De langste trechterglijbaan ter wereld – met de billen bloot

Ik zag je daar vandaag in het zwembad. Ik zag je daar, in je blauw met turquoise badpak, met je jongens, rennen en spelen. Ik zag je onder die enorme emmer water staan. Ik zag je van de glijbaan roetsjen, je hoofd schuddend van het lachen. Ik zag je, lak hebbend aan wat anderen dachten van je “zwembandjes”. En ik bewonderde je, schaamde me en vond mezelf stom omdat ik in mijn korte broek en T-shirt aan de zijlijn zat toe te kijken, terwijl mijn man met onze kinderen nog een keer van de glijbaan ging.

Ik denk dat er veel moeders zijn die dit tafereeltje zullen herkennen.

Ik wil je vertellen hoe vorig weekend voor mij bepalend zal zijn voor de rest van de zomervakantie. Laat ik bij het begin beginnen, met de billen bloot! (dit is figuurlijk dus hé, ik ben niet met de billen bloot van die glijbaan gegaan hoor). We waren te gast bij Hof van Saksen. Ze hebben daar namelijk wéér een nieuwe glijbaan geopend: De “Saltato”. Dit is de langste trechterglijbaan ter wereld.

Langste trechterglijbaan van de wereld

Langste trechterglijbaan van de wereld

Tijdens de opening zag ik de ene na de andere gast met veel lol uit die glijbaan schieten, maar ik niet. Ik baalde. Ik baalde dat ik niet net zoals die andere moeder gewoon hup, in bikini met haar twee kinderen in de band stapte en zonder schaamte van die glijbaan genoot.

Het was op dat moment dat ik besloot me er ook niks meer van aan te trekken. Als mijn kinderen terugdenken aan dit weekend, dan wil ik niet dat ze mij herinneren zittend aan de kant. Ik wil dat ze herinneren dat ze bij mij op school zaten, dat ze me bij mijn schouders vasthielden. Ik wil dat ze mijn zwaar overdreven kreten van angst vreugde herinneren. Ik weet zeker dat ze geen moment zullen denken “goh, mama heeft best een dikke kont”.

Ik beloofde mezelf, daar in dat zwembad van Hof van Saksen, dat ik nooit meer aan de zijlijn ga zitten. Ik zal een middagje zwemmen niet meer overslaan omdat ik geen badpak wil dragen. Ik zal een ijsje niet afslaan als mijn zoontje me smeekt er samen een te gaan halen. Ik zal geen calorieën meer invoeren op mijn telefoon. Ik zal mijn badpak dragen.

En ik zal het doen en aan jou denken, lieve andere moeder in het zwembad.

Dus daar liep ik, in mijn badpak (hey, een badpak ja, geen bikini, je moet ook niet gaan overdrijven).

Mijn oudste wilde heel graag samen met mij van die nieuwe glijbaan. We pakten een dubbele band liepen de 1000 treden (het leken er duizend, maar waren er vast een stuk minder) naar boven.

Met mijn nieuw herwonnen zelfvertrouwen liep ik naar boven, maar met iedere trede zakte de moed mij in de spreekwoordelijke schoenen (want blote voeten). Niet omdat ik mij niet prettig voelde in mijn badpak, maar hey, de langste trechterglijbaan ter wereld..!

Hoe lang is het geleden dat ik van een glijbaan ben afgegaan? En nu pak ik meteen de vuurdoop en ga ik direct voor déze uitdaging? Nou ja, niet nadenken, mijn zoon heeft de “Saltato” inmiddels al 5 keer gedaan, hoe erg kan het zijn? Bovendien, de lach op zijn gezicht en zijn opwinding dat hij nu een keertje met mij mag, daar doe ik het toch voor?!

Daar zaten we dan, ik achterop hij voorop, vol spanning te wachten tot het licht op rood sprong. Voor ik het in de gaten had werden we bijna 200 meter door vier trechters met een doorsnede van 5 meter heen en weer geslingerd. Ik begreep direct waar de naam “Saltato” voor deze glijbaan vandaan komt. Saltato staat voor muzikale sprongen en is een knipoog naar de opera van Carmen van Bizet. Net als in de opera begint de Saltato eerst kabbelend, maar al snel raast het tempo omhoog en ga je al golvend door de buizen om vervolgens met een donderend geraas de laatste trechter te verlaten.

Wauw

Nog een keer, Nog een keer. Dit keer was het niet mijn zoontje die deze kreten riep. Ik wilde nog een keer! Wat een ervaring!

Ik had de smaak te pakken en genoot de rest van de middag van de andere glijbanen. De Bombo, de grootste indoor waterglijbaan ter wereld met een vrije val van maar liefst 10 meter, de Intenso, de hoogste bandenglijbaan van de Benelux met mooie lichteffecten, en de Presto, de steilste speedslide van Nederland, voor de ultieme adrenalinekick.

Ik ben zo blij dat ik die ochtend besloot mee te doen met mijn kinderen, dit had ik niet willen missen.

Ik kan wel zeggen, de Saltato was een eye-opener. Waar ik vroeger het liefste genoot van een lekker dik boek in de luxe huisjes van Hof van Saksen (wij zijn inmiddels al 6 keer geweest) heb ik het dit weekend helemaal anders aangepakt. In plaats van mijn man met de kinderen op pad te sturen ben ik dit keer zelf met de kinderen alle nieuwe dingen van het park gaan ontdekken. Want naast de extra glijbaan is er nog veel meer bijgekomen in dit prachtige park.

Zo is vorige maand de Family Adventure Golfbaan in gebruik genomen: een 18-holes baan voor het hele gezin. Er is een gloednieuwe 10-er Lodge, een mooie handboogschietbaan en een Archeologie en Kook Academie, die een aanvulling zijn op de negen andere Kinder Academies.

Wij overwegen de komende zomervakantie voor de 7e keer een huisje te boeken bij Hof van Saksen!

Visited 62 times, 1 visit(s) today