Mensen die kerstversiering (vroeg) ophangen zijn gelukkiger

kerstversiering

De postbode belt aan met twee pakketjes voor ons en eentje voor de nieuwe buurvrouw. In ons appgroepje stuur ik haar nog dat ik, zoals een goede buurvrouw betaamt, haar pakketje heb aangenomen. Hysterisch appt ze terug: ‘YES! MIJN KERSTLAMPJES! Oh, jullie gaan me zó intens haten!’ Wat zij nog niet weet, is dat ik net zo gek ben met Kerstversiering. Bring it on, Buuf!

Kerstversiering

Je houdt ervan, of je haat het: volledig versierde huizen met lampjes en allerhande kerstversiering. Ikzelf behoor duidelijk tot de eerste groep. Ik ben dól op versierde ramen, voortuintjes en kerstlampjes. Het is immers the most wonderful time of the year! Ja ik ben er ook zo één die intens gelukkig wordt wanneer Skyradio de programmering op 1 december weer op Kersthits zet en ik heb inmiddels alle nieuwe Kerstfilms op Netflix allang gezien. Ik word warm van binnen bij het aanzien van Kerstmarktjes, carolsingers en de geur van dennenbomen en kampvuurtjes. Ik hou van Kerst.

Met de paplepel ingegoten

Uitbundige Kerstversiering is me met de paplepel ingegoten. Mijn moeder is net een ekster en houdt van alles dat glimmend is. Mijn ouderlijk huis was in de decembermaand dan ook een (niet zo veilige) aaneenschakeling van stekkerdozen die de meest kleurrijke lampjes van stroom deden voorzien. Al onze in de loop der jaren zelfgemaakte Kerstknutsels werden opgehangen en de boom werd uitbundig versierd. Iedere avond de kaarsjes aan, helemaal knus.

Ook mijn tante heeft me de liefde voor kerstversiering aardig bijgebracht. Zij staat er bekend om dat ieder jaar haar woonkamerraam is voorzien van een handgeschilderde kerstafbeelding, het liefst met beren. Zodat het lekker matcht bij haar inmiddels meer dan 700 verschillende Kerstbeertjes verzameling. Zie je, het kan altijd gekker.

Mensen die hun versiering vroeg ophangen zijn gelukkiger

Hoewel de meeste Kerstversierders voor gek worden verklaard door hun omgeving, heeft het vroegtijdig versieren van het huis een goede uitwerking op het menselijk welbevinden. Steve McKeown, psychoanalist, probeerde het op de volgende manier uit te leggen:

“Hoewel er diverse – redenen kunnen zijn waarom iemand obsessief zijn kerstversiering vroegtijdig wil ophangen, vooral uit nostalgische redenen om de magie te herbeleven of te compenseren voor eerdere verwaarlozing. In een wereld vol stress en spanning willen mensen zich associëren met dingen die ze gelukkig maakt en Kerstversiering is iets wat de sterke gevoelens uit hun jeugd oproept. Kerstversiering is simpelweg een anker naar dat blije, magische gevoel uit hun jeugd. Het vroegtijdig ophangen van Kerstversiering verlengt dat gevoel.”

Compenseren voor moeilijke gevoelens

Hoewel we hier in Nederland vooral voor gek of Tokkie worden uitgemaakt als we ons hele huis volhangen met Kerstversiering, is er uit Amerikaanse onderzoeken gebleken dat mensen die hun huis versieren juist vriendelijker en opener overkomen op hun buurtgenoten. Amy Morin, psychotherapeut en schrijfster van ‘De 13 geboden, Dertien dingen die mentaal sterke mensen niet doen’ stelt het volgende:

“Het feestseizoen roept een zweem van nostalgie op. Nostalgie helpt mensen zich te spiegelen aan hun eigen verleden en helpt ze zichzelf te begrijpen. Voor velen is het ophangen van Kerstversiering een manier om zich weer even te voelen zoals in hun jeugd. Het kan een bitterzoet gevoel zijn. De feestdagen kunnen herinneringen oproepen aan mensen die er niet meer zijn. De Kerstversiering ophangen kan een manier zijn om zich weer een beetje samen te voelen met die persoon.”

Verwondering alom

Gaan we niet ook massaal naar de tuincentra, om naar de Kerstshows te kijken? Ik beken eerlijk, ik ben al geweest hoor en een tweede tripje staat al op de planning. Want niet alleen ik kijk mijn ogen uit bij de prachtige versierde afdelingen, ook mijn kleine meisje vindt de lampjes prachtig. En is dat ook niet een groot gedeelte van mijn liefde voor Kerstversiering? De blik in de ogen van mijn meisje? Hoe verwonderd ze kan kijken naar de lampjes, de glimmende ballen en het rijdende treintje door het Kerstdorpje? Zou ik stiekem ook niet een beetje terug willen naar dat gevoel dat alles gewoon nog simpelweg mooi en prachtig was?

Ben je echt gelukkiger als je je Kerstversiering ophangt?

Als ik om me heen kijk, worden mensen zachter van Kerstversiering. Het is een ingang om weer even met je buren een praatje te maken, of om iemand te complimenteren met zijn kunstwerk. Het maakt mensen weer even een tandje liever voor elkaar, iets wat we in de huidige maatschappij best wel kunnen gebruiken. Of je daadwerkelijk echt gelukkiger wordt van het ophangen van Kerstversiering, dat kan niemand voor jou bepalen. Zoals ik eerder al zei, je houdt ervan, of het is je een doorn in het oog.

En dat is prima hoor.

Er is natuurlijk ook iemand die de Scrooge moet zijn in het verhaal!

Uitgelichte foto: “Kerstversiering” Door Hannamariah

Visited 43 times, 1 visit(s) today