Hoe leer je je kind de was te doen?

Gekscherend zeg ik vaak ‘ik ga even naar mijn hobby’ als ik weer eens twee trappen oploop om de was te doen. Denk maar niet dat onze mand ooit leeg is. Dat is ook geen realistisch beeld in een gezin van vijf. Nee, moeders is al blij als de was ‘bij’ is, wat concreet inhoud dat er in ieder geval ondergoed, sokken en twee setjes kleding per persoon schoon zijn. In ons huishouden ben ik degene die voornamelijk de was doet. Toch worden onze kinderen groter. Tijd voor een beetje meedraaien in de huishouding. Een van die taken kan de was zijn. Hoe leer je je kind de was te doen?

Helpen

Bij mij is de afspraak: vieze was in de mand of op de wastrap (onze trap naar de zolder). En ook hier geldt het principe herhaling is de kracht van de reclame. Natuurlijk moet ik regelmatig even weer onder de aandacht brengen dat de kledingkast, de ruimte onder het bed of bureau of een gymtas niet gelijk staan aan de wasmand. Soms laat ik die was gewoon liggen en hoor ik het wel ‘als er iets niet schoon in de kast ligt’. Voordat je je kinderen zelfstandig de was laat doen, is meedoen al een hele goede stap. Laat je kind zien hoe het werkt en vooral beseffen hoeveel werk het eigenlijk is.

Sorteren

De basis bij het doen was is wat mij betreft het leren sorteren van de spullen. Grofweg maak ik zelf een onderscheid tussen licht bevuilde was die ik op 40 graden draai en de bevuilde was die op minimaal 60 graden schoon moet worden. Om goed te kunnen sorteren moet je kind in ieder geval etiketten kunnen lezen.

Het meest bekende symbool is dat waarin de maximale was temperatuur staat opgenomen, maar leer je kind ook de symbolen over drogen en strijken.

Naast sorteren op temperatuur, is het ook belangrijk op kleur te sorteren. Niets zo vervelend als een witte onderbroek grijs terugvinden bij de bonte was.

Handwas

Tegenwoordig kan bijna alles in de wasmachine. Daar waar onze opa’s en oma’s net de luxe van de eerste wasmachines mochten ervaren, weet onze generatie amper nog hoe op de hand wassen werkt. Vooral delicate stoffen als satijn blijven langer mooi als je ze op de hand wast. Meestal betreft het dan nachthemdjes of bh-tjes.  Laat je kind zien hoe je met een niet-agressief wasmiddel een sopje maakt en de spulletjes daarin was, daarna uitspoelt, uitwringt in een grote handdoek en dan op een wasrek laat drogen.

Wasmachine

Uiteraard mag je kind pas de wasmachine zelfstandig bedienen als hij of zij het eerst regelmatig onder jouw begeleiding heeft gedaan. Wat goed werkt, is mijn ervaring, is dat je de knoppen van de machine op een A4-tje schrijft en per wassoort aangeeft op welke stand de machine moet staan. Aanzetten is 1 ding, uitzetten is minstens zo belangrijk na afloop van een wasprogramma.

Wasdroger of droogrek

Afhankelijk van hoe jij het hebt geregeld, droog je de was in de droger of op een rek. Netjes uithangen is op een rek het devies. In een droger is het belangrijk dat het wasgoed, niet teveel tegelijk, goed wordt verdeeld in de trommel. Leer je kind aan de trommel maximaal een uur te laten draaien. Zo voorkom je kortsluiting door oververhitting van het apparaat. Gemiddeld duurt het een dag voordat een was op het rek droog is. Dus als je zoon of dochter de lievelingskleren aan wil, is het wel zo handig de was in de planning te betrekken.

Opvouwen

Zolang de machines het werk doen, zal je kind je enthousiast helpen. Leer het echter ook aan dat schone en droge was ook nog weer in de kast terecht moet komen en dat er dus gevouwen gaat worden.

Strijken

Persoonlijk vind ik een strijkijzer een kind onvriendelijk apparaat. Aangezien ik zelf een bloedhekel heb aan strijken, koop ik voornamelijk kreukvrije dingen en doet mijn man zijn eigen overhemden. Ik gebruik het strijkijzer voornamelijk voor de strijkkralen 😉 Gezien de hitte die een strijkijzer kan ontwikkelen, mogen mijn kinderen niet strijken voordat ze naar de middelbare school gaan.

Voorlopig is was sorteren, helpen vouwen en af en toe een machine aanzetten wat mij betreft genoeg. Jong geleerd is oud gedaan. Nu maar hopen dat ze later op hun studentenkamer ook nog weten hoe het ook al weer ging met de was!

 

Visited 34 times, 1 visit(s) today

Middag - Rebecca Dautremer

Middag van Rébecca Dautremer

Zelden heb ik zo’n mooi boek gezien! Middag van Rébecca Dautremer. Ik kreeg dit prentenboek van uitgeverij Davidsfonds Infodok zodat ik het boek kon beschrijven in ...