Wat je hoort als moeder van een jongen met lang haar

jongen met lang haar

‘Wil de jongedame ook nog een plakje worst?’, hoor ik de slager zeggen tegen de moeder met kind naast mij. Haar kind heeft prachtige lange blonde lokken en een stoere cargobroek en een dinosaurus t-shirt. ‘Deze jongedame hoort niet bij mij, wijzend op mijn dochter, maar deze jongeman lust best een plakje, denk ik zo.’ De slager mompelt nog een excuus en de moeder loopt met opgeheven hoofd de deur uit.

Long hair don’t care!

Ik zou haar graag een complimentje willen geven, haar laten weten dat ik het, als moeder van een dochter met haar dat maar niet wil groeien en altijd voor een jongen wordt aangezien, haar volledig begrijp. Je wordt toch gewoon ontzettend moe van de mensen die niet verder kijken dan hun neus lang is? Ik ging op zoek naar meer van deze ervaringen en ik vond ze hoor. Ik vond er genoeg! Dus hier komen ze, op een rij: de dingen die je te horen krijgen met een zoon met lang haar.

Mag je het dan ook vlechten?

Mijn zoon houdt van autootjes, dino’s en oorlogje spelen, dus wat denk je zelf? Nee, ik mag zijn haar niet vlechten. Want ondanks dat hij lang haar heeft, is hij geen pop. Oh, en nee, hij is ook niet gelijk homo of transgender of whatever. Hij is gewoon een jongen met lang haar. En ja, soms probeer ik het wel eens, want het nodigt toch uit hè, lekker kroelen in dat lange haar maar dat wordt me absoluut niet in dank afgenomen. ‘Mahaaaaam, hou op!’

Jongens met lang haar zien er onverzorgd uit

Nou, dat ligt er natuurlijk wel een beetje aan hoe je je zoon erbij laat lopen. Gaat hij gewoon netjes in bad, was je zijn haren, kam je het iedere ochtend en smeer je er eventueel een beetje wax of gel in, kan niemand zeggen dat hij onverzorgd is. Laat je die haren verslonzen, wordt het kapsel niet bijgehouden en laat je hem met ‘coupe ontploft’ naar buiten gaan, ja dan heb je een punt. Maar moeders van jongens met lang haar weten ook dat wanneer je dat kapsel niet netjes bijhoudt, zit het ook voor geen meter. Dus ook gewoon netjes met regelmaat naar de kapper om even bij te punten.

Je laat je kind toch niet bepalen hoe lang zijn haar is?

Uh, nee. Maar als hij het mooi vindt en ik ook, wie moeten we dan ook alweer toestemming vragen om zijn kapsel zo te laten? Niemand dus. Mijn zoon heeft inspraak hoe hij eruit ziet, net zoals hij mag kiezen welk shirt we voor hem kopen, of welke kleur regenlaarzen hij krijgt.

Dat lange haar, dat zit toch in de weg met sporten?

Een meisje gymt toch ook niet met haar wapperende manen los? Dus bij mijn jongens gaat er ook gewoon een haarbandje of elastiekje in. Elastiekjes zijn ook echt niet alleen maar voor meisjes. Wat een wereldprobleem ook…

Knip het toch af, dat lijkt het tenminste een grote knul!

Blijkbaar is lang haar bij jongens tot een jaar of 3 nog wel toegestaan maar rust er, wanneer ze ouder worden, een enorm taboe op. Misschien worden de moeders van zonen met lang haar wel begrepen. Want het afknippen van die eerste babylokken is voor elke moeder wel een dingetje. En blijkbaar is kort haar ook dé norm voor grote jongens want deze uitspraak wordt ook echt veel gehoord. ‘Het is toch niet zo alsof mijn zoon ineens 3 jaar erbij krijgt of zo, bij het afknippen van 20cm haar.’

Oma’s mening

Wat oma’s mening ook is, meestal is het wat lang haar betreft geen goede. En de quasi-grappige bedoelde opmerkingen over het afknippen van haren blijven dan ook niet uit. ‘Als je komt logeren, gaan we lekker samen naar de kapper,’ zei mijn schoonmoeder eens. Mijn zoontje van 7 keek me geschrokken aan. Hij is dol op zijn lange haar. Maandenlang heeft hij niet bij Oma willen logeren omdat hij bang was dat zij zijn haar zou afknippen.

 

Heeft jouw zoon ook lang haar? En aan welke uitspraken erger jij je dan het meest? Laat het ons weten via de Moeders.nu Facebookpagina ! En tag vooral die moeders met zonen met prachtige lange manen!

Visited 244 times, 1 visit(s) today