Vuurwerk en kinderen, wel of niet doen

kinderen en vuurwerk

Vuurwerk, wel of niet? Ieder jaar steken wij een paar vuurpijlen af, gooien wat rotjes op de grond, branden wat sterren, knalerwten mogen we ook niet vergeten. Altijd heel gezellig. Nu wil zoonlief van bijna 9 meer. Hij wil de grote vuurpijlen afsteken. Het lange lont alleen vasthouden. Hij wil doen wat alle jongens uit zijn klas mogen. Ja iedereen mag het mama, is niet eerlijk! Maar is vuurwerk nog wel zo normaal of denken wij er tegenwoordig anders over?

Vuurwerk is eng en gevaarlijk

Vuurwerk kan eng en gevaarlijk zijn. Mijn dochter van 4 heeft er daarom niets mee. Stoere broer van 9 vindt alles aan vuurwerk fantastisch en dat vind ik weer niet zo leuk. Vroeger toen ik klein was, vonden mijn ouders vuurwerk doodnormaal. Wij woonden in een buurt waar iedereen buiten stond en samen bewonderden wij al het moois. Mijn buurman had altijd het mooiste vuurwerk uit de buurt en hij woonde 2 huizen verderop dus dat was altijd genieten. Maar nu ik zelf kinderen heb, blijf ik het liefst weg bij vuurwerk. Het zal je maar gebeuren, stel dat het lontje te kort is, het vuurwerk sneller knalt dan gewenst, dat er een vuurpijl omver valt en de verkeerde richting opgaat. En dit alles overkomt je gegarandeerd als je met vuurwerk aan de slag gaat. Maar waarom ik zo angstig ben? Nou, als je bent opgegroeid met die enge SIRE reclames, je bent een rund als je met vuurwerk stunt, dan snap je mij wel.

Ouders slaan zelf door met vuurwerk

Sommige ouders hebben er 0 moeite . Die staan zonder vrees aan de kant toe te kijken terwijl kindlief zak na zak afschiet. Enkele gevallen zie ik zelf vuurpijlen afsteken zonder echt op de kinderen te letten. Die daar dan ook handig gebruik van maken. Wat nog mooier is, lekker lopen zuipen op Oud & Nieuw en dan knallen! Lekker lallend door alles en iedereen heen lopen, grapjes maken, kortom alles doen waarvan ze de afgelopen weken tegen hun kinderen hebben gezegd niet te doen. En dan sta je er vervolgens zelf als een dorpsgek tussen met in de ene hand een halve fles champagne en in de ander een vuurpijl en aansteker. Happy New Year, weg hand. Alle regels overboord en ouders zijn ineens weer kind. Natuurlijk wil iedereen een gezellig Oud & Nieuw, maar ik eindig liever altijd met alle ledematen intact ;). Ik ben geen rund!

Mama ik ga voorzichtig doen, echt!

Hij wil vuurwerk, PUNT. Mama, ik doe voorzichtig. Er gaat toch nooit wat mis. Bij ons gebeurt er nooit wat. Ik kan dan ook niet anders dan dit beamen. Wij zijn heel voorzichtig, misschien wel te. Volgens mij kun je met vuurwerk nooit voorzichtig genoeg zijn. Ik heb hem nog nooit wat laten afsteken zonder begeleiding. Alles netjes op een afstand bekijken. Maar wat kun je allemaal doen als je toch besluit dat het erbij hoort? Ik heb jarenlang in Suriname vuurwerk afgestoken en bekeken en daar is het Chinees Nieuwjaar één grote happening waarbij je niet over straat kan, de rook is gewoon zo dik dat je niets ziet. Zo veel vuurwerk wordt er afgestoken. Dus ja, ik vind ook wel dat het erbij hoort. Maar wel op een verantwoorde manier, zover dit kan. Gelukkig kun je als ouder wel een aantal voorzorgmaatregelen treffen.

Hoe overleef je als ouder een avondje vuurwerk?

Zo een avondje per jaar kan fout aflopen, dat heeft die reclamecampagne van SIRE er wel ingestampt. Het kan echter ook heel goed aflopen en dat is in de meeste gevallen ook wat er gebeurt. Om er zo zeker mogelijk van te zijn dat het goed afloopt, zijn dit 4 belangrijke tips van Veiligheid.nl:

  • Gebruiksaanwijzing lezen – Ik lees van tevoren de gebruiksaanwijzingen door, maar ik doe dit ook met zoonlief erbij. Wij maken er een uitpak feestje van en gaan als gezin kijken wat wij dit jaar allemaal hebben en lopen dan ook even de regels door. Ik laat hem ook altijd zien waar het lont op het vuurwerk zit.
  • Vuurwerkbril dragen – Let wel op de juiste maat. Voor de jongste is dit altijd lastig. Die doe ik altijd de veiligheidsbril uit ons scheikundesetje op omdat die net als een duikbril verstelbaar is. Deze kun je overigens ook los kopen bij verschillende speelgoedwinkels maar ook bij doe-het-zelf zaken.
  • Aansteeklont gebruiken – Deze blijft natuurlijk constant branden dus let op! Niet alleen het vuurwerk kan zorgen voor gevaarlijke situaties.
  • Afstand houden – In paniek wegrennen na het aansteken, heeft geen nut en kan zelfs gevaarlijk zijn. Afstand nemen en houden is goed, maar doe ook dit met je volle verstand. Struikelend kom je niet ver.

Als jij dit jaar met je kinderen vuurwerk af gaat steken, succes ermee en denk aan de reclames van SIRE 😉

Ik deel mijn grappige en minder leuke momenten ook op InstagramTwitter en Facebook. Volg Moedertje_Lief en deel jouw avonturen ook met mij.

Uitgelichte foto ” kind met vuurwerk” Door Smolina Marianna/Shutterstock

 

Visited 30 times, 1 visit(s) today