Hoe kies je de juiste middelbare school

Door weer en wind fietste ik vroeger 17 km heen en 17 km terug naar de middelbare school. Vrienden en vriendinnen kwamen nooit bij ons, want het was veel te ver. Na school kon ik naar een vriendin, maar vooral ’s winters niet al te lang, omdat mijn moeder vond dat ik voor het donker thuis moest zijn. Dat mijn eigen kinderen niet al te ver van huis naar de middelbare school zouden gaan, daar hadden we onze woonplaats al op uitgezocht. Er waren scholen genoeg in de buurt, waaronder drie scholengemeentschappen en eentje was er ongeveer om de hoek.

Het schooladvies

Bij de oudste maakten we er werk van om de goede school uit te zoeken. Ze kreeg een vwo advies. Zelf zag ik ook wel dat ze het daar goed zou doen, ze was nieuwsgierig en als ze ergens haar tanden inzette, liet ze niet meer los. Ze kon planmatig werken en had er geen moeite mee om lang huiswerk te maken. Mijn zonen waren daar wat minder happig op. Mijn oudste zoon heeft een vwo gehaald, omdat zijn hersens behoorlijk werkte, maar een wat praktischer opleiding was misschien ook heel goed geweest. De andere twee hebben een havo, die wilden wel huiswerk maken, maar het moest nou ook niet te erg worden. Een kind met gouden handjes heb ik niet, maar een goed vak leren blijft een prima manier om financieel het leven door te komen. Het vmbo-onderwijs leidt kinderen daarvoor op. Na de onderbouw kiest je kind de richting en dat maakt de schoolkeuze iets moeilijker. Niet alle scholen hebben alle richtingen. Het is prettig dat je kind niet van school hoeft te wisselen na de onderbouw. Welk vak het zal worden, weet je kind misschien nog niet, maar er zijn waarschijnlijk wel al een paar richtingen die niet in aanmerking komen.

Een nieuw begin

Op de lagere school werd mijn dochter gepest omdat ze een stuud was. Ze had er weinig behoefte aan om met andere kinderen van groep 8 in de brugklas te zitten. Ze kreeg een vwo advies naar aanleiding van de citotoets en haar studiehouding, ze was ongelofelijk nieuwsgierig en wist al wat ze wilde worden. De meeste van haar oud klasgenoten gingen naar de school om de hoek en een nieuwe start was belangrijk. Voor mijn zonen lag het wat anders, die wilden juist graag in de klas zitten met oud groepsgenoten. De vriendschappen die ze op de lagere school hadden, verwaterden eigenlijk snel. Mijn oudste zoon heeft daar best verdriet van gehad.

Open dagen bezoeken

Voor de beslissing genomen werd, bezochten mijn dochter en ik drie scholen, waarvan ik er eentje eigenlijk te ver weg vond. Ik probeerde achter drie dingen te komen.

  1. Hoe wordt er les gegeven. Mijn dochter was het beste af met gewoon klassikaal les zonder al teveel ‘zelfstandig werken’ uren.
  2. Huiswerktraining. Sommige kinderen hebben dat misschien niet nodig en kunnen een “zoek zelf de beste manier om te studeren” aan, maar mijn dochter was niet vies van adviezen. Ik was zelf wel thuis om haar te helpen, maar van de laatste onderwijsontwikkelingen was ik niet meer op de hoogte.
  3. De sfeer. Hoe wordt er omgegaan met pesterij. Is er begeleiding als het even niet zo goed gaat. Hoe wordt contact met de ouders georganiseerd. Hoe snel wordt er gereageerd op spijbelen e.d.

De uiteindelijke beslissing

De school die ik te ver vond, viel ook om andere redenen af. Mijn dochter was nogal onder de indruk van de kleding en het airtje van de leerlingen. Een andere school viel af omdat ze had gehoord van leerlingen dat het vaak een zootje was en dat er veel uren uitvielen. De school om de hoek kwam het meest in aanmerking, ze hadden er o.a. een creatieve stroming en dat sprak haar erg aan. Ze kreeg de toezegging dat ze niet met oud groepsgenoten in de klas zou komen, maar dat vond ze eigenlijk niet genoeg, ze waren in het gebouw. Ze kreeg meteen een mentor toegewezen waarbij ze terecht kon als ze gepest werd. Dat gaf de doorslag en ze ging naar de school om de hoek. Na een maand werd ze opgewacht door oud groepsgenoten. Het kwam bijna tot een vechtpartij. De mentor zag het gebeuren, maar heeft niet in hoeven grijpen. Mijn dochter was assertief genoeg geworden door een paar gesprekken met hem. Zonder zittenblijven heeft ze het vwo gehaald en heeft een geweldige middelbare schooltijd gehad.

Visited 31 times, 1 visit(s) today

Activiteiten tijdens zwangerschapsverlof

Tijdens zwangerschapsverlof je thuis vervelen? Dat hoeft niet. Lees activiteiten die je kunt doen buiten de gebaande paden! Verveel je je tijdens je zwangerschapsverlof? De kans ...