Je kind helpen met huiswerk maken [alternatieve strategie]

je kind Helpen met huiswerk

Als moeder van een dochter van 15, een zoon van 12, een kleuter van 5 en met een man van 47 denk ik dat ik kan stellen dat ik qua opvoeding van alle markten thuis ben. Ik mag van geluk spreken dat mijn schoonmoeder mijn man best behoorlijk heeft opgevoed, dus daar heb ik nog maar weinig omkijken naar. Hoewel mijn kleuter redelijk bijdehand is, ben ik nog net een tikkeltje gewiekster en kan ik zijn gedrag nog prima naar mijn hand zetten.  Maar dan mijn zoon en dochter. De oudste zit inmiddels alweer 4 jaar op de middelbare school, mijn zoon gaat na de zomervakantie. Ik kan je vertellen, de overgang van basisschool naar middelbare school is de meest uitdagende fase voor een moeder.

Huiswerk maken niet jouw verantwoordelijkheid

In dit artikel ga ik niet in op de traditionele puberperikelen, daar kan ik weer een heel ander artikel over schrijven, in dit artikel beperk ik me tot de huiswerkstruggles. Op de middelbare school verwachten leraren dat je kind een meer onafhankelijke leerling is. Ze krijgen meer huiswerk om bij te houden, te plannen en te maken. Dat gaat niet alle kinderen even makkelijk af.

je kind Helpen met huiswerk

Ouders vinden het vaak hún taak om hun kinderen het goed te laten doen op school. Natuurlijk kun je je zorgen maken over deze verantwoordelijkheid als moeder. Je kunt je zelfs zorgen maken over de toekomst van je kinderen en of ze wel succesvol zullen worden in het leven. Huiswerk wordt voor veel ouders de focus van die zorgen.

Maar als ouders voelen dat het hun verantwoordelijkheid is om hun kinderen te laten slagen, hebben ze iets van hun kinderen nodig – ouders hebben de inzet van de kinderen nodig om hun huiswerk te maken en succesvol te worden. Ik geloof dat deze behoefte van ouders ze in een machteloze positie plaatst omdat je kind je niet hòeft te geven wat je wilt.

Huiswerkstrijd – machtsstrijd

De strijd om huiswerk wordt uiteindelijk een strijd om controle. Je kind begint te vechten om meer controle te hebben over de keuzes in zijn leven, terwijl je het gevoel hebt dat je als ouder de baas bent over dingen. Dus jullie vechten allebei steeds harder tot het uitmunt in een ware huiswerkoorlog.

Ik heb altijd geprobeerd om deze controle strijd zoveel mogelijk te vermijden door binnen de parameters die ik rond huiswerk stel mijn kinderen vrij te laten hun eigen keuzes te maken. Ik hou me een beetje terug als moeder en laat mijn kinderen hun eigen verantwoordelijkheid nemen.

je kind Helpen met huiswerk

Ik merk dat als ik te veel controle over de situatie neem, het een averechtse uitwerking heeft en het hele huiswerkgebeuren in een machtsstrijd veranderd. En geloof me, je wilt geen machtsstrijd over huiswerk. Ik heb veel kinderen gezien die het opzettelijk slecht doen gewoon om hun ouders te laten zien “wie de baas is.” Ik heb ook kinderen gezien die juist erg meegaand waren en gehoor gaven aan de wens van hun ouders, deze kinderen leerden minder goed zelf na te denken en keuzes te maken voor zichzelf.

Huiswerk en natuurlijke consequenties

Ik ben een groot voorstander van het toepassen van natuurlijke consequenties als het gaat om huiswerk. Binnen de structuur die ik hebt ingesteld, geef ik mijn kinderen een aantal keuzes. Ze kunnen ervoor kiezen hun huiswerk te maken of niet. En ze kunnen ervoor ervoor kiezen om het goed en met moeite te doen of niet. De natuurlijke consequenties zullen voortkomen uit de keuzes die ze maken – als ze er niet voor kiezen om hun huiswerk goed te doen, zullen ze slechte cijfers halen.

Zodra dat gebeurt – geloof me, dat gebeurde bij mijn dochter ook – kun je vragen:

“Ben je tevreden over hoe het gaat?

“Wat wil je doen om je cijfers op te halen”

“Hoe kan ik je daarbij helpen?”

Wees voorzichtig dat je niet snauwend of veroordelend bent, stel de vraag gewoon eerlijk. Toon oprechte bezorgdheid en probeer geen teleurstelling te tonen. Je kunt nu je kinderen uitleggen dat huiswerk maken en goede cijfers halen niet jouw verantwoordelijkheid is. Jouw verantwoordelijkheid is je kinderen helpen het huiswerk beter te doen.

Geef je kind de ruimte om te experimenten

je kind Helpen met huiswerk

Stel vervolgens samen met je kind een plan op om ze weer op het goede pad te krijgen. Zo kunnen jullie samen nieuwe regels maken. Denk aan regels als het huiswerk maken in de woonkamer en het huiswerk moet af zijn voordat ze op hun schermpje mogen. Stel voor om iedere dag even samen te checken of alles af is en overhoor je kind af en toe. Maak vooral duidelijk dat de hulp die je biedt geen straf is, maar een manier om je kind te helpen het beste uit zichzelf te halen.

De eerste weken op de middelbare school is de perfecte tijd om hier mee te experimenteren. De meeste scholen houden er rekening mee dat de kinderen nog moeten wennen en gaan er eigenlijk ook wel een beetje vanuit dat ze in het begin het huiswerk niet helemaal op orde hebben. Laat ze dus vooral tot de herfstvakantie, of soms zelfs tot de kerstvakantie gerust op hun neus gaan en slechte cijfers halen. Die ervaring zal ze helpen in de rest van hun schoolcarrière.

Gebruik een huiswerkplanner

Soms heeft een kind echt wel alle motivatie om goede cijfers te halen, maar toch lukt het niet om al het huiswerk en leerwerk op tijd en correct te maken. Vaak heeft dit te maken met slechte planning. Je kind wil wel, maar heeft nog niet geleerd hoe hij dat enorme werk kan combineren met sport, vrije tijd en rust. Zoals ik al zei is het maken van het huiswerk en goede cijfers halen niet jouw verantwoordelijkheid als ouder, maar het is wel je verantwoordelijkheid als ouder om je kind te helpen met de tools om dit te doen. Een van de handigste tools die je kunt inzetten is een huiswerkplanner. Ik heb mijn kinderen hiervoor de huiswerkplanner van SKUR gegeven. In mijn artikel “Huiswerkplanner voor de middelbare school” vertel ik je uitgebreid hoe deze huiswerkplanners werken en hoe ze je kind kunnen helpen bij het maken van huiswerk.

Foto’s “huiswerk maken” door: Door VGstockstudio, Lopolo, operafotografca /Shutterstock

 

Visited 91 times, 6 visit(s) today

asperges seizoen

Aspergeseizoen van start!

Goed nieuws! Het aspergeseizoen is begonnen en de weersvoorspellingen beloven veel goeds voor de verkrijgbaarheid. Vanaf eind deze week zullen de asperges weer verkrijgbaar zijn. ...