Vraag van vandaag kaartenset – Review

Op een avond voor het avondeten zag ik mijn vier-en-een-half-jarige zoon, die de hele dag naar school was geweest, somber op de keukenvloer zitten. Ik ging naast hem zitten en vroeg: “Was vandaag een goede dag of een slechte dag?” In een plotselinge uitbarsting van openhartigheid vertelde hij me dat het een goede dag was geweest, maar het een slechte dag werd toen het meisje dat de week ervoor haar liefde aan hem had betuigd, hem vertelde dat ze nu met iemand anders wilde trouwen. 

Hoewel ik niet had verwacht dat ik zo vroeg al over het huwelijk zou praten, gaf ik mezelf stiekem een high-five omdat ik hem zover had gekregen om iets te vertellen over zijn dag. 

De meeste dagen, als ik vraag hoe het op school was, gromt hij gewoon “goed”. Als ik hem nu al niet veel kan laten vertellen, hoe kan ik er dan voor zorgen dat hij als tiener met me praat over problemen met meisjes – of wat er ook maar in hem opkomt?

Als leerkracht in het basisonderwijs en moeder van 3 weet ik als geen ander dat het voor veel ouders moeilijk is om hun kind te laten praten. We hoeven niet de beste vrienden van onze kinderen te zijn, maar iets meer dan een grom als we naar hun dag vragen, zou zeker leuk zijn. 

Als je kind aan de stille kant is, zijn er leuke manieren om vragen te stellen die een gesprek met je kind kunnen openen in plaats van af ​​te sluiten. Annelies Bobeldijk is opvoedexpert en bekend van het boek “Supermama’s bestaan niet”. Ze heeft nu ook een heel handige kaartenset ontwikkeld waarmee je mooie gesprekken met je kind op gang kan brengen. 

De vraag van vandaag

De kaartenset “De vraag van vandaag” bestaat uit 50 kaartjes voor 50 mooie gesprekken. Op elke kaart staat een originele vraag om aan je kind te stellen, tijdens het avondeten of het naar bed brengen. 

Op iedere kaart staat één hoofdvraag met daarbij nog een aantal vragen om door te vragen. Ik zal een paar voorbeelden geven: 

Vraag: 

Welk sprookjesfiguur zou jij graag willen zijn? 

Om door te vragen: 

  • Wat lijkt je daar leuk aan?
  • Wat zou je doen als je dat sprookjesfiguur was?
  • Welk sprookjesfiguur zou je helemaal niet willen zijn? 
  • Waarom niet?

Vraag:

Wat zou er gebeuren als je een hele dag niet mocht praten? 

Om door te vragen: 

  • Hoe zou je dan laten weten dat je honger hebt?
  • Hoe zou je aan iemand vragen of hij met je wil spelen?
  • Wat zou je doen als je gevallen bent?

Vraag:

Het is nacht. Iedereen slaapt. Jij bent de enige die wel wakker is, wat zou je allemaal gaan doen?

Om door te vragen:

  • Welke dingen zou je doen die je overdag eigenlijk niet mag?
  • Wat zou je allemaal eten en drinken?
  • Waar zou je mee gaan spelen?

Wat vinden wij van de Vraag van vandaag kaartenset?

Met deze kaartenset, die ook nog eens heel mooi is vormgegeven ga je op een fijne manier met je kind in gesprek. Zo versterk je de band met je kind en leer je je kind nog beter kennen en begrijpen. 

Bij ons ligt het doosje met kaarten standaard op de eettafel. Tijdens het eten trekken we om de beurt een kaart en gaan we in gesprek. Dit is niet alleen leuk om te doen met mijn jongste zoon. Ook mijn oudere kinderen van 14 en 17 vinden het leuk. Ik ontdekte dat mijn kinderen een bijzonder creatieve, emotionele en ontroerende kant hebben.  De vragen zijn stuk voor stuk goed bedacht. Soms grappig, soms een vraag waar je ook zelf even echt na moet denken.

de vraag van vandaag kaartenset

Ook in de klas zet ik ze regelmatig in. Tijdens een kringgesprek, ik zoek dan van te voren wat vragen uit die ik wil bespreken. Of ik laat een kind een kaart trekken. Dan kunnen we daar even fijn over filosoferen.

Wat ik met name zo leuk vind, is dat alle vragen steeds weer uitlopen op een mooi gesprek met mijn kinderen. En, toegegeven, soms wekken de vragen een pittige discussie op, bijvoorbeeld na de vraag “welke regel in huis zou je willen veranderen?”. De kinderen kwamen met goede argumenten en dus, hebben de kinderen me zover gekregen om de bedtijd voortaan maar een halfuurtje later te zetten. Het was het waard. 

Je koopt de kaartenset hier voor €15,95. 

 

Visited 62 times, 1 visit(s) today