Kos met Kinderen: Aanrader!

De Nederlandse herfst ontvlucht ik graag en een mediterraan land heeft mijn voorkeur vanwege het eten en het klimaat. Een uitnodiging van het Grieks Verkeersbureau om [tp-poi long=”27.287722799999983″ lat=”36.8915064″ placeId=”ChIJNYvAtmf-vRQR3dybRvjEnJ4″ presentation=”span” durationQty=”” durationUnit=”h” props=””]Kos[/tp-poi] te komen verkennen pak ik dus met twee handen aan. Wat een heerlijkheid! Vijf dagen zon! Althans, daar ga ik in al mijn optimisme van uit.

Kos strand

[tp-poi long=”27.265399600000023″ lat=”36.9062709″ placeId=”ChIJsyU58SwJvhQRhvJbQ4MZLAU” presentation=”h2″ durationQty=”” durationUnit=”h” props=”” url=”https://www.tui.nl/zonvakantie/griekenland/kos/kos-stad/blue-lagoon-resort/?q=1&gclid=EAIaIQobChMI_JW9iISJ1wIVVxbTCh1nzA_SEAAYASAAEgIP7PD_BwE”]Blue Lagoon Resort[/tp-poi]De kansen op zon in oktober op Kos zijn best groot en mijn optimisme laat me niet in de steek: als we na een perfecte TUI vlucht aankomen is de zon net onder maar belooft een heldere hemel meer van het zomergoud voor morgen. Blue Lagoon Resort heet het hotel. Met zo’n naam zijn mijn verwachtingen tot aan de hemel gerezen. Het is een all inclusive resort. Daar moet ik even aan wennen. Het bandje om je pols, de grote eetgelegenheden… Mijn kinderen zijn meteen al fan: 7 zwembaden, waarvan een aantal met glijbanen en 5 restaurants hebben ze op internet gelezen. Wie kan daar nu twijfels bij hebben?

De volgende ochtend al, geef ik toe: het is wel relaxed. Ik doe namelijk niks. Daar waar ik gewend ben om te moeten bedenken waar we ontbijt vandaan halen, welke bestemming we bezoeken en waar het mooiste strand is, hobbel ik nu loom naar een ontbijtruimte. Ik opper nog even om de kinderen te verplichten met fruit te beginnen, maar besluit daarna alles los te laten en zie zoonlief gelukzalig in zijn chocolademuffin bijten. Het is vakantie…

We zwemmen, we spelen een potje volleybal en de kinderen vermaken zich in de speelruimtes en het zwembad. En ik lees een boek. Een boek, je weet wel, zo’n ding met veel letters waar je minimaal een paar uur voor met rust gelaten moet worden… Ik was bijna vergeten hoe dat was, jezelf helemaal verliezen in een verhaal. Maar dat kan dus want de kinderen zijn al lange tijd zoet. Activiteit na activiteit wordt er georganiseerd en ze zijn verrukt dat ze zelf drinken en ijsjes mogen halen.

[tp-poi long=”27.259232200000042″ lat=”36.8765715″ placeId=”ChIJkzywvbAIvhQRAYLtNoXohfA” presentation=”h2″ durationQty=”” durationUnit=”h” props=”” url=”https://nl.wikipedia.org/wiki/Asklepieion”]Asklepieion[/tp-poi]Op dag drie echter wil ik het eiland zien. Kos schijnt prachtige baaien te hebben met fijne visrestaurantjes en los daarvan ook een van de bekendste archeologische opgravingen: het Asklepieion. Mijn kinderen krijgen nog net niet spontaan uitslag als ze mij horen praten over deze culturele activiteit. Ik moet ze bijna meeslepen want ze willen niet weg bij het zwembad. Maar ik houd vol, aan mij zal het niet gelegen hebben, mochten ze ooit cultuurbarbaren worden.

Asklepieion

De gids die TUI geregeld heeft ter plaatse, weet mijn ochtend op de best mogelijke manier te redden: ze deelt tablets uit! Tablets?? JA, ECHT! Leve augmented reality! Mijn kinderen krijgen zo’n scherm om hun nek gehangen en ik zie als bij toverslag hun koppies gaan stralen. Kijk, zo wordt een antiek sanatorium wat nu slechts bestaat uit een aantal terrassen met overgebleven pilaren van ergens voor Christus toch nog interessant voor hen. Vanuit meerdere posities van de archeologische site kun je via het tablet in 3D zien hoe het er vroeger uitzag. Ze vinden het prachtig.

Ook het idee van een gids die voor een groep staat te praten is gemoderniseerd. We krijgen een oortje in om het verhaal over het heiligdom te horen terwijl we kunnen gaan en staan waar we willen. Culturele missie geslaagd!

[tp-poi long=”27.316405900000063″ lat=”36.8446351″ placeId=”ChIJQ19HRH4FvhQR3WTW_6GSiTI” presentation=”h2″ durationQty=”” durationUnit=”h” props=”” url=”http://www.heteilandkos.nl/embros-thermen.htm”]Empros Thermes[/tp-poi]Embros Therme
De volgende dag wil ik naar een plek waar ik al veel over gehoord heb: Embrós Thérme, oftewel het natuurlijke thermische bad. En wel op de fiets. De Griekse meisjes bij de receptie kijken me meewarig aan. Het zou me zeker 2 uur kosten, de wind is te hard en de tocht te zwaar. Ik leg nog eens uit dat we Nederlands zijn en best wat gewend, maar ze blijven er bij dat ik beter een bus kan nemen vanuit Kos-stad. Ik pieker er niet over. Actief zullen we worden na zoveel eten hier in het Blue Lagoon Resort! Ze blijven ons hoofdschuddend nakijken als we richting onze fietsen lopen. Ondertussen knijp ik ‘m een beetje. Zou het echt zo zwaar zijn?

Fietsen op Kos

Kos fietstocht

De tocht is prachtig! Hij voert vanaf [tp-poi long=”27.28531954072264″ lat=”36.89384029852146″ placeId=”ChIJNYvAtmf-vRQR3dybRvjEnJ4x” presentation=”span” durationQty=”” durationUnit=”h” props=””]Kos-stad[/tp-poi] helemaal langs de kust en grote gedeeltes zijn zelfs voorzien van een geasfalteerd fietspad. Het uitzicht is geweldig en zo wordt de reis naar de thermische baden zelf al enorm de moeite waard. Het laatste stuk is inderdaad wat zwaarder vanwege het beklimmen van de berg. Maar nog altijd goed te doen vind ik. En er wacht ons een beloning! Nadat we onze fietsen achter gelaten hebben bij de [tp-poi long=”27.285845999999992″ lat=”36.89181″ placeId=”ChIJg6RaKCEPvhQR8bMzGohhCXY” presentation=”span” durationQty=”” durationUnit=”h” props=””]Taverne Petrino Milo[/tp-poi] bovenop de berg dalen we te voet af naar de thermen. Omdat we vroeg in de ochtend zijn vertrokken

en het oktober is, zijn er bijna geen toeristen. Het Zwart Strandje waar we aankomen, is omringd door rotswanden en we zien uit een van die rotswanden gloeiend heet water stromen. Dit wordt opgevangen in een kunstmatig aangelegd bassin omringd door rotsblokken in de zee. Het is fascinerend om te zien: in het bassin, wat hooguit 20 meter in diameter is, borrelt het water van de hitte. In het bassin is het te heet om te badderen. Men zegt dat het warmer is geworden na de aardbeving van afgelopen juli. Als we om de rotsblokken heen de zee instappen, is het water vermengd met het koudere zeewater en voelt heerlijk aan. Lui leunen we tegen de gladde rotsen en genieten we van de warmte.

[tp-poi long=”27.204949499999998″ lat=”36.8461069″ placeId=”ChIJlyyUmrwHvhQRtlVioV4SoUg” presentation=”h2″ durationQty=”” durationUnit=”h” props=””]Bergdorpje Zia[/tp-poi]

In de middag lunchen we uitgebreid bij restaurant [tp-poi long=”27.204076999999984″ lat=”36.8439″ placeId=”ChIJQbHAjqQHvhQRKXmvTlM7Yf8″ presentation=”span” durationQty=”” durationUnit=”h” props=”” url=”http://www.olympia-zia.gr/”]Restaurant Zia[/tp-poi] in het bergdorpje Zia. Dat hebben we wel verdiend! Ik kan geen genoeg krijgen van de Griekse salades. Alle groenten zijn hier sappiger en smaakvoller dan in Nederland. Daarna komt de kok trots aanzetten met de Griekse specialiteit: huisgemaakte moussaka. Hij heeft ons een blik in de keuken gegund: alle groenten zijn eerste licht gefrituurd en daarna maakt hij lagen van aubergine, aardappel, courgette en Parmezaanse kaas. Tot slot giet hij er een mooie laag witte saus over en kan de schaal in de oven. Goudbruin komt de schaal er uit en wordt ‘ie aan tafel gepresenteerd. Met een glaasje lokale witte wijn, retsina, er bij is mijn lunch compleet. Yamas! Op het Griekse genieten!

 

[tp-trip name=”TripPlan Kos met kinderen” heading=”h2″][/tp-trip] [tp-map height=”500px” /]

 

Visited 79 times, 1 visit(s) today

slaapkamer inspiratie

Slaapkamer inspiratie

Een van de dingen die ik het fijnst vond aan mijn kraamtijd was de kraamhulp die gewoon elke dag (!) mijn bed ging verschonen. Elke ...