Het is weer gezellig aan tafel

Jullie zijn het niet gewend van mij, maar ik schrijf weer een artikel over eten. Ik doe het maar weinig, maar ik heb helemaal de smaak te pakken. Er is namelijk iets fundamenteels veranderd in mijn huishouden! Ik had het niet meer voor mogelijk gehouden, ik ben door het dolle heen want het is gelukt hoor! Nou ja, er is nog ruimte voor verbetering maar we zijn goed op weg :-).

Het is namelijk weer gezellig aan tafel tijdens het eten. Niet alleen gezellig, iedereen eet zo’n beetje alles wat ik ze voorschuif, zonder commentaar. Af en toe krijg ik zelfs een lovende reactie! Ja echt! Gisteren nog, zei Liam, “hm, mam dit is niet vies“. Ik weet het, het enthousiasme spat er nog niet vanaf, maar het is niet meer zo dat ze al bij voorbaat al roepen “bah, dat lust ik niet“. Ik zal je vertellen hoe ik dat voor elkaar heb gekregen.

Weg met de drie P’s

Heel simpel eigenlijk, ik kook alleen nog maar gerechten die de kinderen lekker vinden. Jâh, zul je denken, zo kan ik het ook; iedere dag de drie P’s op tafel! Maar nee, er komt bij mij nog maar zelden pannenkoeken, pizza of patat uit de keuken. Ik heb ontdekt dat mijn kinderen best culinaire fijnproevers zijn als ik het maar goed breng en de juiste smaken combineer.

Als ik aardappels, schnitzel en bloemkool op tafel zet worden ze daar niet echt blij van, ze eten het wel, maar niet van harte. Zet ik daarentegen witte rijst met kipnuggets voor dan doen ze net alsof ik een vier-sterren chef ben. Ik heb dus geprobeerd dit soort gerechten te combineren om er een lekkere maaltijd voor de kinderen van te maken waarmee ze ook genoeg groenten binnen krijgen.

Het zit hem in de voorbereiding

Ik zal illustreren hoe een van mijn succesgerechten tot stand komt. Het zit hem namelijk vooral in de voorbereiding en dat begint al in de supermarkt.

  • Ik ga samen met mijn zoontje boodschappen doen bij Albert Heijn en vraag hem wat hij wil eten. Natuurlijk roept hij “Kipnuggets“. Ik zeg direct “Ja, goed idee“: Positief benaderen (dat moet je mantra worden).
  • Direct daarna stel ik voor dat we samen samen zelf kipnuggets kunnen maken. Dan mag hij het vlees uitzoeken en helpen bakken. Nou, dat vindt hij hartstikke leuk. Uiteraard heeft hij niet in de gaten dat we gewoon kipblokjes pakken. In zijn ogen zijn het ongebakken kipnuggets. So far So Good.
  • Vervolgens laat ik hem de keuze: rijst of aardappels. Zorg dat ze altijd het gevoel hebben dat ze zelf mogen beslissen. Natuurlijk laat je ze kiezen uit twee gezonde opties. Sam kiest rijst.
  • Ik vertel hem dat het ontzettend lekker is om een sausje bij de rijst en de kipnuggets te eten. Ik zie zijn gezicht betrekken, want hij begint iets door te krijgen. Direct herpak ik mezelf en roep enthousiast; “laten we samen een sausje uitkiezen“.
  • Bij het schap met de verse pasta sauzen en curry’s laat ik hem de verschillende opties zien. Hij is nog niet helemaal overtuigd van de oprechtheid van mijn intenties.  Ik lees daarom bij iedere verpakking voor wat er op het etiket staat. Hij kan nog niet lezen, dus ik laat mijn fantasie de vrije loop.
  • De verse curry bloemkool is Zeeroversaus, de verse pastasaus tomaat en olijf noem ik Rode Monster Pasta en de pastasaus gele paprika en gegrilde groente doop ik om tot Gele Dinosaurus Prut. Zoals verwacht gaat hij voor de zeeroversaus.
  • Ik gooi nog een paprika in het wagentje want ik weet dat hij dat zo uit het vuistje graag eet. Ik verwacht geen problemen als ik straks ook nog wat extra in het pannetje gooi.

25% korting op de Verse Curry's en pastasauzen

Deze week zijn de verse curry’s en pastasauzen van de Albert Heijn in de bonus. Je krijgt dan 25% korting. Ze zijn best lang houdbaar en ze kunnen in de vriezer. Dus het is de moeite waard om een voorraadje in te slaan!

Verse curry's en pastasauzen van Albert Heijn in de bonus.

Laat je peuter helpen met koken

Thuis gaan we aan de slag met het klaarmaken van het eten. Ik vraag zijn hulp, vindt ie leuk want hij mag toch niet op zijn ipad. Op een stoel staat hij naast me. Ik snijd eerst de paprika in stukjes, welke hij direct opeet. Ik vraag hem of ik ook wat paprika zal snijden voor in de saus. Hij vindt het prima. Dit gaat de goede kant op.

Hij mag helpen door het pannetje roeren waar de “kipnuggets” in liggen te bakken (dit zijn dus geen echte kipnuggets, maar gewoon blokjes kipfilet). Ik kook de rijst in een ander pannetje. Als de kip gaar is mag hij de paprika erbij gooien. Wat voelt hij zich groot, helemaal zelf koken en wat zal papa straks trots op hem zijn. Daarna is het tijd voor de zeeroversaus (oftewel de AH verse curry bloemkool). Het ziet er lekker uit en ruikt heerlijk. Als een volwaardig chefkok staat hij met zijn spatel door het pannetje te roeren.

Eenmaal aan tafel vertelt hij dat we vandaag zeeroverkipnuggets met rijst eten en dat hij het gekookt heeft. Maar iedereen moet nog wel even wachten met eten… er moet eerst een foto van gemaakt worden (van wie zou hij dat nou hebben??).  Na 10 minuten waren alle borden leeg!

Mission accomplished.

Zo fijn dat je je kleintjes nog kunt manipuleren…

De verse pastasauzen en curry’s van Albert Heijn

Hoewel dit een gesponsorde post is heb ik dit artikel vooral geschreven omdat ik de sauzen echt lekker vind.  In een vorig artikel schreef ik al over het grote succes van de verse pastasaus rode paprika-gedroogde tomaat.  Deze sauzen zijn anders dan andere kant en klare sauzen. Ze zijn wat dikker en minder zout of zoet. Je kunt er naar smaak dus nog wat kookroom of wat zout aan toevoegen. Met wat extra groenten zet je in een hand omdraai een gezonde maaltijd neer.

Lees ook wat Pauline deed met de verse sauzen en curry’s van Albert Heijn: Alles door een sausje

Er zijn veel verschillende soorten sauzen, je kunt dus makkelijk variëren en je hoeft niet 3 keer per week hetzelfde voor te zetten. Het zijn behoorlijk grote potten die ruim voldoende zijn voor een gerecht voor 4 volwassenen, eigenlijk is één pot teveel voor ons gezin. Ik gebruik daarom de restjes door een andere saus, in een roereitje of geklopt door een omelet. Dat geeft het een lekkere pittige bite en hoef je niks weg te gooien.

Deze week zijn de verse pastasauzen en curry’s van Albert Heijn in de Bonus en krijg je 25% korting. Snel een paar potten inslaan dus, ze zijn best lang houdbaar en bovendien kun je ze invriezen :-).