Middagje TV kijken mag

Ik las laatst weer een artikel over hoe slecht het wel niet is om kinderen TV te laten kijken. Vooral het gegeven dat kinderen die meer dan 2 uur per dag TV kijken vaker te zwaar zijn trek ik me erg aan. Is het nou werkelijk zo slecht voor kinderen? Ik ging op onderzoek uit.

Peter Nikken, hoogleraar mediaopvoeding aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam, denkt van niet. Er zijn wel verbanden tussen veel mediagebruik en obesitas en ontwikkelingsproblemen bij kinderen. Zo vertonen kinderen die veel TV kijken vaker agressief gedrag en hebben ze vaker ADHD. Ook hebben kinderen die vaak TV kijken vaker een taalontwikkelingsachterstand en lopen ze over het algemeen vaker achter op school. Maar, zegt hij, een verband wil nog niet zeggen dat deze problemen ook door het mediagebruik worden veroorzaakt.

Zo kan het ook zijn dat ouders die hun kinderen veel TV laten kijken wat makkelijker zijn in het geven van veel snacks, snoep en frisdrank en dat ze daardoor sneller dik worden. Of als een kind al ADHD heeft, kan het juist voor de ouders wel even makkelijk zijn om je kind wat extra TV te laten kijken voor de nodige rust in huis.

Veel tv kijken hoeft dus niet perse slecht zijn voor kinderen, maar het is wel noodzaak dat ouders in de gaten houden hoe de kinderen ermee omgaan. Liggen ze de hele middag met een zak chips languit op de bank TV te kijken of zitten ze actief (bijvoorbeeld op de rand van de salontafel) met een appel in de hand even TV te kijken en gaan ze daarna weer een half uur trampoline springen? Die van mij heeft denk ik genoeg beweging op een dag en snoepen doet hij bijna niet. Wat extra TV kijken mag dus wel denk ik. Ik voel me in ieder geval niet meer zo schuldig als ik straks Netflix weer even aan zet!

 

Visited 9 times, 1 visit(s) today
netflix