Tot wanneer mag je kind je naakt zien?

Samen douchen

Als moeder van 3 kinderen is het bij ons thuis niet de vraag óf mijn kinderen me naakt zien, maar eerder hoe vaak ze me naakt zien. Als ik in bad zit loopt mijn 4 jarige kleuter in en uit om zijn alle nieuwe liedjes die hij geleerd heeft te laten horen. Als ik op het toilet zit vindt mijn andere zoon dat dat hét aangewezen moment is om zijn dag even door te nemen. Als ik sta te douchen vraagt mijn dochtertje of ik alsjeblieeeeeft nog één keertje mijn billen tegen de glazen douchewand wil drukken. Ze vind het hilarisch.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ali B (@alibspec) op


Voor mij, ik denk nooit eigenlijk. Mijn moeder gaat nog steeds rustig naar de w.c. met de deur open als ik of mijn zus in de buurt zijn. Geen probleem mee.

Maar is het misschien anders, afhankelijk van het geslacht van de ouders en kinderen? Zouden jongens hun moeder en meisjes hun vader in vol ornaat moeten zien rondlopen? Schrijver Rita Templeton werd uitgemaakt voor pervert, pedofiel en de slechtste moeder ooit toen ze een stuk schreef voor Scary Mommy over hoe ze haar jonge zonen haar lichaam in volle glorie laat zien. Haar gedachten hierbij begrijp ik wel: “Ik wil dat mijn kinderen me zien zoals ik ben. Zo krijgen ze een echt beeld van het vrouwenlichaam. Met rondingen, kuiltjes en wiebelende stukjes enzo.” Schreef ze. “Niet gephotoshopt, extra dun of met siliconen opgevulde borsten, wat ze in de bladen en op social media voorbij zien komen.”

samen douchen met kind

Volgens Avital Norman Nathman, een voormalig leerkracht en de schrijver van “The Good Mother Myth” draait het om het gevoel – en dat geld voor zowel de ouders als het kind. “van naakt zijn, als het binnenshuis en 100% non-seksueel is, krijgt je kind echt geen trauma, en al helemaal niet als je beiden er hetzelfde gevoel bij hebben, als je het beiden prima vindt en het geheel vrijwillig is” zei ze tegen CNN

Op verschillende social media kanalen schrijven moeders en vaders dat ze hints van hun kinderen kregen wanneer zodra ze er zich er niet meer prettig bij voelden om naakt te zien of te zijn. De leeftijd waarop dat gebeurt varieert, meestal vanaf een jaar of 4 tot negen of 10 jaar oud. Dan moet ineens de badkamer deur op slot en zal je kind eerst voorzichtig kloppen voordat ze je slaapkamer binnenstormen.

Afbeeldingen Kinderen in douche Door Svetlana Fedoseyeva en Dmitry Lobanov / Shutterstock