me dus niet aan vunzige deuntjes, joh ik zing ze gezellig mee. Ik had vroeger ook geen idee wat ik zong. En ze horen het toch wel ergens, want je ontkomt er niet aan. Joeptoep is overal! Waar ik me meer aan erger is dat er wordt gedaan alsof al die artiesten loaded zijn. Doekoe hebben, Planga van Cartier, money hier, money daar. Gucci Gang en ze houden er allemaal van om een stukje motor te gaan rijden, vroem vroem. Gelukkig heb je nog artiesten die doen alsof ze niets om bling bling en doekoe geven. Joh, eentje doneert zelfs in een clip 1 miljoen alsof het niets is! Geeft een heel goed beeld van hoe de wereld in elkaar steekt, toch ?. Daar leren die kids wat van. Nee daar leren ze niets van. Ze leren wat van jou!

Imago van artiesten

Wij beoordelen en veroordelen muziek op basis van of je iemand als artiest mag. En met behulp van (a) social (e) media weet je tegenwoordig alles van een artiest en vaak nog eerder dan de mama en papa van de persoon in kwestie ( speelse quote van Memphis Depay). Het imago van een artiest moet vlekkeloos zijn. En het zijn mensen en die maken fouten. Jammer genoeg worden al die fouten vastgelegd en vertoond op social media. Van dat stukje krijgen mijn kinderen nog niets mee omdat ze niet op social media zitten. Wat ze wel meekrijgen is hoe artiesten in video clips overkomen. Dat imago stoort mij. Ik zou best wat meer “heal the world” achtige nummers willen horen. Of zijn die er en worden die niet vaak beluisterd? Is het imago van die artiesten misschien niet cool genoeg? Zijn hun wenkies niet on fleek? OMG, waar letten wij tegenwoordig op? Het gaat toch om de muziek?

De jeugd van tegenwoordig heeft het door

Wist je dat onze kids niet zo dom zijn? Sterker nog, het komt wel goed schatje. Ze hebben wel door dat niet alles echt is. Dat het toneel is. Dat niet iedereen wakker wordt en in zijn eigen zwembad duikt. Dat niet iedere artiest bling bling en een tijger heeft. Ja, dat weten ze. Niet door wat jij ze vertelt, jij luisterde ook niet naar je ouders, maar door hun leeftijdsgenoten. Kijk maar eens op Joeptoep naar parodies op clips. Dat is ook een nieuwe rage. Misschien moeten wij onze kids meer vertrouwen. Met ons is het toch ook goed gekomen?

Ik deel mijn grappige en minder leuke momenten ook op InstagramTwitter en Facebook. Volg Moedertje_Lief en deel jouw avonturen ook met mij.

Uitgelichte foto: “dansen” Door Master1305/Shutterstock

 

 

Visited 11 times, 1 visit(s) today