Openbaar borstvoeding geven, moet dat nou?

Openbaar borstvoeding geven

Ik las van de week op op het Facebook kanaal van Melkpunt het verhaal van een moeder die bij de Media Markt borstvoeding aan het geven was en volgens haar zeggen daarom uit de Media Markt werd gezet. Ik was natuurlijk net als alle andere bezoekers van Melkpunt verontwaardigd. Maar nu komt het hele verhaal naar buiten en ben ik toch aan het denken gezet.

Belachelijk toch?! Of toch niet…?

De mevrouw was midden in de Media Markt gaan zitten op een – de moeder zegt een bankje, de Media Markt zegt een pallet – In beide gevallen, geen probleem natuurlijk. Als die mevrouw daar wil gaan zitten voeden, moet ze zelf weten. De moeder vertelt dat er een medewerker haar kwam vertellen dat ze niet in de Media Markt mag voeden. De mevrouw vraagt waar dit staat in hun voorwaarden en vraagt om de manager. Deze manager zegt ook dat ze niet in de Media Markt mag voeden. De moeder werd boos en er ontstond een discussie waarop de moeder uit de Media Markt is gezet. Belachelijk toch?!  Of toch niet…?

Nu komt Media Markt met een reactie. De moeder werd níet verboden om in de Media Markt te voeden, maar er werd haar een andere locatie aangeboden waar ze meer privacy heeft. Ook werd haar gevraagd of ze anders misschien een dekentje over haar kindje wilde leggen tijdens het voeden. De Media Markt geeft aan dat de moeder geen Nederlands sprak en dat ze waarschijnlijk niet goed begreep wat de medewerkers nou echt bedoelde. De mevrouw is volgens de Media Markt er niet uit gezet omdat ze voedde maar omdat ze een relletje veroorzaakte.

Haar woord tegen het woord van Media Markt

Ik weet nu niet zo goed wat ik hiermee aan moet. Het is het woord van de moeder tegen het woord van de Media Markt. Welk verhaal nu precies de waarheid is weet ik niet. Maar beide verhalen in acht nemende denk ik er het volgende van. Ik heb mijn drie kinderen borstvoeding gegeven en dat deed ik ook in het openbaar. Tja, soms heeft je kindje honger en dan kun je niet even wachten tot je thuis bent.

Het is mijn recht om mijn kindje te voeden waar en wanneer ik wil. Daar mag niemand iets van zeggen. Ik zorgde wel altijd dat ik op zo’n manier ging zitten dat ik niet open en bloot zat te voeden. Zowel voor mijn eigen privacy maar ook omdat ik weet dat sommige mensen er aanstoot aan geven als ze iemand zien voeden. Dat kan ik me voorstellen en ik kies ervoor om daar rekening mee te houden. Geen enkel probleem. Dus waarom die mevrouw nou persé midden in de Media Markt moet gaan zitten voeden vind ik een beetje vreemd. Waarom kiest zij er niet voor om rekening te houden met anderen?

Nu komen er waarschijnlijk veel opmerkingen als:

Wat is er zo aanstootgevend aan een borstvoedende moeder?

Inderdaad, ik vind het ook niet aanstootgevend, ik vind het zelfs mooi om zo’n kindje aan de borst te zien. Maar er zijn nu eenmaal mensen die het wel vervelend vinden om naar te kijken.

Als ze het vervelend vinden, dan kijken ze toch weg?

Ja, maar ja, dan is het “kwaad” al geschiet, dan staat het al op je netvlies gebrand en kun je het niet meer on-zien.

Borstvoeding geven is heel normaal en natuurlijk, waarom mag dat niet en plein public?

Inderdaad, borstvoeding geven is normaal en natuurlijk en dat moet je ook altijd en overal mogen doen. Mij gaat het er vooral om dat het niet altijd zo opvallend hoeft. Je gaat de luier van je kindje toch ook niet in het midden van de Media Markt verschonen? Poepen is ook natuurlijk en normaal voor een baby. Daar kunnen mensen aanstoot aan geven, daar hou je ook rekening mee. Als er geen aparte babyverschoonruimte is, dan doe ik het ergens in een hoekje waar niet iedereen er van hoeft mee te genieten. Datzelfde geld voor borstvoeding. Als er geen geschikte ruimte is waar ik kan voeden zonder dat iedereen mee moet genieten dan zorg ik dat ik ergens minder opvallend ga zitten.

Waarom moet ik rekening houden met anderen? Zij moeten maar rekening houden met mij en mijn kindje

Natuurlijk moet je rekening houden met anderen, iets met waarden en normen. En als het verhaal van de Media Markt klopt hebben zij ook rekening gehouden met haar door haar een andere locatie aan te bieden. Waarom nou toch allemaal zo moeilijk doen? Het is natuurlijk een ander verhaal als de Media Markt haar geen andere betere locatie heeft aangeboden en haar alleen verboden daar te voeden. Dan heeft de Media Markt geen rekening gehouden met haar en haar baby. Maar goed, ik was er niet zelf bij dus ik weet niet wat er écht is gebeurt.

Waarom dit betoog?

Er is zoveel discussie over openbaar voeden en veel vrouwen voelen zich achtergesteld of gediscrimineerd omdat ze openbaar voeden. Dat is een slechte zaak en daar moet verandering in komen. Maar die verandering komt er niet door confrontaties op te zoeken. Laten we allemaal een beetje rekening houden met elkaar en vrouwen die openbaar voeden niet veroordelen of terechtwijzen en als wij borstvoedende moeders proberen rekening te houden met mensen die het niet prettig vinden om het te zien en proberen een plekje te vinden waar jij je prettig voelt en toch niemand “stoort”. Ik denk dat er dan binnen no-time veel meer begrip komt voor openbaar borstvoeden!

Uitgelichte foto: Shutterstock