Blauwe ballen met kerst (Kerstballen, KERSTballen dus)

Ieder jaar mogen de kids de kleur van de kerstballen uitkiezen en ieder jaar opnieuw zit ik opgescheept met goud en rood. Lekker makkelijk, want er nooit stress over het zoeken naar de juiste ballen en slingers, we hebben alles al. Uitpakken en starten maar. Dit jaar vroeg ik ze weer, welke kleuren worden het, rood en goud verwachtend. Toen hadden ze het gore lef om te zeggen rood, goud EN BLAUW. Dus mama op zoek naar blauwe kerstballen.

Waar zijn alle blauwe kerstballen gebleven?

Stond ik daar, omringd door wanhopige vrouwen die graaiden tussen de rotzooi. In de kerstboom hangt het er mooi bij, maar zo in de schappen is het niet om aan te zien. Dat die vrouwen elkaar daarvoor opzij duwden! Maar goed, daar stond ik dus te staren met mijn mond open. Waar moest ik beginnen? Ben ik beland op de Noordpool? Waar zijn de elfen? Gek werd ik al binnen één minuut maar ik moest wel. Zij kiezen de kleur, dat is nu eenmaal traditie, en zij willen dit jaar rood, goud EN BLAUW. En denk maar niet dat het bij BLAUW ophield. Nee het moest lichtblauw zijn, liefst babyblauw. Ja joh, anders nog iets? Hoe ik erbij kwam dat ik die zou vinden, weet ik niet. BLAUWE KERSTBALLEN ZIJN FOETSIE! Ja, merk je hoe gefrustreerd ik werd? Winkel in, winkel uit, geen BLAUW. Ik was niet Jolly, had juist meer zoiets van HOHOHO ik stop ermee. Tot ik de Action instapte en daar witte schuimballen vond. Dat was het, eureka. Wij maken die blauwe ballen zelf wel.

DIY project blauwe ballen

Ok, dus we gaan voor het zelf maken, een DIY projectje dus. Die lopen meestal héél goed af. Het maken van een paar kerstballen moest ons wel lukken. Kunnen we het maken, nou en of ;). Knutselen heeft echter wel één groot nadeel, mama moet daarna flink wat puin ruimen. Zo hebben we al eens slijm gemaakt. Slijm mét glitter. Ik vind dat spul een jaar later nog in alle kiertjes tussen het laminaat. Als je bij ons op witte sokken loopt, kun je geheid een kilo glitter per dag verzamelen. Maar ja, wat zijn nou BLAUWE (ik vat nog steeds niet hoe ze op die kleur zijn gekomen) kerstballen zonder glitter? Maar what else?

 1. decoratielint
 2. kraaltjes
 3. kwastjes
 4. strikjes
 5. glitter
 6. blauwe verf
 7. lijm
 8. schaar
 9. verfkwast
 10. en nog meer glitter

Met kerstballen kun je gelukkig alle kanten op en too much bestaat niet. En geloof mij, het is too much. Er is zo veel glitter gebruikt dat ik nog zeker 10 jaar glitter terug zal vinden. Maar, het was heel leuk om te doen, zodra je gewoon accepteert dat het één grote puinzooi wordt. Let it goooo!

Nog meer zelf maken deze kerst? Lees dan ook: 

30+ makkelijke kerst knutsel ideeën

Zelf Kerstballen maken

Pimp your blauwe kerstballen

Hoe langer wij bezig waren, hoe beter wij werden in het decoreren van de kerstballen. Het was net pannenkoeken bakken, de eerste mislukt altijd. Zeg maar gerust dat de eerste 3 mislukten. Te veel verf, te veel lijm, te veel alles. Maar nu die eenmaal opgedroogd zijn, dit duurde de hele nacht, zijn het wel de mooiste. Als ik je niet bang heb gemaakt maar juist enthousiast, zou niet weten hoe, maar stel dat dit het geval is. Je bent zo enthousiast en wil meteen zelf frobelen. Dan heb ik nog wel wat tips om je kerstballen, welke kleur deze ook moeten zijn, simpel en leuk te pimpen.

 1. Begin met verven en laat de verf goed drogen voor je er ander plamuur overheen gooit.
 2. Koop geen dure glitterverf, maar maak die zelf door een potje verf te mengen met goedkope glitter.
 3. Zorg voor een flink aantal kwasten. Die zul je nodig hebben voor het mengen van de verf, maar ook voor het zorgvuldig sprenkelen van glitter. Als dit al mogelijk is. Beperk de schade!
 4. Wow, over schadebeperking gesproken. Ik had moeten beginnen met plak de tafel af. Ik heb zelf plastic knutsel placemats maar ik had de gehele tafel af moeten plakken.
 5. Gebruik je fantasie. Wij hebben als basiskleur blauw maar voor de rest is iedere kerstbal een uniek kunstwerkje geworden.
 6. Zorg dat de kids kunnen blijven zitten. Denk aan een plaspauze vooraf, leg alles van tevoren klaar, rangschik het ook in de juiste volgorde. Voorkom dat ze opstaan. Wat zij op hun schoot hebben liggen, moet daar blijven.
 7. Ze kunnen uiteraard niet voorgoed blijven zitten. Daarom pak jij de stofzuiger, of kruimeldief, en je zuigt alles weg. Niet alles, ik moet niet liegen.
 8. Pak daarna de poetslap en boenen maar tot 2020.

De kerstballen hangen inmiddels in de boom. De kids zijn reuzeblij en ik ben een ervaring rijker. Over 10 jaar gaan we weer overstappen op andere kleuren. Lekker makkelijk en beter voor mama haar hart. Ik ga even boenen. Hohoho 🙁

Ik deel mijn grappige en minder leuke momenten ook op InstagramTwitter en Facebook. Volg Moedertje_Lief en deel jouw avonturen ook met mij.

Uitgelichte foto: Door fotohunter / Shutterstock

Visited 62 times, 1 visit(s) today

Hoogbegaafd maar niet gelukkig

Na een aantal jaar worstelen is er voor ons eindelijk duidelijk wat er zo bijzonder is aan Pepijn. Hij heeft een milde vorm van autisme ...