Mijn kind met astma: tips voor ouders

Allereerst, astma is klote, het is echt klote! Ik heb het al mijn hele leven en nu heeft ook mijn dochtertje het. Ik vind het verschrikkelijk dat zij door dezelfde shit heen zal moeten als ik als kind – de nachtelijke astma aanvallen, altijd bang zijn dat je weer naar de eerste hulp moet, constant hoesten, piepen en medicijnen nemen. Maar, net als zoveel andere dingen, je raakt eraan gewent en nu heb ik als “astma moeder” alweer een soort van ritme gevonden. Ik geef graag een paar tips voor een moeder met een kind met astma;

Zoek een arts die je vertrouwt

Ik heb een huisarts waar ik echt goed me overweg kan, hij luistert en neemt me serieus. Hij wil, net als ik, het beste voor mijn dochter. En dan niet alleen zorgen dat ze door een aanval heen komt, ook als ze geen aanval heeft maakt hij plannen om haar algemene levensgenot te verbeteren. Hij geeft me het gevoel dat ik onderdeel ben van een team, we maken samen beslissingen om het leven van mijn dochter zo aangenaam mogelijk te maken. Hij is nooit gehaast en probeert altijd antwoord op mijn vragen te geven. Dit is belangrijk, want een kind met astma IS ALTIJD ZIEK, ik ben dus regelmatig te vinden in de wachtkamer van mijn huisarts.

Vertrouw op je intuïtie

Ik ben diegene die er altijd bij is tijdens haar nachtelijke astma aanvallen. Ik ken haar symptomen, ik weet wat werkt en wat niet werkt, ik weet wat een aanval kan uitlokken en hoe ernstig het is. Mijn dochter heeft eens een periode gehad waarin we haar herhaaldelijk orale steroïden moesten geven. Ik wist dat dit slecht was voor haar kleine lijfje. Ik heb moeten praten als Brugman om mijn huisarts te overtuigen, maar hij luisterde en het hielp. Ik heb ook echt moeten vechten om een reserve portie “noodgevallen steroïdes” in huis te hebben zodat we iets achter de hand hebben tijdens het weekend als ze eventueel ziek wordt. Dat scheelt een ritje naar het ziekenhuis. Als je net als ik al zo lang met astma bezig bent dan mag je wel zeggen dat je een ervaringsexpert bent. Vertrouw daar ook op. Vind je het prettiger om een arts om advies te vragen voel je ook dan vooral niet bezwaard om 3 keer in de week bij de spoedpost te zitten, daar zijn ze voor.

Zoek naar niet-medische strategieën

Medicatie is belangrijk, daar kun je absoluut niet om heen. Maar soms, bijvoorbeeld tijdens een aanval, zijn medicijnen alleen niet genoeg om je kind te kalmeren. Naast de preventieve medicijnen en haar inhalator heb ik een paar dingen die helpen aanvallen voorkomen en haar kalmeren als ze toch een aanval heeft:

  • Zet je kindje naast een douche waar stomend water uit komt. Ik laat mijn kindje op een krukje ernaast zitten met een iPad waar ze een filmpje op mag kijken.
  • Ik laat haar soms even voor de vriezer staan en laat haar de koude lucht inademen, soms helpt de koude lucht om de luchtwegen open te maken.
  • Als je kindje wat ouder is kan caffeine helpen. Nee, ik geeft mijn kleuter echt nog geen kop koffie, maar als je kind wat ouder is (of als je zelf astma hebt) dan kan caffeine helpen de luchtwegen te openen.
  • Zorg dat er geen stof in huis ligt. Dat is een open deur en waarschijnlijk een van de meest gegeven adviezen aan moeders met kinderen met astma.
  • Wij hebben sinds kort een Dyson cool Link luchtreiniger, dit is een ventilator die niet alleen de boel lekker verkoelt hij reinigt de lucht ook. Ik zal later hier nog wat meer over vertellen.
  • Was het haar van je kind regelmatig. Als de aanvallen van je kind getriggerd worden door allergieën, zorg dan dat je kind altijd naar bed gaat met schoon haar. Het heeft bij ons echt effect gehad.
  • Blijf kalm. Dit geldt voor zowel jijzelf als je kind. Paniek maakt een astma aanval alleen maar erger. Zorg dus dat je je kind kunt kalmeren. Voor mijn dochter was een beetje heen en weer wiegen voldoende of een spelletje op de iPad doet ook altijd wonderen.

Zorg voor een noodgevallen plan

De beslissing nemen om naar de eerste hulp te gaan is een van de vervelendste dingen van astma. Het is hetzelfde als met mijn eigen astma; het kan heel snel escaleren en je wil niet wachten tot het ECHT ERG is voordat je naar de eerste hulp gaat, maar je wil ook niet uren in het ziekenhuis zitten als het een aanval is die vanzelf thuis ook over gaat. Deze beslissing is nog veel moeilijker als het gaat om een kleuter die nog niet goed kan aangeven hoe erg het is. Ik moet volledig afgaan op de signalen die haar lichaam afgeven. Dit is voor mij bijna nog erger dan de aanval zelf, want het nemen van de verkeerde beslissing kan dramatische gevolgen hebben.

Ik zat laatst bij mijn huisarts en besprak met hem dit probleem en vroeg hem hoe ik het beste kan beslissen wanneer het tijd is om naar de eerste hulp te gaan en wanneer het veilig is om het even af te wachten. Hij gaf me speciale richtlijnen om me te helpen deze beslissing te nemen. Het afgelopen jaar zijn we maar één keer naar de eerste hulp gegaan, maar ze heeft wél vaker een aanval gehad waarbij ik op het punt stond haar in de auto te gooien en naar het ziekenhuis te rijden, gewoon voor het geval dat. Ik ga je niet vertellen welke richtlijnen wij volgen want dat is voor iedereen anders. Bespreek dit met je huisarts. Als een moeder met een kind met astma: VOEL JE NIET SCHULDIG als je té voorzichtig bent. Echt, beter een keer te veel dan te weinig naar het ziekenhuis, maar zoals ik eerder al schreef, vertrouw ook op je eigen intuïtie.

Oefen met je kind

De inhalator behandelingen zijn eng voor een peuter in het begin. Je moet een masker tegen haar gezichtje houden en zorgen dat ze normaal en rustig ademt?? Yeah right!! De eerste paar keer dat we dit deden gilde mijn dochter het hele huis bij elkaar. Mijn man moest haar in een houtgreep houden terwijl ik het masker tegen haar gezicht moest houden. Het was een traumatische ervaring voor ons alle drie. Ik besloot toen om haar een poosje gewoon met het masker van haar inhalator te laten spelen, zo werd het een minder eng ding. Ik “geef” haar pop ook wel eens het masker op voordat ik het bij haar opzet (niet tijdens noodgevallen natuurlijk). Zo maken we er nu een spelletje van en is het voor haar bijna iets normaals geworden.

Luchtreiniger

dyson_pure_cool_link_01Ik vertelde eerder in dit stuk dat we de Dyson Pure Cool link luchtreiniger hebben om de lucht in haar kamertje te filteren. Ik ben zo enthousiast over dat ding dat ik er graag wat meer bekendheid aan geef. Misschien heb jij er ook iets aan. Heel in het kort; de Dyson Pure Cool is een ventilator die tevens de lucht reinigt en er ook nog eens ontzettend cool uitziet. Hij verwijdert 99,95% van de allergenen en verontreinigende stoffen uit de lucht die een astma aanval kunnen triggeren.  Het apparaat controleert, reageert en reinigt de lucht automatisch en meldt de resultaten aan een app op mijn Iphone. Dat is geen verkooppraatje; ze zijn gecertificeerd als asthma & allergy friendly™ door de Airmid Health Group en erkend door de Skin Health Alliance.

Je koopt een Dyson cool Link luchtreiniger vanaf €494,95

Je kunt via het ziekenhuis ook apparaten kopen die de lucht filteren maar die zijn niet te betalen en zien er ook niet zo cool uit als deze. Deze is wel betaalbaar en doet zijn werk goed. Toen het de afgelopen week zo warm was hebben we hem een paar dagen in de woonkamer gezet, want hij werkt natuurlijk in eerste instantie als ventilator (hij is erg still en zorgt voor heerlijke wind). Op de app zagen we dat hij heel veel stoffen oppikte. Niet zo raar natuurlijk want onze woonkamer grenst aan de keuken en ik was aan het koken. Ik raad hem echt aan als jijzelf of als je kinderen last hebben van allergieën of astma.

Mijn roeping

Als afsluiting; astma is eng. Een kind hebben met astma is moeilijk. Maar ik heb ook de liefste momenten met haar beleeft tijdens het wiegen in het midden van de nacht tijdens een aanval of als we samen naast de douche naar een aflevering van Mickey Mouse Clubhouse aan het kijken waren. Dat is waar het moederschap vooral om gaat: Sterk en dapper zijn voor je kind en haar helpen als ze het moeilijk heeft. Ik weet dat astma mijn dochter niet zal beperken en dat het mijn roeping is haar te helpen bij haar gevecht tegen astma.

Uitgelichte afbeelding: shutterstock

Visited 50 times, 1 visit(s) today